Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 1

Tegnap, vagyis szerda éjjel augusztusban másodjára lehetett teliholdat látni az égen, ráadásul a Földhöz való közelsége miatt szuperholdnak is lehetett nevezni. Így a gyönyörű és ritka a jelenség neve kék szuperhold.

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 3

Teliholdat jellemzően egy hónapban egyszer lehet látni, de durván 2,7 évente van olyan hónap, amikor két telihold is van. Ebből a második alkalmat nevezik kék holdnak, bár a Hold ilyenkor nem kék színű (és máskor sem). Most augusztus 1-jén volt a hónap első teliholdja, és 31-én pedig a második.

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 4

A Hold pályája ellipszis alakú, így a Földtől való távolsága folyamatosan változik. Amikor a pályájának a Földhöz közel eső részén van a telihold fázis, akkor beszélünk szuperholdról.

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 5

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 6

No, de elég az okoskodásból, beszéljenek inkább a képek. Ha véletlenül lemaradtál róla, vagy csak szeretnél újra gyönyörködni a ritka jelenségről készült fotókban, akkor most megteheted.

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 7

Don Pollacco, a Warwicki Egyetem csillagász professzora a következőket mondta: „A természet egyik különlegessége, hogy a Hold látszólagos mérete nagyon hasonló lehet a Nap méretéhez. Ez azért van, mert bár a Hold sokkal kisebb, mint a Nap, sokkal közelebb van a Földhöz.”

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 8

Ilyen volt a tegnapi, ritka jelenség az égbolton: a kék szuperhold képekben 9

„Most, hogy ezekkel tisztában vagyunk, már beszélhetünk a szuperholdakról. Nos, ezek akkor fordulnak elő, amikor telihold van, és ez pont olyankor következik be, amikor a Hold épp a legközelebb van a Földhöz. Következésképpen a Hold 10-15%-kal nagyobbnak és 25-30%-kal fényesebbnek is kinézhet, mint egy normál telihold alkalmával.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után