Dolák-Saly Róbert Londonban, a Stage in London szervezésében! 1

,,Humorban nem ismerek tréfát” – mondta Karinthy Frigyes, s milyen igaza volt, hiszen abszurd lenne nem komolyan venni a humort. Éppen ezért teljesen komolyan utánanéztünk, hogy van-e különbség az angol és az abszurd humor között!

Dolák-Saly Róbert Londonban, a Stage in London szervezésében! 3

Az angolok számára a humor nemzeti büszkeség, identitásuk része. Az angol humor világhírű, a Monthy Python Repülő Cirkusza, Mr. Bean, vagy épp a Csengetett Mylord? igazi klasszikusokká váltak az idők során. Érdekesség, hogy az utóbbi jobban megmozgatta a magyar közönséget, mint az angolt. Talán azért, mert az angoloknak nem volt elég abszurd?

Angol humor és abszurd humor – Vajon mi a különbség?

A humor önmagában mindenképpen pozitív dolog, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes. Élettani hatása tudományosan bizonyított: a nevetés nemcsak a hangulatunkra, hanem az egészségünkre is jó hatással van! Maga a humor szó latin eredetű, s magyarul annyit tesz: életnedv. A régi orvosok tanítása szerint az emberi testben való arányos jelenlététől függött az ember testi és szellemi jóléte.

Bár a britek előszeretettel tudják magukénak az abszurd humort, valójában az angol humor nem feltétlenül abszurd, például Benny Hill jelenetei sem azok. Az abszurd humorra jellemző, hogy a végletekig túloz, látszólag minden logikát felrúg, képtelenségnek tűnő szélsőséges asszociációkkal sokkolja közönségét. Erre talán a legjobb angol példa a világhíres Monthy Python csoport munkássága.

Összegzésképpen elmondható tehát, hogy nem minden angol humor abszurd, ugyanakkor nem minden abszurd humor angol! Közös vonás azonban, hogy a nyelvi humor mindkettőnek jellemzője. Magyar viszonylatban ennek legnagyobb művelői az irodalomban Karinthy Frigyes, Heltai Jenő és Örkény István voltak, akik könyveikben és színdarabjaikban is adóztak a műfajnak. Előadóként Alfonzót kell megemlítenünk, aki olyan mesterektől leshetett el trükköket, mint Charlie Chaplin, s így került angol-amerikai kollégájának egyik jelenetötlete a Keménykalap és krumpliorr című sorozatba: Lajos, a bolha ugyanis eredetileg Chaplin műsorszáma volt, akinek két bolha volt a társa a színpadon.

Dolák-Saly Róbert Londonban, a Stage in London szervezésében! 4

Napjainkban a magyar abszurd humor legismertebb képviselői a L’art pour l’art Légitársaság tagjai, s köztük a legrégebbi motoros, Dolák-Saly Róbert. Bár biológia-rajz szakos tanárként végzett, mindig is a zeneszerzés érdekelte igazán. Nagy hatással volt rá Roy Harper, angol rock- és folkénekes. Zenei karrierjét egyszemélyes előzenekarként kezdte, amikor 1976-ban, az akkor legnépszerűbb rockzenekar, az Omega elhívta, hogy melegítse be a közönséget a koncertjein. 1983-ban megjelent első kislemeze, majd három évre rá a Galla Miklós által szerkesztett abszurd esten Laár András versei között adta elő szerzeményeit. Hamar kiderült azonban, hogy az eredetileg komolynak szánt lírai dalok abban a szövegkörnyezetben derültséget okoztak, vagyis a humor és a komoly hangvétel nem fértek meg egymás mellett. Így kerültek elő Róbert humoros írásai, jelenetei is, melyekkel együtt megszületett az egységes L’art pour l’art-stílus.

Dolák-Saly a Társulatban is megmutatta zeneszerzői és szövegírói tehetségét, ugyanakkor szóló pályafutása részeként rock- és gyerekdalokat is írt és adott elő. A mai napig aktívan zenél, de az írás sem áll messze tőle: eddig öt könyve jelent meg, melyek közül kettő verseskötet, amit gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel forgathatnak, hiszen tanulságos, bájos és nem utolsó sorban vicces történeteket ismerhetünk meg általuk.

A színpadon megformált egyik zenei karaktere a Vasmacsó, kedvenc állata a Döglött tehén, és olyan személyiségek öltenek testet általa, mint Boborján, Leopold, a porondmester, Anti bácsi, a Besenyő család nagypapája, és Naftalin Ernő ötletológus, akik egytől egyig önmagukért beszélnek.

„Az Ezüst-tó kilincse” című abszurd esten mindannyiukat láthatjuk 2023. október 7-én a londoni Szent István Házban, este 7 órától. Ha szerencsénk van, még maga Dolák-Saly Róbert is feltűnik a különböző karakterek között! Persze az is abszurd lenne, ha véletlenül otthon hagyná magát!

További információk és jegyek a Stage in London oldalán. Az Early Bird jegyek már elfogytak! Jöjjön, akinek jönnie kell!

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után