Hoppá! Oroszország nyíltan megvádolta Nagy-Britanniát az orosz - európai gázvezeték felrobbantásával 1

Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta meg a brit haditengerészet egyes tagjait, hogy a múlt hónapban többek közt ők robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetékeket a Balti-tengeren.

Hoppá! Oroszország nyíltan megvádolta Nagy-Britanniát az orosz - európai gázvezeték felrobbantásával 3

Ezt az állítást nem támasztották alá hivatalos bizonyítékokkal, és az állítás azután hangzott el, hogy a Nyugat egybehangzóan arra gyanakodott, hogy maga Moszkva felelős a robbanásért. A minisztérium közölte: „A rendelkezésre álló információk szerint a brit haditengerészet egyik alakulatának bizonyos képviselői részt vettek az idén szeptember 26-án a Balti-tengeren elkövetett terrortámadás tervezésében, biztosításában és végrehajtásában – az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantása során.”

Moszkva eközben többször is kijelentette, hogy azon vádak, melyek szerint maguk az oroszok okolhatók a vezetékek felrobbantásáért, egyszerűen ostobák.

A minisztérium nem szolgáltatott bizonyítékot állításaira vonatkozóan, mindeközben azt is állítva, hogy ugyanazok a brit katonai erők – az ukrajnai Mikolaiv régióban található Ochakiv városában – segítettek a kijevi csapatoknak szombat reggel dróntámadást tervezni Oroszország fekete-tengeri flottája ellen. Moszkva közölte, hogy megsemmisítette a krími Szevasztopoli-öbölben történt állítólagos támadásban érintett összes drónt, és az Ivan Golubets tengeri aknászhajó csak kisebb sérüléseket szenvedett.

A brit védelmi minisztérium válaszul azzal vádolta meg Moszkvát, hogy „eposzi léptékű hazudozást folytatnak”, hogy „eltereljék a figyelmet az ukrajnai illegális invázió katasztrofális kezeléséről”. “Ez a legújabb kitalált történet többet mond el az orosz kormányon belüli vitákról, mint a Nyugatról” – mondta egy szóvivő.

Chris Parry, a brit ellentengernagy a Sky News-nak azt mondta, hogy Moszkva állítása „egy hatalmas hazugság”, hozzátéve, hogy: „Mindig gyanakodni kell az orosz védelmi minisztérium kijelentéseit illetően. Aligha nevezhetjük őket az igazság minisztériumának, és az orosz propaganda jelenleg mindig mindenki mást vádol azzal, amit valójában ők tettek. A Királyi Haditengerészet nincs abban a helyzetben, hogy felrobbantsa ezeket a csővezetékeket. Ez óriási hazugság, és mindannyian tudjuk, hogy az oroszok tették.”

Az orosz állami tévé műsorvezetői korábban már alaptalanul vádolták a brit katonai búvárokat és az Egyesült Államokat a vezeték felrobbantásával, míg egyes orosz tisztviselők azt állították, hogy Washingtonnak az volt az indítéka, hogy több gázt akart eladni Európának. Az Egyesült Államok tagadta, hogy részt vett volna a robbantásban.

A vezetékekben keletkezett kár néhány héttel azután következett be, hogy az orosz állami cég, a Gazprom bejelentette, hogy „határozatlan időre” lezárja a 745 mérföldes Északi Áramlat 1-es vezetéket a nyugati szankciók okozta ellátási problémákra és műszaki problémákra hivatkozva.

Egyelőre nem világos, hogy a vezetékeket ismét használják-e majd arra, hogy gázt szállítsanak Oroszországból Európába, de közben Németország, Dánia és Svédország külön vizsgálatot indít a robbanások ügyében. Az ENSZ-nek három nappal a támadás után küldött levelében dán és svéd nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy „több száz kilogramm” robbanóanyag okozta a robbantásokat, de a három nemzet egyelőre nem közölt további információkat.

„Még mindig sok a titkolózás” – mondta a New York Timesnak Jens Wenzel Kristoffersen, a dán haditengerészet parancsnoka és a Koppenhágai Egyetem katonai elemzője. „Az ok egyszerűen az, hogy teljesen biztosnak kell lenniük.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után