Hogyan lehet közúti baleset kapcsán kártérítést igényelni az Európai Unión belül? 1

Amennyiben Ön egy Európai Uniós államban közúti balesetbe keveredik, a sérüléseiért és a járművében okozott kárért kártérítés benyújtására lehet jogosult. A vezetés viszonylag biztonságos a legtöbb uniós országban, de balesetek azért előfordulnak, és vannak hatályos jogszabályok, melyek segítségével Ön megkaphatja a kártérítést, amire jogosult.

Hogyan lehet közúti baleset kapcsán kártérítést igényelni az Európai Unión belül? 3

Ez az oldal ismerteti, hogy mit kell tennie a baleset helyszínén, illetve azt is, hogyan indítson kártérítési keresetet, amikor hazaér.

Mit kell tennem, ha közúti balesetet szenvedek az EU-ban?

Ha Ön közúti balesetbe keveredik az Európai Unióban, hívja a rendőrséget és kérjen egy referenciaszámot, vagy egy példányt a jegyzőkönyvükből. Ha nem érti, amit a rendőrtiszt mond, kérjen tolmácsot. Kérjen orvosi segítséget is, ha szükséges.

Ha van, töltse ki az Európai Baleseti Bejelentő lapot (EBB). Az ön biztosítója lehet, hogy adott önnek ilyen nyomtatványt, de a baleset helyszínén is kiállítható. A nyomtatványt másként nevezik minden országban, például Franciaországban ez a Constat Amiable, Spanyolországban pedig a DAA.

Az EBB egy formanyomtatvány, melyben egy elfogadott tényállás kerül rögzítésre a biztosítási kárigények elősegítése céljából. Felhasználható a baleset időpontjának és helyének, a járművek rendszámának, a sofőr elérhetőségeinek feljegyzésére, illetve arra, hogy ön rögzíteni tudja a saját verzióját az eseményekről. Az EBB-t csak akkor írja alá, ha tisztában van a helyzettel. Figyeljen arra, hogy ön is kapjon egy példányt.

Akár van EBB nyomtatványa, akár nincs, mindenesetre jó ötlet, ha: 

  • A lehető legrészletesebben feljegyzi, ami történt
  • Lefényképezi a helyszínt (rendszámokat, a járműben keletkezett kárt, a sérüléseket, az útszakaszt és a vezetési körülményeket)
  • Cseréljen biztosítási adatokat a másik sofőrrel
  • Kérje el a tanúk nevét és elérhetőségeit
  • Ne ismerjen be semmilyen felelősséget, mivel ezzel semmissé teheti a biztosítását és ronthatja a személyi sérüléssel kapcsolatos kárigénye esélyeit

Be kell-e jelentenem az esetet a biztosítómnak?

Igen, mielőbb értesítse a biztosítóját. Bizonyos kötvények az eseménybejelentés megtételére határidőt szabnak meg, még akkor is, ha a bejelentést “csak tájékoztatásként” teszi és nem kíván kárigényt bejelenteni.

Amennyiben bérelt autót vezetett, mielőbb keresse fel a bérbeadó céget. Az autókölcsönző cégeknek saját szabályzatuk van a biztosítótársaságokkal és a balesetben érintett személyekkel való eljárás kezelésére. Amint hazaért, írjon a balesetről egy részletes beszámolót a cégnek.

Melyik törvény vonatkozik az Európai Unióban történt közúti balesetekre?

Ez attól függ, hogy Ön hogyan foglalta az utazást. Amennyiben a baleset bekövetkeztekor Ön egy bérelt autóban utazott, ami egy utazási csomag részét képezte, és a baleset nem az Ön hibájából történt, akkor az 1992.évi Szervezett utazási formákról szóló rendelkezések értelmében Ön kártérítést kérhet az utazásszervezőtől.

Ez azt jelenti, hogy kártérítési eljárást indíthat az angol és a walesi bíróságokon, még akkor is, ha a baleset az EU-ban történt.

Amennyiben külön foglalt bérautót, vagy a saját autójával közlekedett, akkor más szabályok vonatkoznak Önre. Még mindig indíthat személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítési eljárást Angliában és Walesben, függetlenül a másik sofőr nemzetiségétől, vagy attól, hogy hol történt a baleset. Az ön eljárása azonban annak az országnak a jogrendje alá fog tartozni, ahol a baleset történt. Előfordul, hogy előnyösebb az eljárást külföldön indítani.

A külföldön történt balesetek komplikáltak lehetnek, így már a kezdetekben fontos egy személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítési ügyekben jártas ügyvédtől segítséget kérni.

Ki ellen nyújthatok be kártérítést?

A kártérítési eljárás az ellen a személy ellen indítható, akinek a cselekedetei vagy hanyagsága okozta a balesetet. Ez a körülményektől függ, de lehet például:

  • Az utazásszerző, az utazási csomag részeként történt közúti baleseteknél
  • A másik sofőr és a biztosítója, olyan karambolnál, ahol a másik sofőr volt a hibás
  • A közút karbantartásáért felelős hatóság, amennyiben a balesetet az út állapota okozta

Mi van akkor, ha a balesetem cserbenhagyás volt?

Biztosítással nem rendelkező sofőr vagy cserbenhagyás okozta baleset áldozataként Ön kártérítést kérhet a Motor Insurers Bureau (Gépjárműbiztosítók Irodája) külföldi megfelelőjén keresztül.   Az ön ügyvédje ismertetni fogja ezt a lehetőséget Önnel annak eldöntése során, hogy Ön tud-e kártérítést kérni.

A káritérítést abban az uniós országban kell kérni, ahol az Ön balesete történt. Az adott ország törvényei rendelkeznek arról is, hogy Ön mennyi kártérítést kaphat.

Hogyan kérhetek kártérítést egy Európában történt autóbalesetért?

Az első lépés az, hogy kérjen jogi tanácsot egy európai közúti baleseti kártérítési ügyekben jártas ügyvédtől. Ezt hazaérkezése után mielőbb tegye meg. Lehet, hogy a vonatkozó időkorlát más, mint itt az Egyesült Királyságban, ezért valóban fontos, hogy gyorsan cselekedjen.

Az Európai Unióban történt közúti balesetéért csak akkor kérhet kártérítést, ha be tudja bizonyítani, hogy nem Ön volt a hibás. Ez komplikált lehet. Gyakran a másik sofőr biztosítója igyekszik bebizonyítani, hogy a balesetért   teljes egészében vagy részben Ön volt a felelős, mert nem értette az adott ország közlekedési szabályait.

Európai Uniós közúti balesetekre szakosodott ügyvédekként, mi segíthetünk Önnek áttekinteni az ügyét, megmondjuk, hogy lehet-e kártérítésről beszélni, és felhívjuk figyelmét az esetleges buktatókra, amire menet közben számíthat. Megközelítőleg fel tudjuk becsülni, hogy Önnek potenciálisan mennyi kártérítéssel tartoznak. Hívja kiemelt magyar csapatunkat és mi szívesen ellátjuk további tanácsokkal.

Kapcsolat

Mit tegyen, ha megsérül külföldön egy szervezett utazáson? 4

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után