Couple and children playing with toys

Rengeteg Angliában élő magyar család számára fontos kérdés a gyereknevelés, és hogy ki vigyáz a kicsikre, amíg a szülők dolgoznak. Mivel változni fog a gyermekgondozás jogszabálya, összefoglaltuk, hogy mennyiben is lesz más, mint eddig.

Milyen ingyenes gyermekgondozásban részesülnek a szülők most?

Jelenleg minden 3-4 éves gyermeknek heti 15 óra ingyenes gyermekgondozás jár. Ezt a helyi hatóságok állják, nagyjából £3.80-as órabéren. Ha a gyermek állami oviba, vagy helyi önkormányzat által üzemeltetett centrumba jár, akkor azért nem kell fizetni. Vannak magáncégek által fenntartott óvodák is, de ezek rendszerint nem ingyenesek.

A támogatás mértéke azonban nem elég, amit több tanulmány és szervezet is alátámasztott. A jelek szerint gyermekenként nagyjából évi £800-tal, nagyjából 20%-kal többre lenne szükség.

gyermekgondozás

Hogyan oldják meg az óvodák a hiányt?

A válasz egyszerű, a szülőktől szedik be. Mivel az óradíj emelése nem legális, számos trükköt és kiskaput kell használniuk az óvodáknak. A leggyakoribb, hogy a szülőket arra ösztönzik, hogy a gyermek valamennyivel tovább maradjon a helyen (legyen az akár csak 15 perc), és ezért egy előre megszabott díjat számolnak fel.

Van olyan hely Londonban, ahol egy délelőtti, vagy délutáni három és fél órás felvigyázásért £28-ot kérnek el a szülőtől naponta, ami heti £140. Gyakorlatilag az extra fél óra kerül £28-ba, és így próbálják a költségvetési hiányt pótolni.

Hogy fog működni az új rendszer?

A jelenlegi 15 órás ingyenes gyermekgondozást 30 órára emelik hetente, de nem mindenki számára. A jelenlegi, heti 15 óra univerzális, amelyre 3-4 éves gyerekek csaknem 90%-a jogosult. Az extra 15 órát azonban csak azok gyerekek vehetik majd igénybe, akiknek mindkét szüleje dolgozik.

Az, hogy a szülőknek mennyit kell ahhoz dolgozniuk, hogy jogosulttá váljanak az extra 15 órára, egyelőre még nincs eldöntve, így nem tudható, hogy hány gyermeket és családot érint majd ez a kedvezmény. A kormány korábbi nyilatkozatai alapján nagyjából 600,000 család jár majd jól az új rendszerrel, és minden egyes háztartás akár évi £5,000-ot is megtakaríthat majd vele.

David Cameron, és a választásokat nemrég megnyert konzervatív párt 350 millió fontot ígért a költségvetésből az extra órák bevezetésére. Egy, a The Pre-School Learning Alliance nevű cég által végzett kutatás szerint ez az összeg mindössze a negyede annak, amire szükség lenne ahhoz, hogy a jelenlegi hiányt és az új rendszer bevezetését fedezze országos szinten. Az, hogy mennyien, és mennyivel fognak jobban járni a gyakorlatban majd úgyis kiderül.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/education-32957950