Hivatalosan is kiderült: a Brexit megállítható, és az is, hogy hogyan 1

Nagy-Britannia igenis megállíthatja a kilépés folyamatát még mindig, amennyiben egybehangzóan visszavonják az életbe léptetett 50. cikkelyt, derült ki néhány jogi dokumentumból, amit maga a kormány publikált.

Hivatalosan is kiderült: a Brexit megállítható, és az is, hogy hogyan 3

Az iratok arra mutatnak rá, hogy egy ilyen szcenárió esetén a brit parlamenti képviselőknek először arra kell rávennie vagy rákényszerítenie a kormányt, hogy vonja vissza az aktivált 50. cikkelyt, ami elindította a kétéves kilépési folyamatot, ami ugye hamarosan le is jár, ugyanis közel két éve már hogy 2017 tavaszán a brit kormány hivatalosan is úgy döntött, hogy megkezdi a szigetország leválasztását az EU-ról.

Egészen mostanáig a kormány nem volt hajlandó még arról sem részletesebben kommunikálni, hogy a kilépés megállítása jogi szempontból mennyire megvalósítható, de a most napvilágot látott dokumentumok fényében úgy tűnik, hogy nem jogi akadálya van a dolognak, hanem a parlamentben nincsenek elegen, akik visszafordítanák a kilépés lassan döcögő kerekét.

Mindeközben Theresa May a parlament alsóházában próbálta újra elmagyarázni a képviselőknek, hogy mennyire jó a megállapodás, amit az EU-val sikerült kiharcolni, azonban minden pártból, még a sajátjából is egy több süket fülre talál, és egyre többen szólaltak fel ellene, valamint egyre többen mondják, hogy le fogják azt szavazni.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumokat, a Brexit megfordíthatóságával kapcsolatban kedden tárják az Európai Bíróság elé, akik rövidesen hoznak is majd egy ítéletet, hogy a britek 2017-es döntése megváltoztatható-e. Annyi biztos, hogy az EUs vezetők szinte mindegyikétől számtalanszor hallhattuk a beszédeikben és különböző interjúk alkalmával, hogy a briteknek még most sem késő visszacsinálni az egészet, és hogy az EU tárt karokkal várja őket vissza.

Hivatalosan is kiderült: a Brexit megállítható, és az is, hogy hogyan 4

A brit kormány ügyvéd gárdája azon a véleményen van, hogy nem most kellene az Európai Bíróságot ilyen ítéletek meghozásával traktálni, azonban a tény, hogy egyre többen beszélnek róla, azt jelenti, hogy egyre többen gondolkoznak ezen a verzión, mint lehetséges végkimenetelen.

Amikor a hétfői nap folyamán a brit miniszterelnök legfőbb szóvivőjét megkérdezték, hogy mennyire jelentős ez a mostani iromány, ő erre azt felelte, hogy „a dokumentum magért beszél”.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a Theresa May Brexit tervezetét végül a parlament el fogja-e fogadni, vagy „megy ez is a levesbe”, de ahogyan az egyre többször elhangzik a napokban, vagy ez lesz vagy a teljes bizonytalanság. Az Európai Bizottság elnöke is megmondta, a miniszterelnök is megmondta, és most a legújabb, immáron harmadik Brexit miniszter is megmondta, hogy a vasárnap az EU által elfogadott tervezet a lehetséges legjobb egyezség mind a két fél számára, ennél jobb megállapodás nem lesz. A parlamentben december első felében lesz majd szavazás arról, hogy megfelel-e Theresa May kilépési terve, de ha nem, akkor a legtöbb jel arra mutat, hogy megállapodás nélkül lép majd ki a szigetország az unióból. Ha csak valami csoda folytán össze nem fog mindenki a kormány ellen, hogy kikényszerítsék a Brexit megállítást….            Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás