Az oltási útleveleket vagy más néven oltási tanúsítványokat hivatalosan is bevezették Angliában, miközben az NHS mobilalkalmazása kisebb változtatáson esett át.

Az alkalmazás szövegezése módosult, méghozzá oly módon, hogy lett egy „belföldi” szekciója is, amelyben ez áll: „Lehet, hogy fel kell mutatnia NHS Covid Pass-át amennyiben olyan helyek egyikére akar bejutni, amelyek a szolgáltatás igénybevételét választották”.

A vállalkozások az új szabályok értelmében maguk dönthetnek arról, hogy az oltási tanúsítványokat elkérik-e az emberektől annak biztosítására és ellenőrzésére, hogy a hozzájuk érkező vendégek, ügyfelek, vásárlók megkapták-e mind a két oltásukat. De a kormány azt tervezi, hogy ősztől kötelezővé teszi ezek használatát bizonyos helyszíneken, beleértve az éjszakai szórakozóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket.

Ahogy az ország lassan de biztosan közeledik ahhoz, hogy minden újra olyan legyen, mint a járvány előtt volt, a miniszterek egyre inkább próbálják a fiatalabb korosztályt is meggyőzni, hogy oltassák be magukat.

„Ahogy óvatosan újranyitjuk az országot, az oltások lehetővé teszik mindenki számára, hogy visszatérjen azokhoz a dolgokhoz, amelyeket szeretett és már annyira hiányolt a világjárvány ideje alatt, legyen az egy jó nyaralás, vagy egy buli valamelyik éjszakai szórakozóhelyen…” – nyilatkozta Sajid Javid, brit egészségügyi miniszter.

Dominic Raab külügyminiszter az egyik legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a kormány várhatóan szeptemberben de lehet hogy egy kicsivel korábban is jelezni fogja, hogy mely helyszíneken lesz szükség az oltási tanúsítványokra a belépéshez. Amikor pedig arról kérdezték, hogy kötelezővé kéne-e tenni, hogy mind a két oltása meglegyen azoknak, akik vissza akarnak menni a munkahelyükre dolgozni, Mr. Raab azt felelte, hogy:

„Meg tudom érteni, hogy sok munkáltató miért gondolkodik úgy, hogy ez lenne a helyes út, vagy hogy ez lenne a megfelelő irányvonal. De akár helyes akár nem, azt hiszem, hogy óvatosnak kell lennünk ezen a téren.” … A kormány korábban már megígérte, hogy az oltási útleveleket nem fogják belföldön alkalmazni, mert az diszkriminálna, és számtalan szituációban előnyösebb helyzetbe hozná azokat, akik be vannak oltva. Természetesen most megint megy a variálás, és úgy tűnik ismét nem az fog történni, amit korábban megígértek a lakosságnak.      Forrás