Hivatalosan is bejelentették, hogy mennyire emelkednek az energiaszámlák Nagy-Britanniában - újabb hatalmas emelés jön 1

Az Egyesült Királyság energiaszabályozó hatósága októbertől újra megemeli az árplafont, méghozzá meredeken, ami 80 százalékos növekedést jelent a Nagy-Britanniában élők számára az energia költségek tekintetében.

Hivatalosan is bejelentették, hogy mennyire emelkednek az energiaszámlák Nagy-Britanniában - újabb hatalmas emelés jön 3

Az új éves maximum kiszabható energiaszámla egy átlagos háztartás számára októbertől kezdődően £3,549 lesz, ami újabb hatalmas ugrást jelent az eddigi kb. £2,000-hoz viszonyítva. Az Ofgem hozzátette, hogy nem közöl előrejelzéseket januárra vonatkozóan, mikor életbe lép majd az új felső határ, mivel a piac továbbra is túl volatilis ehhez. Egyes előrejelzések szerint azonban az energiaszámlák felső határa áprilisra megháromszorozódhat, az átlagos éves számlák pedig 6000 fontra emelkedhetnek.

A téli gázpiac azonban „jelentősen rosszabb” árakhoz vezethet a következő évre előretekintve. Nagy-Britanniában milliók szembesülnek az energiaszámlák ugrásszerű emelkedésével, amit a pénteki bejelentés csak tovább súlyosbított, miután a nagykereskedelmi gázárak a világjárvány után ismét tovább emelkedtek.

Az energia válság súlyosabbá vált Európában, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Moszkva elkezdett lépéseket tenni az Európába irányuló gázexport visszaszorítására. Az energiaár felső határa az a maximális összeg, amelyet az energiaszolgáltatók energiaegységenként számíthatnak fel a fogyasztóknak.

Az Ofgem úgy határozza meg az árplafon értékét, hogy megfigyeli, hogyan mozognak a nagykereskedelmi energiaárak több hónapon keresztül. Ezután ezt az egységárat megszorozza egy átlagos háztartás egy év alatt felhasznált gáz- és villamosenergia-egységeinek számával. Ehhez ezt követően több egyéb díjat is hozzáad. Ide tartozik az áfa, a zöld- és szociális illetékek, az energiahálózatoknak fizetett díjak és egy kis haszon.

A felső határ célja, hogy korlátozza az energiaszolgáltató által megszerezhető profit mértékét, viszont nem korlátozza azon vállalatok nyereségét, amelyek ugyanazt az energiát adják el az adott szolgáltatónak.

Adam Scorer, az üzemanyagszegénység elleni jótékonysági szervezet, a National Energy Action vezérigazgatója a következőket mondta: „Az áremelkedések által okozott károk mértékének csökkennie kell. Egy meleg otthonról ezen a télen milliók csak álmodoznak majd, mivel nem fogják tudni azt megfizetni.”

„A háztartásoknak több pénzre van szükségük, hogy átvészeljék ezt a válságot, különben milliókat fogunk látni veszélyesen hideg otthonokban, akik elképzelhetetlen adósságokkal és rossz egészségi állapottal élnek majd nyomorban. Most kell cselekedni a legzordabb tél elkerülése érdekében.”

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint a kormány pénzügyi támogatását minden háztartás számára a jelenlegi 400 fontról 1000 fontra kell emelni – októbertől márciusig pedig havi 67 fontról 167 fontra. Boris Johnson kormánya azonban már nem jelent be azonnali extra segítséget, a jelentősebb pénzügyi döntések meghozatalát elhalasztják addig, amíg Liz Truss vagy Rishi Sunak át nem veszi a miniszterelnöki posztot szeptember elején.

A szerdai gázárak alapján az Auxilione tanácsadó cég szakértői úgy vélik, hogy az energia árplafon értéke 2023 januárjában eléri az 5210 fontot, áprilisra pedig a 6823 fontot.   Forrás

£15-ra akarják emeltetni a minimálbért Nagy-Britanniában a megélhetési költségek növekedése miatt

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után