£15-ra akarják emeltetni a minimálbért Nagy-Britanniában a megélhetési költségek növekedése miatt 1

A szakszervezetek egy ütemtervet tettek közzé a minimálbér óránkénti 15 fontra emelésére, és figyelmeztettek arra, hogy a kormány által megígért „magas bérek gazdaságának” eléréséhez többre van szüksége, mint „jóhiszemű gondolkodásmódra”.

£15-ra akarják emeltetni a minimálbért Nagy-Britanniában a megélhetési költségek növekedése miatt 3

A Szakszervezeti Kongresszus (TUC) javaslata szerint “a lehető leghamarabb” 15 GBP-s minimálbérre van szükség, miközben a bérek évek óta tartó stagnálása közben egyre inkább eszkalálódik a megélhetési költségek válsága.

“Alul fizetett munkavállalók milliói élnek egyik hónapról a másikra, és nehezen boldogulnak – és most a szakadék szélére sodorják őket az egyre elszomorítóbb összegű számlák és a szárnyaló árak” – mondta Frances O’Grady, a TUC főtitkára. “A miniszterek újra és újra magas bérezésű gazdaságot emlegetnek, de ennek megvalósításához valódi tervre van szükség – nem csak egy hangzatos politikai szlogenre.”

A 23 év feletti felnőttek órabére jelenleg 9,50 GBP, a fiatalabb munkavállalók és gyakornokok esetében pedig ennél is alacsonyabb az órabér. A kormány jelenlegi terve szerint a minimálbért 2024-ig az átlagkereset kétharmadára emelik, ezzel a javaslattal álltak elő a bizottságnak, amely arról hivatott dönteni, hogy meddig kell azt növelni.

Ez a megközelítés várhatóan jövőre 10,50 fontra emeli a minimálbért, ha a gazdasági környezet és feltételek megengedik. A miniszterek a 21 év feletti munkavállalók minimális órabérét is emelni szeretnék.

A TUC által körvonalazott megközelítés szerint a Low Pay Commission mandátumát úgy módosítanák, hogy a medián órabér 75 százalékát célozzák meg, és emellett más politikákat vezetnek be az általános béremelések ösztönzésére az egész gazdaság minden területén.

A szakszervezetek szerint ez utóbbit ágazati bértárgyalások vagy “méltányos bérmegállapodások” bevezetésével lehetne elérni, ami azt jelentené, hogy a munkaadók és a szakszervezetek az ágazatok közötti minimálbérekről tárgyalnának. Ez a megközelítés elterjedt a szomszédos országokban, például Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Svédországban.

“1997 és 2010 között a nominálbérek átlagosan 3,8 százalékkal nőttek évente. Legalább ugyanezt a növekedési szintet kellene újra látnunk.” – áll az ütemtervben.

“Ez konzervatívnak mondható a több mint egy évtizedes stagnálást követően. Magasabb szintű, tartós bérnövekedésre van szükség ahhoz, hogy az segítse a munkavállalókat megbirkózni a megélhetési költségek emelkedésével. Az ilyen szintű bérnövekedés 20 GBP-s mediánbért eredményezne az évtized végére. Ennek a 75 %-ával számolva 15 GBP minimálbért lehetne elérni. A magasabb általános bérnövekedés hamarabb eredményezne 15 GBP minimálbért és a TUC úgy véli, hogy a lehető leghamarabb el kell érnünk a 15 fontot.”

Az egész gazdaságban a reálbérek még mindig a 2008-as összeomlás előtti szint alatt vannak, rövid időre e szint fölé emelkedtek, közvetlenül azelőtt, hogy a Covid-19 világjárvány elkezdődött, de azóta ismét bezuhantak.

A felnőtt minimálbér emelkedésének üteme azonban meghaladta az átlagbérét – 2016 áprilisa és 2022 júliusa között 42 százalékkal nőtt, míg az infláció 22 százalékkal ugyanebben az időszakban. Ennek az ütemnek a fenntartásához azonban valószínűleg jelentős béremelésekre lesz szükség, mivel az éves infláció már 10% fölött van idén.

A TUC tervére reagálva a kormány szóvivője azt mondta: „A mi tervünk célja, hogy segítsük az embereket a munkában, és megadjuk nekik a fejlődéshez szükséges készségeket – ez a legjobb megközelítés a megélhetési költségek hosszú távú kezelésére… Tudjuk, hogy a növekvő költségek miatt az emberekre hatalmas nyomás nehezedik, ezért tettünk lépéseket a háztartások megsegítésére a 37 milliárd GBP értékű támogatási csomagunk fokozatos bevezetésével.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után