Heteken belül a brit miniszterelnök lemondásával is záródhat a Brexit mizéria 1

Theresa May nem tagadta, hogy benne van a pakliban az ő lemondása is, ha arra kerülne a sor hogy sikerül kikényszeríteni egy második népszavazást a Brexit kapcsán, ha a parlamenti képviselők többsége leszavazza a miniszterelnök Brexit tervezetét a December elején esedékes szavazáson.

Heteken belül a brit miniszterelnök lemondásával is záródhat a Brexit mizéria 3

A miniszterelnök elmondása szerint ez az egész egy „bizalmi dolog”, mert hát az emberek megszavazták, hogy lépjen ki az ország, és a kormánynak ezt teljesítenie kell. Célozván ezzel arra, hogy amennyiben nem így lesz úgy nem élvezi tovább a nép bizalmát, ami által így akár a pozíciója is még jobban megkérdőjelezhetővé válik majd.

Az Independentnek adott interjújában May több alkalommal is tett arra utaló megjegyzéseket, hogy amennyiben a parlament ki tud kényszeríteni egy új népszavazást azzal kapcsolatosan, hogy a Brexit tárgyalások végeredményének fényében mit is akar a lakosság, ő nem biztos ragaszkodik majd a pozíciója megtartásához.

„A parlament megadta Nagy-Britannia lakosságának a döntés lehetőségét, hogy maradni akarnak, vagy kilépni. Ők választottak, és amellett döntöttek, hogy lépjünk ki. Úgy hiszem, hogy a nép akaratának teljesítése egy bizalmi kérdés a politikusok irányába.”

Mindeközben arra is fény derült, hogy a hamarosan esedékes parlamenti szavazáson a képviselőknek lehetőségük lesz arra, hogy egy új népszavazás lehetősége mellett tegyék le a voksukat, amikor a kormány által kidolgozott Brexit tervezet elfogadása vagy elvetése kerül napirendre. A szavazás december 11-én esedékes.

A miniszterelnök tagadta, hogy a tervezete biztos bukásra van ítélve, annak ellenére, hogy a saját pártjából már  vagy 100 képviselő beszélt nyíltan ellene, mondván hogy: „A szavazás még nem történt meg.”

Amikor pedig a lemondással kapcsolatban kérdezték egy esetleges parlamenti vereség esetén december 11-én, ez volt a válasza: „Jelenleg én kizárólag a szavazás végeredményére fókuszálok.”

May állítása szerint az elmúlt kampányolással töltött hetek alatt rengeteg ember rokonszenvét és támogatását elnyerte országszerte. „Egyre többen fogják fel a megállapodás fontosságát, és egyre többen támogatják is…..  Egy megosztott ország nem boldogul és halad előre úgy ahogy kellene, épp ezért fontos, hogy egyesítsük erőinket, és együtt tekintsünk a jövő irányába a kilépés utáni időszakban.” – mondta a miniszterelnök az interjú során.

A dolgok jelen állása szerint, amennyiben a parlament nem szavazza meg a Theresa May által javasolt és az EU-val már elfogadtatott javaslatot, akkor ahogyan azt az EUs vezetők és a brit kormány is jelezte, nem lesz másik megállapodás. Tehát akár marad a miniszterelnök, akár hirtelen bejelenti majd távozást, vagy megállapodás nélkül ép ki Nagy-Britannia, vagy pedig… egy újabb váratlan fordulat jön, és megpróbálják az egész kilépést visszacsinálni.            Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás