Nem jó világ vár az angliai magyarokra a Brexit után, bárhogy is lépnek ki a britek 1

Theresa May Brexit tervezete, amennyiben megvalósításra kerül, 3.9%-os GDP csökkenést okozna országos szinten, és a dolgozók átlagos fizetése alacsonyabb lesz, mint ha Nagy-Britannia az EU-ban maradna, derült ki egy a kormány által elkészített elemzésből.

Nem jó világ vár az angliai magyarokra a Brexit után, bárhogy is lépnek ki a britek 3

Az elemzés szerint ráadásul az ország minden egyes területi egysége rosszabbul járna, ha a következő 15 évet vesszük figyelembe, de az előrejelzések szerint a főváros sérülne a legnagyobb mértékben, minden tekintetben. A reálbérek, vagyis a fizetésünk valódi értéke az infláció belekalkulálásával együtt, 2.7%-kal csökkennének átlagosan. Ez a most napvilágot látott infó ráadásul még elszomorítóbb, ha azt is hozzávesszük, hogy a kormány azt állította, hogy amennyiben az EUs képzetlen munkaerő beáramlását lecsökkentik, a fizetések hirtelen meg fognak emelkedni.

A szakértők szerint a gazdasági hiány mértéke, ha egy főre lebontva nézzük, akkor nagyjából 1000 font „kárt” (pénzkiesést) okoz majd mindenkinek. Ez az összeg nagyjából a tízszerese annak, mint amit a britek azzal nyernek, hogy az EUs közös kasszába nem kell többé rendszeresen befizetni.

Az elemzés szerint továbbá, az EU bevándorlók beáramlásának megfékezése az EU-ból való kilépés után csak tovább fokozza a brit gazdaság hanyatlásának mértékét. Amennyiben ugyanis a britek ugyanúgy nyitva hagynák a kapukat az EUs munkaerő számára, mint most, a gazdasági csökkenés a kilépés után a fent említett közel 4%-nak csupán a fele lenne.

A brit gazdaság alakulásának hosszútávú elemzéséből pedig az is kiderült, hogy egy Theresa May féle kilépés esetén az államadósság 2035-re akár 26.6 milliárd fonttal is emelkedhet, azonban a becslések szerint, ha a megállapodás nélküli kilépés valósul meg, ez az összeg a 119 milliárd fontot is elérheti.

Az ellenzék természetesen azonnal lecsapta a magas labdát, és azt hangoztatják, hogy ez is csak még egy ok arra, hogy legyen egy második népszavazás a Brexit tárgyalások végeredményét illetően, mondván hogy: „senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kilépésre vagy akár a maradásra szavazók közül bárki is arra voksolt volna, hogy ők és a családjaik rosszabbul járjanak az egész hercehurca végén.”

A 83 oldalas tanulmányt több szakértő rakta össze többek közt az államkincstár, a belügyminisztérium és a Brexittel foglalkozó részleg együttműködésével. Ezzel párhuzamosan maga a pénzügyminiszter, Philip Hammond is beismerte hivatalosan is, hogy a miniszterelnök által „kiharcolt” megállapodási tervezet megvalósulása esetén Nagy-Britannia gazdasági helyzete romlani fog a mostanihoz képest.

Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a norvég típusú megállapodás esetén, amit időközben elvetettek, 1.4%-os csökkenésre lehetne számítani a következő 15 év alatt, ami még mindig jobb lehetne, mint a Theresa May által javasolt, és az EU-val már lebeszélt verzió, ami 3.9% körüli csökkenéssel járna. A becslések szerint azonban a megállapodás nélküli verzió azonban még ennél is sokkal rosszabb lenne, ami több, mint 9%-os csökkenést eredményezne. Ezek alapján úgy tűnik, hogy akárhogyan is lép ki Nagy-Britannia nem valami jó világ vár az itt élő magyarokra, de a többiekre sem.                Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás