Hatalmas hír: Összegyűlt elég „szavazat”, Theresa May ellen: ma megpróbálják leváltani a brit miniszterelnököt 1

Theresa May, brit miniszterelnök a mai nap folyamán az esti órákban lehet, hogy leváltásra kerül posztjáról, ugyanis bizalmatlansági szavazás lesz ellene, derült ki ma egy hivatalos bejelentés folyamán.

Hatalmas hír: Összegyűlt elég „szavazat”, Theresa May ellen: ma megpróbálják leváltani a brit miniszterelnököt 3

Sir Graham Brady, az 1922 backbench committee egyik tagja hozta nyilvánosságra a nyilatkozatot amelyben kihirdették, hogy a miniszterelnök ellen összegyűlt a 48 darab aláírás, ami az indítvány beadáshoz szükséges. Ez egyébként a kormánypárti képviselők 15%-át jelenti, és ez kell ahhoz, hogy a miniszterelnök leváltását kezdeményező procedúra kezdetét vehesse.

A bejelentés azután érkezett, hogy a Brexit párti konzervatív képviselők, vagyis a kormánypárti „lázadók” azon része, aki eddig nem fedte fel a kilétét, most szintén a nevét adta a bizalmatlansági indítványhoz. Az eddiginél is nagyobb bizalomvesztést az váltotta ki, hogy Theresa May kedden a mindenki által annyira várt szavazást elnapolta, aminek az lett volna a célja,hogy döntsön arról, hogy a miniszterelnök által kiharcolt Brexit megállapodást a parlament elfogadja-e vagy sem.

A nagy esemény a mai nap folyamán este 6 és 8 óra közt fog lezajlani, amikor is mind a 315 Tory képviselőnek szavaznia kell, egy titkosított szavazás folyamán, amikor is arról fog döntés születni a leadott szavazatok alapján, hogy Theresa May folytathatja-e miniszterelnökként a britnemzet kormányzását.

A miniszterelnöknek összesen 158 őt támogató szavazatra lesz szüksége ahhoz, hogy továbbra is megőrizhesse posztját, amit ha sikerül megtartania, akkor egy évig mentességet élvez egy ugyanilyen procedúra alól.Ettől függetlenül, ha 100-nál többen szavaznak ellene, már az is elég ahhoz,hogy a további munkásságára végzetes hatással legyen.

Ha May-nek mennie kell, az egyben azt is jelentené, hogy a kilépés dátuma is elnapolásra kerül, amennyiben az EU-val ezt sikerül megbeszélni politikai problémákra hivatkozva.

Amennyiben May veszít is, az új miniszterelnök nem kerül beiktatásra január közepéig. Ez egyébként a kiszabott határidő is egyben, amíg a miniszterelnök Brexit megállapodásáról a parlamenti szavazásnak meg kell történnie. May azt nyilatkozta, hogy nem adja fel olyan könnyen, harcolni fog a miniszterelnöki pozíciója megtartásáért. Akárhogyan is alakul a szavazás, nagy változások lesznek….    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengőikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás