Hatalmas fordulat: Megalázó hátraarc a brit kormánytól a bejelentett adócsökkentést illetően 1

Kwasi Kwarteng az utolsó pillanatban visszavonulót fújt a kormány vitatott terveit illetően, hogy csökkentsék a legmagasabb adókulcsot Nagy-Britannia leggazdagabb rétege számára.

Hatalmas fordulat: Megalázó hátraarc a brit kormánytól a bejelentett adócsökkentést illetően 3

Tegnap a miniszterelnök még azt nyilatkozta, hogy „teljesen elkötelezett” az adókulcs 45 százalékról 40 százalékra csökkentése mellett, miután azt az ellenzéki pártok és saját képviselői is szidták. Most azonban a pénzügyminisztere egy szégyenteljes kihátrálásra kényszerült, annak ellenére, hogy a páros többször is megerősítette, hogy támogatják a tervezetet.

Ma reggel ezt nyilatkozta: „Egyértelmű, hogy a 45 százalékos adókulcs eltörlése teljesen elvonja az emberek figyelmét elsődleges küldetésünkről, hogy megbirkózzunk a országunk előtt álló kihívásokkal”.

A kritikák áradatára reagálva ezt válaszolta twitteren: „Megértettük, tudomásul vettük.”

Kevesebb, mint 24 órával korábban, a BBC Sunday Morning című műsorában Mrs. Truss azt állította, hogy az eredeti tervet a hivatalban lévő pénzügyminiszter, Mr. Kwarteng készítette, nem pedig a kabinettel megvitatott közös döntés alapján készült. Ezután Nadine Dorries volt miniszter azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy ezzel Kwartenget gyakorlatilag „a busz alá” lökte.

Eközben a pénzügyminiszter nem is olyan rég még azt mondta, hogy a mai tory pártkonferencián elmondott beszédében ezt fogja mondani: „Az irányt tartanunk kell. Biztos vagyok benne, hogy a tervünk helyes.”

Elődje, George Osborne volt konzervatív pénzügyminiszter azt nyilatkozta a történteket követően, hogy egy hajszálon függ, hogy a pénzügyminisztert kirúgják-e a botrány miatt, amit okozott. A drámai fordulat természetesen a katasztrofális mini-költségvetés után történt, ami miatt a font zuhanni kezdett, az állami hitelek kamatai megugrottak, és a pénzügyi piacok teljesen a fejük tetejére álltak.

Truss és Kwarteng még a Nemzetközi Valutaalap kritikája és a Bank of England 65 milliárd GBP sürgősségi beavatkozása közepette sem akartak meghátrálni, és visszavonni a tervüket. A felháborodás nagy részét az a terv váltotta ki, hogy a megélhetési költségek válsága közepette hatalmas adócsökkentést adnának a milliomosoknak és emellett a bankárok bónuszainak felső korlátját is meg akarják szüntetni.

Figyelmeztetések hangzottak el arra vonatkozóan számos különböző irányból, hogy az évi 2 milliárd GBP-s terv nem fog keresztül jutni a parlamenten, és a magas rangú konzervatívok közül Michael Gove és Grant Shapps is nyilvánosan szembementek a tervezettel.

Tegnap este a The Sun azt írta, hogy a fordulat és a hátraarc gondolata a Kwarteng és Truss közötti válságtárgyalásokat követően kristályosodott ki. Ez a lépés máris hatalmas csapást mér a tekintélyükre és hitelességükre, alig több mint egy héttel az adócsökkentések bejelentése után, és mindössze egy hónappal Truss miniszterelnökké válása után.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után