Újabb kőtömböket találtak a Stonehenge-től nem messze az angol kutatók, ami a jelek szerint a legnagyobb újkőkori emlékmű része lehet Nagy-Britanniában.

galleryswstonehenge09cropped

A 4,500 éves kőtömbökre, amiknek egy része eléri a 4.5 méteres magasságot, a földfelszín alatt 1 méterrel bukkantak, a híres Stonehenge szomszédságában, Durrington Walls területén. A felfedezés az utóbbi idők egyik legnagyobb eredménye a régészek szerint. A most felfedezett kőépítmény nagyjából ötször akkora területű, mint a Stonehenge, és alig 3 km-re fekszik tőle, így a „superhenge” nevet kapta.

Speciális technológia segítségével a kövek elhelyezkedését anélkül is be tudják azonosítani, hogy kiásnák őket, így a terület feltérképezése sokkal gyorsabban megvalósítható. Eddig majdnem 100 követ találtak. Az elhelyezkedésükből arra következtetnek a szakértők, hogy valamiféle ókori rituálék helyszíne lehetett.

megalithic-super-henge

A kövek minden jel szerint Sarsen kövek, amik a Salisbury síkságon található homokkő tömbökből kifaragott méretes kődarabok. A kövek betemetésével valamiféle töltést hoztak létre, az általuk közrezárt terület védelmére, az Avon folyó közvetlen közelében.

_85401391_phase1-3_02

„Nem hinnénk, hogy a világon bárhol máshol fellelhető ehhez hasonló dolog. Ez egy teljesen új és hatalmas jelentőségű felfedezés.” – nyilatkozta Vince Gaffney, a kutatás vezetője

A kutatók szerint ez egy teljesen új fejezetet fog nyitni a Stonehenge történetében. A most talált kövek földdel való betemetése feltehetőleg szándékos volt, és a Stonehenge megépítése után egy teljes évszázaddal történhetett, maguk a kövek azonban akár már korábban is odakerülhettek, mint a híres angol kőkör kövei.

c-shaped-structure-of-Durrington-Walls

A kutatások gőzerővel folynak, hogy minél többet meg lehessen tudni, hogy miért és hogyan kerültek oda a kövek. A kutatók álláspontja az, hogy a kőépítményeknek egymáshoz is közük lehet, de hogy pontosan mi, az egyelőre rejtély. Az biztos, hogy a tömböket nem egyenként, hanem egy nagy és összefüggő építményként kell vizsgálni, és akkor hamarosan értelmet nyer az egész.

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 9,500 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-wiltshire-34156673