Hatalmas felfedezés: 3 a Földhöz hasonló bolygót találtak, ahol lehet élet 1

A NASA bejelentette, hogy egy mindössze 39 fényévre lévő naprendszerben három olyan bolygót is felfedeztek, amelyek nagyon hasonlítanak a Földhöz, és akár élet is lehet rajtuk.

bolygo

Az kutatók szerint a TRAPPIST-1 névre keresztelt törpecsillag körül hét Föld- méretű bolygó is kering. Hat bolygón ezek közül a hőmérséklet 0 és 100 C között van, ezek közül legalább hármon lehetséges, hogy óceánok vannak, ami miatt elképzelhető, hogy élet is található rajtuk. Eddig egyetlen naprendszert sem találtak, ahol ennyi, a miénkhez hasonló bolygó lett volna.

bolygo2
a Föld “madártávlatból”

A liverpooli John Moores egyetem, és a robotizált teleszkópja nagy szerepet játszott a felfedezésben. Dr. Chris Copperwheat, az egyetem munkatársa, és a nemzetközi kutatócsoport tagja szerint „a sziklás, jó hőmérsékletű bolygók felfedezése – körülmények, amelyek lehetővé tesznek felszíni vizek létrejöttét – a jövőbeli, földönkívüli élet kutatások izgalmas kezdetévé válhat.” A tudósok most elkezdenek majd különböző molekulák után kutatni – például, ha megfelelő mennyiségű oxigénmolekulát fedeznek fel a levegőben, az jele lehet annak, hogy biológiai élet is van a bolygókon. Dr Amaury Triaud, a Cambridge Asztronómiai intézet munkatársa azt nyilatkozta: „Reménykedünk benne, hogy az elkövetkező évtized során kiderítjük, van-e élet ezeken a bolygókon vagy nem.”

De még ha nem is találják jelét életnek, amely eddig kifejlődött, attól még nagy az esély, hogy a jövőben lesz. A TRAPPIST-1 viszonylag fiatal még – amikor a mi Napunk már rég kimerült, és a naprendszerünk elpusztult, ez a csillag még akkor is csak „gyerekcipőben” lesz. A TRAPPIST-1 „olyan lassan égeti a hidrogént, hogy még legalább 10 trillió évig él majd, ami 700-szor több, mint amióta az Univerzumunk létezik. Tehát annyi idő alatt egyértelműen fejlődhet ki élet azokon a bolygókon.” – írta Ignas AG Snellen a Leiden Obszervatóriumból.

Az összes bolygót egy ún. „tranzit fotometria” segítségével találták meg. A lényege, hogy figyeli a bolygók mozgását vagy keringését, és amikor elhalad a csillaga előtt, a kitakart fény mértékéből következtetnek a méretére.  A TRAPPIST-1 csillagot 2010-ben fedezték fel, és azóta folyamatosan figyelik, a 7 új bolygó jelenlétére pedig 34 megfigyelés után következtettek. Ezután láttak neki megállapítani a bolygók pontos méretét és anyagszerkezetét. A kutatások még mindig folynak, de a tudósok meg vannak győződve az óceánok létezésének lehetőségéről, ami a hőmérséklettel együtt megfelelő lehetne földön kívüli élet kialakulásához.

Ha most ezeken a bolygókon lennénk, minden jóval sötétebbnek tűnne, mondták a kutatók. Az oda jutó fény kb. 200-szor kevesebb, mint amit mi kapunk a Napunktól, és úgy lehet elképzelni a fényviszonyokat, mintha folyamatosan napnyugta lenne. A relatív sötétség ellenére a hőmérséklet kellemesen meleg lehet, mivel ugyanannyi energia jut el attól a csillagtól a bolygókra, mint a Naptól hozzánk, csak a fény sokkal szórtabb. Ezen kívül a nap 10-szer nagyobbnak látszhat azokról a bolygókról, annak ellenére, hogy a mérete csupán töredéke a miénkének. Ezen kívül azt feltételezik, folyamatosan lazacrózsaszín színben játszana.

A kutatók már évtizedek óta keresnek a Földhöz hasonló atmoszférájú bolygókat, az első ilyet 1992-ben fedezték fel, azóta pedig ez a szám folyamatosan nő. Azt feltételezik, csak a Tejútrendszerben 40 milliárd olyan bolygó van, amelyen alkalmasak a feltételek élet kialakulásához.  Forrás    Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után