Az Egyesült Királyság, hamarosan falat húz fel Calais közelében, a Jungle nevet viselő tábor közelében — mondta a belügyminisztérium.

_83973845_027748798-1

A médiában eddig a „Nagy Calais-i Fal”-nak nevezett létesítmény 4m magas lesz, és 1 km hosszan fog húzódni a Calais-ba vezető út mindkét oldalán.

Amber Rudd belügyminiszter azt mondta a parlamenti képviselőknek, hogy az Egyesült Királyság pénzt biztosított Calais védelmére, de az, hogy ez hogyan kerül felhasználásra, már a franciák tisztje eldönteni. Már ebben a hónapban megkezdik a fal felépítését, amely még az év végén be is fejeződik. Calais másik részén már számos kerítést állítottak fel, hogy megvédjék az Eurotunnel terminált és a vasútvonalakat.

_91052878_035113222-1

Rudd azt mondta a Belügyi Bizottságnak, hogy „a fal nem egy új kezdeményezés”, de biztosítani kellett azt, hogy a franciák is megfelelő biztonsági lehetőségekkel rendelkezzenek annak érdekben, hogy megelőzzék az illegális bevándorlók bejutását a szigetországba.

„A franciákat pénzzel támogatjuk, hogy ezt megtegyék” — mondta. „Az már az ő dolguk, hogy a pénzt mire használják fel annak érdekében, hogy megvédjék a saját határaikat Calais-ben és annak környékén.”

150730-calais-france-migrants-jpo-354a_037afc764ae03acd7725deac492d619e.nbcnews-ux-2880-1000

Chuka Umunna munkáspárti bizottsági tag szerint, a franciákat Donald Trump inspirálta a döntésben, aki „egy áthatolhatatlan, fizikai, magas, erős, szép déli határfalat” akar létesíteni az USA és Mexico között.

A kormány nem volt hajlandó elárulni a fal költségeit, de a jelentések szerint, 2 millió fontról van szó. Robert Goodwill belügyminiszter azt mondta kedden a bizottságnak, hogy ezzel jobb felszereltséggel látják el a partot.

_91057711_calais_wall_624

„Nagyon gyorsan kezdetét fogja venni az új fal építése. Kerítést már csináltunk. Most pedig falat építünk.”

Azonban, Richard Rudd szerint — aki a Road Haulage Association vezérigazgatója —, ezzel a tervvel nem megfelelően használják fel az adófizetők pénzét. Szerinte, a falra fordított pénzt inkább arra kellene fordítani, hogy növeljék a biztonságiak számát az utaknál. A DWF ügyvédi irodának dolgozó Vikki Woodfine szerint, a fal nem válasz a problémára.

„Ez csupán egy reflex reakció, amely hosszú távon nem fog változást hozni, mivel, a Calais-be vezető útvonalakat már kerítések és szögesdrótok veszik körbe.” — mondta.

„Káosz uralkodik Calais térségében”, de az „igazi probléma” a rendfenntartás hiánya. — tette hozzá.

Sok bevándorló hagyja el Franciaországot a Jungle-nél és más táboroknál észak Franciaországban azért, hogy az Egyesült Királyságba jussanak.

A múlt hónapban, embercsempészek botokkal hadonásztak és egy kivágott fát vonszoltak a Calais legfontosabb kikötőjébe vezető útra, hogy megállítsák a teherautókat, azért, hogy a bevándorlók felmászhassanak rájuk.

Hétfőn, francia teherautó vezetők és farmerek a Calais-be vezető főautópályát blokádolták el, amellyel azért tiltakoztak, hogy bezárják a Jungle-t, ahol jelenleg 9000 bevándorló tartózkodik. A múlt hónapban közreadott adatok szerint, a nettó hosszú távú migráció 327,000-nél áll jelenleg.    Forrás: www.bbc.co.uk, www.metro.co.uk

[fblike]