"Hatalmas élelmiszerválság küszöbén Nagy-Britannia, hamarosan a tojás után több alapvető zöldség is elkezdhet eltűnni a polcokról" - az NFU figyelmeztetése 1

A vásárlóknak hamarosan hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy üres polcokat látnak a szupermarketekben Nagy-Britannia egyre több részén, hacsak az ország nem kezdi el komolyan venni az élelmiszerbiztonságot és az ellátással kapcsolatos problémákat.

"Hatalmas élelmiszerválság küszöbén Nagy-Britannia, hamarosan a tojás után több alapvető zöldség is elkezdhet eltűnni a polcokról" - az NFU figyelmeztetése 3

Ez a nemzeti mezőgazdasági szakszervezet meglehetősen komor de őszinte üzenete, amelyben arra figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy csukott szemmel fognak belesétálni egy hatalmas válságba. Az emberek már most is egyre többen észreveszik a tojáshiányt a boltokban, de ez „csak a kezdet lesz” sürgős intézkedések nélkül.

Az Országos Gazdaszövetség (NFU) sürgősségi beavatkozást kért a brit kormánytól a nehézségekkel küzdő termelők támogatása érdekében. Az üzemanyag-, műtrágya- és takarmányköltségek ugrásszerű növekedése miatt a gazdaságok folyamatosan egyre jobban küzdenek a talpon maradásért.

Számos termény zöldség és gyümölcs kínálata csökken, de különös aggodalomra ad okot a paradicsom, amelyet kisebb mennyiségben termelnek ma, mint bármikor az 1980-as évek óta. A baromfi- és egyéb állattenyésztők mindannyian érzik hogy szorul a hurok, mindeközben az energiaintenzív növények, például az uborka és a körte pedig hamarosan prémium árkategóriába kerülhetnek.

Minette Batters, a szakszervezet elnöke a következőket mondta: „Az országban szinte mindenfelé a vásárlók évtizedek óta garantáltan jó minőségű, megfizethető élelmiszerhez voltak hozzászokva, amelyet a világ legmagasabb állatjóléti, környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági szabványai szerint állítanak elő.”

„A brit élelmiszerek azonban veszélyben vannak… akkor, amikor a globális volatilitás veszélyezteti a világ élelmiszertermelésének stabilitását, élelmezésbiztonságát és energiabiztonságát. Attól tartok, az ország újabb élelmiszer-ellátási válságba süllyed, és a brit zöldség- és gyümölcsellátás jövője bajban van.”

Mrs. Batters azt is elmondta, hogy részben a Brexit okolható az élelmiszerágazat gondjaiért, az akut munkaerőhiány és az EU-nak értékesíteni próbáló brit exportőrök költséges bürokráciája miatt. Mrs. Batters szerint a Brexit okozta problémákat „felerősítette” a Covid és a megugró energiaköltségek, és hozzátette: „A Covid járvány nagymértékben növelte az inflációt, az ukrajnai háború pedig mindezt szétrobbantotta, és a költségeket egy teljesen új szintre emelte, olyan magasra, amilyenre senki még csak nem is számított.”

A kormány igyekezett eloszlatni a fenyegető élelmiszerhiánnyal kapcsolatos félelmeket, mondván, hogy biztonságpolitikája „különböző forrásokból származó ellátásra épül”, amely magában foglalja az importot is. Számos szupermarket azonban elővigyázatossági intézkedésként már ideiglenes korlátot vezetett be a tojásvásárlásra, a növekvő költségek és a madárinfluenza miatt.

Az Institute of Grocery Distribution (IGD) korábban bejelentette, hogy az élelmiszerárak inflációjának üteme 2023 elején 17-19 százalék közötti éves csúcsot ér majd el. Ez magasabb a korábbi, 14-16%-os csúcsra vonatkozó előrejelzésénél. A Downing Street ennek kapcsán kedden azt mondta, hogy a lakosságnak „nem kell aggódnia” mert az Egyesült Királyság „nagy és rendkívül ellenálló élelmiszer-ellátási lánccal rendelkezik”.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után