Egyre több szupermarketben már korlátozzák a tojásvásárlást Angliában, sőt van, ahol már teljesen üresek a polcok 1

Országos szintű tojáshiány miatti aggodalmak merültek fel Nagy-Britannia egyre több területén, miután számos üzletben már korlátozzák a megvásárolható tojás mennyiségét, és egyre több szupermarketben üresen álló polcokról töltöttek fel képeket a vásárlók.

Egyre több szupermarketben már korlátozzák a tojásvásárlást Angliában, sőt van, ahol már teljesen üresek a polcok 3

Az üzletek némelyikében táblákat helyeztek el, köztük a Tesco és a Sainsbury egyes üzleteiben is figyelmeztetést adtak ki az ellátási problémákra hivatkozva, és legalább egy Lidl üzlet is megkezdte a tojásvásárlás korlátozását. Egyelőre nem világos, hogy az ellátási problémák mennyire kiterjedtek.

Egy Tescoban vásárló személy a Twitteren tett közzé egy fotót egy tábláról, amelyen ez állt: „A forró nyár miatt jelenleg alacsony a rendelkezésre álló mennyiség a tojáskínálatunkból. Elnézést a kellemetlenségért.”

Egyre több szupermarketben már korlátozzák a tojásvásárlást Angliában, sőt van, ahol már teljesen üresek a polcok 4

Egy másik, az egyik Sainsbury’s-ben készült fotón a következő felirat látható: „Jelenleg ellátási gondok vannak a friss tojáskínálatunkban. Keményen dolgozunk ezek megoldásán, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.”

Egy Lidl-ből származó táblán pedig ez volt olvasható: „Tojásból fejenként legfeljebb három doboz vásárolható, hogy mindenki számára jusson elég belőle.”

Egyre több szupermarketben már korlátozzák a tojásvásárlást Angliában, sőt van, ahol már teljesen üresek a polcok 5

A J. D. Wetherspoon kocsmalánc azt is elmondta, hogy egyes pubjaikban ellátási problémák vannak, és alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre a tojások mással való helyettesítésére a reggelire kapható ételeken. Eddie Gershon szóvivő elmondta: „Megerősíthetjük, hogy a jelenlegi országos tojáshiány miatt átmeneti problémák vannak a tojásellátással néhány Wetherspoon kocsmában is. Ez nem kizárólag a Wetherspoonra jellemző, és más vendéglátó-üzemeltetők és szupermarketek is hasonló problémákkal néznek szembe. Elnézést kérünk vásárlóinktól az esetleges kellemetlenségekért.”

A hiány a gazdálkodók kiadásainak emelkedése és az Egyesült Királyságban jelenleg tapasztalható „eddigi egyik legnagyobb” madárinfluenza-járvány eredménye. Ben Pike, a brit szabadtartású tojástermelők szövetségétől azt mondta, hogy a madárinfluenza „hozzájárul” a tojástermelők nehézségeihez, de az árak által okozott nyomás „jelenleg valószínűleg a nagyobbik tényező”.

Egyre több szupermarketben már korlátozzák a tojásvásárlást Angliában, sőt van, ahol már teljesen üresek a polcok 6

A kereskedelmi szervezet a közelmúltban 163 gazdálkodó körében végzett felmérést, és kiderült, hogy egyharmaduk már csökkentette vagy leállította tojástermelését. A gazdálkodók egy tucat tojás árának 40 pennyel történő emelését kérték, hogy segítsenek nekik fedezni a  saját költségeiket – de a szupermarketek azt mondják, hogy „korlátozzák” őket az árak, amelyeket átháríthatnak a vásárlókra.

A Defra szóvivője a Metro.co.uk-nak ezt mondta: „Megértjük azokat a nehézségeket, amelyeket a növekvő költségek és a madárinfluenza-járvány okoz a gazdálkodók számára, és együttműködünk az iparral a tojáspiac figyelemmel kísérése érdekében. A tojótyúkok populációja hozzávetőleg 38 millió egyedből áll, így a teljes ellátásra gyakorolt hatása a járványnak valószínűleg minimális lesz.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után