A hús, tojás, tejtermékek és más friss élelmiszerek árának emelkedése rekordot döntött az Egyesült Királyságban 1

Az élelmiszerinfláció új rekordot, 12,4 százalékot ért el az „egyre sivárabb” téli előrejelzések közepette, és egyre többen aggódnak a megemelkedett karácsonyi kiadásaik miatt Nagy-Britanniában.

A hús, tojás, tejtermékek és más friss élelmiszerek árának emelkedése rekordot döntött az Egyesült Királyságban 3

Az új adatok újabb rekordot jelentenek a British Retail Consortium (BRC) elemzéseinek 2005-ös kezdete óta. Épp a múlt hónapban az élelmiszerek inflációja 11,6 százalékra nőtt (ami szintén rekordmagas érték volt), mivel az alapvető élelmiszerek, például a tea, a tej és a cukor ára jelentősen megemelkedett.

Az élelmiszer-infláció azonban mára 12,4 százalékra, még magasabbra ugrott, ami most első sorban az energia-, takarmány- és szállítási költségek megugrásának tudható be. A BRC-Nielsen IQ Shop árindex szerint a friss élelmiszerek inflációja is még magasabbra, 14,3 százalékra emelkedett, ami szintén további növekedést jelent az árak tekintetében az előző hónaphoz képest, elsősorban a hús, a tojás és a tejtermékek áremelkedéseinek köszönhetően.

A kávé ára is „elszállt”, a karácsonyi ajándékok pedig szintén drágulni fognak, az előző évekhez képest, és várhatóan különösen nagy mértékben drágulnak a sport- és szabadidős felszerelések – közölte a BRC.

A BRC vezérigazgatója, Helen Dickinson a következőket mondta: „A kilátások télre egyre sivárabbak, mivel az árakra nehezedő nyomás továbbra is változatlanul magas. Bár vannak arra utaló jelek, hogy a kiadásokra nehezedő nyomás és az áremelkedés enyhülni kezd majd 2023-ban, a karácsonyi hangulat idén nem lesz olyan vidám, mivel rengeteg háztartás kényszerül arra, hogy visszafogja szezonális kiadásait, hogy az alapvető fontosságú élelmiszereket helyezzék előtérbe.”

Egy, a hét elején közzétett új kutatás kimutatta, hogy a felnőttek közel kétharmada aggódik amiatt, hogy az élelmiszerinfláció következtében idén bele fognak-e férni a keretbe a karácsonyi extra kiadások akár az ünnepi vacsorára, akár az ajándékokra vonatkozóan.

A Salvation Army számára végzett felmérés azt is kimutatta, hogy az emberek 16 százaléka arra számít, hogy élelmiszerbankot is igénybe kell venniük a télen.

Mike Watkins, a NielsenIQ kiskereskedelmi és üzleti részlegének vezetője elmondta: „Mivel az árak továbbra is emelkednek, a karácsonyi költségek idén magasabbak lesznek, és a vásárlók óvatosabban fogják kezelni a költségvetésüket, mint bármikor a válság kezdete óta. A kiskereskedők most szezonális árcsökkentésekkel próbálkoznak, és reménykednek hogy a vásárlók ennek hatására kicsit bátrabban kezdenek majd el költekezni decemberben és az ünnepek alatt.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után