Ha Skócia kiválik Nagy-Britanniából, könnyedén visszatérhet az EU-ba a Brexit után 1

A független Skócia csatlakozása az Európai Unióhoz „viszonylag gyors” lehetne egy német uniós parlamenti képviselő szerint.

Ha Skócia kiválik Nagy-Britanniából, könnyedén visszatérhet az EU-ba a Brexit után 3

Elmar Brook, aki Angela Merkel CDU pártjának a tagja, és korábban az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke volt, azt mondta, hogy nem lenne sok nehézség, amit át kellene hidalni ebben az esetben, ha már a politikai akarat meg lenne hozzá. Ezt azután közölte, hogy Theresa May múlt hónapban az Alsóház előtt kijelentette: Skócia attól függetlenül is elhagyná az Uniót, hogy független-e vagy sem, annak ellenére, hogy a népszavazáson a skótok 62%-a szavazott a maradás mellett, és csak 38% akart kilépni.

Brook azt mondta, az EU-nak kétségtelenül „pozitív” lenne a viszonya Skóciával, amennyiben úgy döntenének, hogy függetlenednek az Egyesült Királyságtól. Azt is hozzátette, hogy ő lenne az utolsó, aki ellenezné, hogy Skócia csatlakozzon az Unióhoz. „Ha megvan rá az esély, hogy az UK kettészakad – amit persze a legkevésbé sem szeretnénk -, akkor szerintem mindenképpen pozitívan kellene majd utána Skóciához állnunk. Persze azt szeretnénk, ha Nagy-Britannia, mit egész tartozna az Unióhoz… de ha ez nem lehetséges sajnos, akkor a részeihez sem állunk ellenségesen.”

Brook azt is hozzátette, hogy bár Európa sokkal kevésbé ellenzi már a függetlenedést, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket, sok múlna az olyan országok hozzáállásán is, mint például Spanyolország. „Ha London nem hagyná jóvá Skócia döntését, akkor talán más országokkal is probléma lehet emiatt, például mert ez példa lenne Katalónia számára, akik szintén régóta pedzegetik a függetlenséget… nem tudom, Spanyolország mit tenne ebben az esetben.” Azonban az ügy kapcsán a spanyol külügyminiszter, Alfonso Dastis azt mondta, hogy az ország nem vétózná meg Skócia csatlakozását az Unióhoz, habár kiemelte, hogy ettől függetlenül nem támogatják az ország kiválását az Egyesült Királyságból.

Brook azt is jelezte, hogy mivel Skóciában már alkalmazzák az uniós törvények nagy részét, nem valószínű, hogy túl sok technikai probléma adódna a csatlakozáshoz kapcsolódva. „A belépés előtt rengeteg mindenről kell tárgyalni a jelölt államokkal, azonban ezt Skóciával nem kellene megtenni, hiszen már megtörtént rég.” Azt is hozzátette, hogy az Unió már sokkal nyitottabb Skócia függetlenedésére, mint 2014-ben volt, az akkori népszavazáskor, mivel „az még jóval a Brexit előtt volt, és nem akartunk rosszat az Egyesült Királyságnak. Valamint figyelembe kellett venni a hasonló szituációját például Spanyolországban.”

Mindezen kijelentések azután kezdtek napvilágot látni, hogy két hete Nicola Sturgeon, Skócia miniszterelnöke azt mondta, hogy tervezik az újabb népszavazás kiírását a kiválásról, és ebben az esetben ők mindenképpen az EU tagjai maradnának.     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után