Ha kopasznak neveznek a munkahelyen, az már szexuális diszkriminációnak számít Nagy-Britanniában... 1

Kiderült, hogy szexuális zaklatás áldozata lett egy elutasított alkalmazott, aki bíróság elé vitte ügyét a korábbi cégével.

Ha kopasznak neveznek a munkahelyen, az már szexuális diszkriminációnak számít Nagy-Britanniában... 3

Tony Finn panaszt emelt amiatt, hogy „kopasz p…nak” nevezték, mikor még a West Yorkshire-i székhelyű British Bung Companynál dolgozott. 24 évig villanyszerelő volt a cégnél, mielőtt tavaly májusban elbocsátották volna. Finn azt állította, hogy szexuális zaklatás áldozata lett a haja hiányára vonatkozó megjegyzések miatt. Azt mondta a törvényszéknek, a gyár felügyelője, Jamie King „kopasz p…a”-nak nevezte többször is őt egy heves vita során 2019 júliusában.

Mivel a hajhullás sokkal gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, a sértés a diszkrimináció egyik formájának számított, a későbbi ítélet szerint. A Jonathan Brain bíró vezette testület feladata volt eldönteni, hogy valakit „kopasznak” nevezni egyszerű sértésnek vagy zaklatásnak minősül-e.

Ítéletükben úgy fogalmaztak: „Véleményünk szerint összefüggés van egyrészt a „kopasz” szó, másrészt a nemek tulajdonságai között. „A cég ügyvédjének abban igaza volt, hogy a nők és a férfiak is lehetnek kopaszok. Azonban, abban a törvényszék mindhárom tagja egyetértett hogy, a kopaszság sokkal gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél.  “Úgy találjuk, hogy ez döntően összefügg a nemekkel.”

Párhuzamot vontak egy korábbi ítélettel is, ahol egy férfiról derült ki, hogy szexuálisan zaklatott egy nőt azzal, hogy megjegyzéseket tett a mellei méretére. A testület azt mondta: “Sokkal valószínűbb, hogy egy olyan személy, aki olyan megjegyzést kap, mint amilyen (ebben az esetben) történt, nő lesz. Így az is sokkal valószínűbb, hogy egy olyan személy, aki olyan megjegyzést kap, mint amilyet King tett, férfi lesz.

King azzal a szándékkal tette ezt a megjegyzést, hogy megsértse a felperest azáltal, hogy megjegyzést fűzött a férfiak körében gyakran előforduló megjelenéséhez. A törvényszék ezért megállapítja, hogy azáltal, hogy a felperesre „kopasz p….a”-ként hivatkozik, az alperes magatartása nem kívánt, sérti a felperes méltóságát, megfélemlítő környezetet teremtett számára.”

A vita utáni felkavarodott lelkiállapotában, Finn írásos feljelentést tett az eset miatt a nyugat-yorkshire-i rendőrségen. Amikor ezt átadta a főnökeinek, azzal vádolták meg, hogy megpróbálta megfélemlíteni a vezetőséget. Később visszaélés miatt elbocsátották – közölték a törvényszékkel.

A testület amellett, hogy helyt adott szexuális zaklatással kapcsolatos keresetének, úgy ítélte meg, hogy a cég méltánytalanul menesztette őt, mert ahelyett, hogy vártak volna a rendőrség értesítésére, miután panaszt tettek fia érintettsége miatt – amire állításuk szerint vártak is – két munkanappal később elbocsátották.

Finn megnyerte a jogtalan elbocsátással, becsületsértéssel és szexuális zaklatással kapcsolatos kereseteit. Kártérítést egy későbbi időpontban határoznak meg számára.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után