Futótűzként terjed a hír, hogy kell összefogni a konzervatívok ellen a közelgő brit választásokon 1

Múlt héten jelent meg a Twitteren egy dokumentum, amit a 28 éves Becky Snowden állított össze, és azt mutatja meg a számunkra, hogy melyik választókerület hogyan szavazzon taktikusan ahhoz a nyári választáson, hogy megakadályozzák a konzervatív többségű parlament kialakulását. Ez olyan népszerűségnek örvendett, hogy Becky hamar segítőkre talált, és mostanra már kész is van a dokumentumból készített, mobilbarát weblap is.

Futótűzként terjed a hír, hogy kell összefogni a konzervatívok ellen a közelgő brit választásokon 3

„Az elmélet egyszerű. Keress egy olyan Tory helyet, ami nem bebetonozott, és szavazz arra, aki ott a legbiztosabban meg tudja verni. A legtöbb választókerületnél ez ennyire egyszerű. Egyes esetekben, ahol a konzervatív tagnak biztosabb a helye, nem ilyen egyértelmű hogy ki a legjobb ellenfél. A legtöbb adatot ilyenkor a 2015-ös, 2010-es, és a köztes eredményekre kell alapozni” – magyarázta Snowden. „A legbonyolultabb ott a helyet, ahol az embereknek maguknak kell dönteni. Megpróbáltam azt is jelezni, hogy mely helyek biztonságosan „nem-Tory-k”, hogy az emberek ott maguk dönthessék el, hogy kire szavazzanak.”

A dokumentum elterjedése után egy spontán együttműködés kezdődött a Twitteren a #SheetToSite hashtag alatt, így mára már egy rendes, mobilbarát honlapon lehet keresgélni a választókerületek opciói között. „Elképesztő mennyiségű segítséget kaptam nagyszerű emberektől” – lelkesedett Snowden. „Együtt dolgozva gyorsan kész is lett az online, weboldal verziója a dokumentumnak, ami még mobilbarát is. Tegnap már 100 ezer látogatója volt! Nagyon inspiráló látni, ahogy ennyi ember a szabadidejét feláldozva segítette az ügyet.”

Snowden beszélt még a weblap céljáról magáról is. „Tudjuk, hogy nagyon sokan nem akarnak újra konzervatív parlamentet. De sajnos a rossz választási rendszerünk miatt már 36%-os szavazati aránnyal is megnyerhetik a többségi helyeket – ahogyan az 2015-ben is történt. Tehát az egyetlen mód arra, hogy ezt megelőzzük, ha taktikusan szavazunk. Ezért csináltam a dokumentumot első körben, hogy az embereknek legyen egy egyszerű forrása, ahol láthatják, hogy az ő választókerületükben ki az opció.”

Futótűzként terjed a hír, hogy kell összefogni a konzervatívok ellen a közelgő brit választásokon 4

A weblap használata tehát nagyon világos. A „choose your constituency” legördülő listából ki kell keresni a megfelelő választókerületet, vegyük például Kensingtont. Ha rákattintunk, az oldal kiírja, hogy melyik párt képviselőjére kellene itt szavazni június 8-án, hogy megakadályozzuk a konzervatív nyerését. Az oldal még színkódokkal is jelzi, hogy melyik párt tudna itt a legkönnyebben győzni, jelen esetben ez a Labour párti képviselő.

„Van néhány dolog, amit ezzel el szeretnénk érni” – mondta Snowden. „Egyértelmű, hogy először is el akarjuk kerülni az újabb konzervatív többségű parlamentet. De ez nem feltétlenül jelent progresszív koalíciót. A Tory párt kénytelen lehetne egy kisebbségi kormányt alapítani, ami nem annyira szokatlan, mint hangzik. Ezen felül pedig szeretnénk, ha minél több emberben tudatosulna, hogy mennyire rossz a jelenlegi választási rendszer. Amikor nem minden szavazat ér ugyanannyit, és a rendszer egyeseknek jobban kedvez, mint másoknak, akkor hogyan is beszélhetnénk demokráciáról? A hatalmon lévő emberek pedig ezen maguktól sose változtatnának, hiszen ez tartja őket hatalmon. Ijesztő, nem? Minél több ember tud róla, annál többen tudnak nyomást gyakorolni a változtatásért. Szerintünk kivitelezhető.”

A Twitteren már a weblap megjelenése előtt is óriási volt a lelkesedés a dokumentum iránt, azóta pedig százezrek látták az oldalt is. Olyan hashtagekkel terjed az üzenet, mint #tactical2017, #ToriesOut, vagy csak egyszerűen #GeneralElection. A weboldal elkészítésében segédkező egyik önkéntes ezt írta: „Büszke vagyok rá, hogy segítettem összerakni ezt az oldalt. Most pedig HASZNÁLJUK emberek!” Snowden szerint ez egy egyértelműen növekvő közösség, naponta egyre több ember hall róla azok segítségével, akik önként terjesztik, vagy részt vettek a weblap kialakításában. A választásról még itt és itt olvashatsz hasznos infókat.    .     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után