Friss, pozitív hírek a fizetéseinket illetően Nagy-Britanniában 2024 elején 1

A fizetések növekedése ismét lassult a brit munkaerőpiacon, azonban, ami nagyszerű hír, hogy a növekedésük üteme átlagban még mindig meghaladja az árak emelkedésének ütemét – mutatják a friss, hivatalos adatok.

Friss, pozitív hírek a fizetéseinket illetően Nagy-Britanniában 2024 elején 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a bónuszokat nem számítva a fizetések átlagosan országos szinten 6,2 százalékkal nőttek 2023 utolsó három hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az áremelkedéseket vagyis az inflációt is figyelembe véve a fizetések (pontosabban szólva a reálbérek) átlagosan 1,9%-kal emelkedtek, ami nagyszerű hír lehet emberek milliói számára.

A brit statisztikai hivatal azonban azt mondta, hogy nem tudja garantálni a munkaerőpiaci adatok megbízhatóságát. Az ONS jelenleg frissíti, hogy hogyan gyűjti be a foglalkoztatással kapcsolatos információkat, de ez csak szeptemberben válik teljessé. A Bank of England vezére, Andrew Bailey azt mondta, hogy jelenleg az ONS által közzétett adatok a bank egyetlen módja a munkanélküliség mérésére, ezért az esetleges megbízhatatlanságuk „kihívásokat jelent”, mivel a döntéshozók ezt is figyelembe veszik amikor mérlegelik, mit tegyenek a kamatlábakkal az elkövetkező hónapokban.

A Bank az elmúlt néhány évben folyamatosan emelte a banki alapkamatot, hogy megpróbálja csökkenteni az inflációt, utoljára 2023 augusztusában került erre sor. A magasabb kamatlábak csökkentik az inflációt azáltal, hogy megdrágítják a hitelfelvételt, elriasztják az embereket és a cégeket attól, hogy plusz adósságot vállaljanak a kiadások finanszírozására.

Miközben a magasabb kamatlábak sújtották a vállalkozások és háztartások pénzügyeit, a fizetések növekedése lelassult a tavaly nyári csúcsokhoz képest, és az üres állások száma is csökkent. A bérnövekedési adatokat szorosan figyelemmel fogja kísérni a BoE kamatokat meghatározó monetáris politikai bizottsága.

A legfrissebb adatok szerint a bérnövekedés Nagy-Britanniában 6,6%-ról 6,2%-ra esett vissza, ami azonban még így is valamivel magasabb, mint azt a közgazdászok várták. A betöltetlen állások száma eközben zsinórban a 19. alkalommal csökkent, a januárt megelőző három hónapban 26 ezerrel összesen 932 ezerre.

Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a megüresedett állások csökkenő tendenciája lassulhat – mondta Liz McKeown, az ONS gazdasági statisztikai igazgatója a BBC Today című műsorában. A legfrissebb munkanélküliségi adatok is arra utalnak, hogy a munkaerőpiac továbbra is meglehetősen rugalmas marad.

A munkanélküliségi ráta az Egyesült Királyságban 3,8%-ra esett 2023 utolsó három hónapja során, a novemberig tartó három hónapban mért 3,9%-os értékhez viszonyítva. Ez a legalacsonyabb szint a 2022 novembere és 2023 januárja közötti időszak óta.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a következőket mondta: „Jó hír, hogy a reálbérek már hatodik hónapja emelkednek, és a munkanélküliség továbbra is alacsony, de a munkánk ezzel még nem fejeződött be. Adócsökkentéseink annak a tervnek a részét képezik, amely arra irányul, hogy az embereket visszatereljük a munkaerőpiacra, hogy tovább növelhessük a gazdaságot – de ehhez az irányelvünkhöz ragaszkodnunk kell.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után