Friss hírek a Brextről: Mégis sikerülhet a megállapodás az EU-val, akár már a jövő héten 1

Egy nemrég közzétett jelentés szerint a Brexit megállapodást a hónap végéig sikerülhet végre nyélbe ütni, miután az Egyesült Királyság és az EU tisztviselői az elmúlt héten újból tárgyalóasztal mellé ültek.

brexit

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy még mindig „jó néhány méter van hátra a célig”, de az elmúlt napokban „több előrelépés is történt”. A tárgyalásokhoz közel álló Whitehalli tisztviselők azt nyilatkozták nem olyan rég az Express-nek, hogy a megállapodás tervezetének részleteit akár már a jövő hétvége előtt meg lehet vitatni a parlamenti alsóházban, ha minden jól megy.

Felcsillant tehát a remény, hogy megállapodás mégis létrejön a britek és az EU közt a sok nézeteltérés után, de a vállalkozások továbbra is tartanak a magas kereskedelmi tarifáktól, amelyek akkor kerülnek bevezetésre, ha a két félnek nem sikerül időben megegyeznie.

A személyes tárgyalásokat ideiglenesen felfüggesztették csütörtökön, miután Michel Barnier uniós csapatának egyik tagjáról kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.

Mrs. Von der Leyen azt mondta, hogy bár még mindig nem tisztázott minden kérdés, azért a fontos kérdésekben „nagyobb előrelépés” történt. De azt is hozzátette azért, hogy „az idő hiánya miatt óriási a nyomás” az átmeneti időszak vége ugyanis mindjárt itt van. Az Egyesült Királyság pedig az egységes piacon csak annak végéig maradhat, vagyis 2020 december 31-ig.

A halászati jogok, az állami támogatások rendszere és a vitarendezési mechanizmusok az a három kérdés, amiben továbbra sem tudott egyezségre jutni az Egyesült Királyság és az Európai Unió – mondta egy EU tisztviselő nagyköveteknek Brüsszelben.

“Egyszerre vagyunk közel és távol a megállapodástól. Úgy tűnik, a legtöbb kérdésben egyetértünk, de a három eddigi területen továbbra sincs megállapodás” – mondta az egyik szenior diplomata az EU-s nagyköveteknek.

Sajnos amíg nincs konszenzus minden egyes apró részletet illetően, addig fennáll az esélye annak, hogy hat hét múlva, amikor esedékes lesz, Nagy-Britannia végül alku nélkül lép majd ki az EU-ból. Ez mindkét félnek kedvezőtlen kimenetel volna.   Forrás

Megosztás