lockdown anglia

Anglia területén szigorúbb, három készültségi szintű koronavírus korlátozások kerülnek bevezetésre, amikor az országos lockdown december 2-án véget ér – mondta a Downing Street egyik szóvivője.

lockdown anglia

Boris Johnson a tervek szerint hétfőn részletezi majd a téli terveit a járványra vonatkozóan a képviselők előtt, és úgy tudni, hogy azt is vázolja majd, hogyan láthatják az emberek karácsonykor a szeretteiket. A ” téli Covid terv” bevezetése kapcsán a Downing Street megerősítette, hogy még több területet helyez majd magasabb készültségi szint alá a kormány.

A stratégia továbbra is a vírus ellenőrzés alatt tartása a további korlátozások szükségességének elkerülése érdekében – mondta a kormány egyik szóvivője. Várhatóan szigorítások lesznek mindegyik készültségi fokozaton az országos lezárás során elért eredmények biztosítása érdekében, de ugyanakkor az a hír járja, hogy a kocsmákra és éttermekre vonatkozó szabály, mely szerint este 10-kor be kell zárniuk, megváltozik.

A miniszterelnök a hírek szerint azt tervezi bejelenteni, hogy bár az utolsó kört este 10 órakor kell majd kikérni legkésőbb, de az emberek plusz 1 órát kapnak az ételek és italok elfogyasztására, vagyis a nyitvatartási idő 11 óráig meghosszabbodik. A kabinet a tervek szerint vasárnap vitatja meg és írja alá a tervet, majd Johnson másnap fogja azt a Parlamentben a képviselők elé tárni.

A miniszterelnök részletesen el fogja mondani azt is, hogy miként tölthetik az emberek a karácsonyt szeretteikkel, de a miniszterek már előre leszögezték, hogy idén a karácsony és a téli szünet nem olyan lesz mint máskor, és számítson rá mindenki, hogy bizonyos korlátozások érvényben fognak maradni.

A miniszterek csütörtökön részletezik majd, hogy az egyes területek milyen készültségi szint alá kerülnek az új szabályok értelmében. A képviselők pedig néhány nappal december 2 előtt fognak majd szavazni az új rendszer jóváhagyásáról, amint azt Boris Johnson korábban megígérte. A kormány irányából optimista nyilatkozatok érkeztek a napokban a helyzetet illetően. Többen is azt mondták, hogy a korlátozások mértéke tavaszra jelentősen csökkenthető lesz. Ha az oltásokat a szabályozó hatóságok jóváhagyják, a terv szerint a disztribúció a következő hónapban meg is fog kezdődni.

De a miniszterelnök ugyanakkor aggódik az új korlátozásokat ellenzől tory képviselők lázadásától. A jelenlegi négyhetes rendszerről a hónap elején tartott szavazás során ugyanis 32 konzervatív képviselő lázadt fel és szavazott nemmel az intézkedésekre, és további 17, köztük Theresa May volt miniszterelnök tartózkodott.

A karácsonyt illetően még hivatalos konkrétum nem hangzott el a kormány irányából, azonban egyes források szerint már kialakulóban van, hogy mi fog történni. A terv – Skócia, Wales és Észak-Írország kormányának beleegyezésétől függően – az, hogy az Egyesült Királyság egész területén enyhíteni fogják átmenetileg az érvényben levő intézkedéseket, méghozzá előreláthatólag december 22. és 28. között, hogy ezáltal több család / háztartás is csatlakozni tudjon egy nagyobb „buborékhoz”.   Forrás

Megosztás