Fontos változások, amik heteken belül életbe lépnek Nagy-Britanniában, és befolyásolják a pénzügyi helyzetünket 1

Ahogy a nyár elmúlik, a gyerekek visszamennek az iskolába, és beköszöntenek az egyre hosszabb éjszakák, ez a tökéletes alkalom a pénzügyeink „gatyába rázására”, mert hát kettőt pislogunk és már itt is a karácsony. Na, de tegyük félre a viccet… Ez sokak számára egy nehéz pénzügyi év volt, a megélhetési költségek válságával, az élelmiszerárak és a számláink ugrásszerű emelkedésével, és most bizonyára sokan vagyunk, akik azon kezdünk gondolkodni, hogy lassan vissza kell majd kapcsolni a fűtést…

Fontos változások, amik heteken belül életbe lépnek Nagy-Britanniában, és befolyásolják a pénzügyi helyzetünket 3

Ha tisztában vagyunk az előttünk álló októberi, a pénzügyeinket érintő változásokkal, az kétségkívül segíthet a pénzügyeink menedzselésében, és biztosíthatja, hogy nem költekezünk túl. Tehát milyen a pénzügyeinket érintő változások következnek?

Megélhetési Költségek Válsága kapcsán esedékes 2. kifizetés

A második Cost of Living Payment hamarosan esedékes. Ez a 300 fontos összeg októberben, vagy novemberben fog megérkezni emberek millióinak a számláira. Ezt a pénzt közvetlenül bankszámlákra utalják, és nem kell külön igényelni. Ha jogosult vagy, meg fogod kapni. Azok jogosultak, akik az alábbi támogatások közül legalább az egyiket kapják:

  • Universal Credit
  • Income-based Jobseekers’ Allowance
  • Income-related Employment and Support Allowance
  • Income Support
  • Working Tax Credit
  • Child Tax Credit
  • Pension Credit

Energia árplafon

Idén október 1-jén módosulni fog az energia árplafon határa, amely korlátozza az energiaszolgáltatók számára az energiaegységenként felszámítható maximális összeget és a jó hír, hogy az éves energiaszámlánk esni fog.

Jelenleg 2074 fontban van megállapítva, ami azt jelenti, hogy egy átlagos háztartás éves számlája ennél nem lehet több, de az új árplafon ami október 1-jétől december 31-ig lesz érvényes, 1923 GBP lesz a direct debittel fizetők esetében. A felső határ 1949 GBP lesz a feltöltős mérőórákkal rendelkezők számára.

Így kevesebbet kell fizetni ugyanannyi energiáért – de ne feledjük, hogy a felső határ nem a számlák tényleges felső határa, hanem az egységnyi energiamennyiségért elkérhető összeg maximuma, tehát ettől függetlenül ha többet használunk, többet kell fizetni.

Inflációs adatok

Az Országos Statisztikai Hivatal október 18-án teszi közzé az új inflációs adatokat – ami azt mutatja meg, hogy mennyit kell fizetni egy tipikus bevásárlásért, vagyis, hogy az árak mennyivel emelkedtek. Ezek hatással vannak a kamatlábakkal kapcsolatos döntésekre – bár a Bank of England következő bejelentése november 2-án lesz esedékes.

Warm Home Discount

Októberben újra elérhetővé válik a kormány Warm Home Discount támogatása, amely egyszeri kedvezményt ad a villanyszámláinkból (2022-ben 150 GBP volt). Angliában és Walesben akkor kaphatod meg, ha kapod a Pension Credit-nek a Guarantee Credit elemét vagy alacsony jövedelmű vagy és magas energiaköltségeid vannak. A kedvezményt automatikusan megkapja aki jogosult.

Buszjegy

A kormány májusban meghosszabbította az autóbusz-viteldíjak 2 GBP-on tartására meghatározott időkorlátot. Október 31-től azonban ez az összeg 2,50 GBP-ra emelkedik – ez az új felső határ 2024 novemberéig lesz érvényes.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után