Az adóügyeinket a jövőben egyre inkább digitális formában fogjuk rendezni, de ettől sajnos nem lesz egyszerűbb, derült ki a brit pénzügyminiszter bejelentéséből. A változások egy része az alacsony jövedelműeket fogja érinteni, egy másik része a nyugdíjasokat, és a gazdagabb réteget, lesz, ami pedig az egyéni vállalkozók és a kisebb cégek számára lesz fontos.

3-700x400

A 2016-os új adósávok:

Az adómentes éves jövedelem felső korlátja £10,600-ról £11,000-ra fog emelkedni, tehát az éves fizetésünknek csak az ezen összeg feletti részéből kell jövedelemadót fizetnünk. A következő adósáv felső határa £31,785-ról £32,000-ra fog emelkedni. A fizetésünk 11,000 és 32,000 közé eső részé után 20% adót kell fizetnünk. A következő lépcső 32,000 fonttól 150,000-ig tart, ahol 40%-ot, 150,000 font fölött pedig 45%-ot vonnak le.

A saját „adó számlánk”

A brit adó és vámhivatal (HMRC) az adófizetők számára létre fog hozni egy oldalt, ahol mindenkinek lesz egy elektronikus adó számlája, amit interneten keresztül bármikor elérhet, és könnyedén ellenőrizheti az adóügyeinek állását. Ehhez rendelkezésre fognak állni ingyenes szoftverek és mobil alkalmazások is. Ezeket azonban naprakészen kell tartani. Az egyéni vállalkozóknak és a főbérlőknek negyedévente fel kell majd tölteniük a bevételeiket és kiadásaikat, ahelyett, hogy az adóév végéig várnának ezzel. Azt nem tudjuk egyelőre, hogy az adót is hamarabb kell-e majd befizetni. Az alkalmazottakat és a nyugdíjasokat ez nem érinti, csak abban az esetben, ha fő bevételi forrásuk mellett van valami másik, ami legalább évi  £10,000-ot hoz a kasszába.

Automatikus adóbeszedés

A nyilvántartott információk alapján az HMRC, ha az adónk kiszámításának módját egyszerűnek ítéli, akkor automatikusan a rendszer által kikalkulált számlát küldhet majd nekünk. Ezt érdemes lesz azonnal leellenőrizni, mert ha egy bizonyos időn belül nem reagálunk, vagy módosítjuk (ha valami nem stimmel), akkor véglegesítődik, és a kormány beszedi az összeget. Értelem szerűen ez is a vállalkozókra vonatkozik, mivel az alkalmazottaknak a cég, ahol dolgoznak, mindig intézi ezeket az ügyeket.

Idő limit lesz a tőkenyereség adón

Ha egy adott ingatlan a te tulajdonod és benne élsz, akkor nem kell adót fizetned utána, mikor eladod. Ha azonban van egy második házad is, akkor ennek az értékesítése esetén várhatóan tőkenyereség adót (capital gains tax) kell majd fizetned. Ezt jelenleg az adóév vége után az adóbevallással együtt kell megtennünk, így van rá majdnem 10 hónapunk.

Ez megváltozik, és az ingatlan eladását követő 30 napon belül esedékessé válik. A kiszámítása nem egyszerű és tovább bonyolíthatja, ha renováltuk, vagy egy ideig benne laktunk, esetleg ki volt adva albérlőknek, tehát amint eladtuk érdemes nekiesni a dolognak.

Megújul a nyugdíjakra vonatkozó adózási rendszer is

A jelenlegi helyzet szerint, amikor a nyugdíjalapunkba befizetünk, az után nem kell adót fizetni, viszont amikor a nyugdíjunkat felvesszük, az adóköteles. A kormány azt tervezi, hogy ezt a jelenlegi rendszert teljesen megváltoztatja, és valami olyasmit vezetne be, mint ahogy egy egyéni megtakarítási számla működik.

Amikor befizetjük a pénzt a számlára, az a már adózott jövedelmünkből vonódna le, majd a kormány valamilyen bónuszt rakna rá, és amikor megkapjuk a nyugdíjunkat, akkor lenne adómentes. A kormány a jövő évi költségvetés kihirdetésekor jelenti majd be, hogy mire döntött, de ha a módosítások mellett döntenek, akkor ez lesz az eddigi legnagyobb változtatás a nyugdíjrendszer működésében.

Egyéb változások:

A vállalkozók utazásai munkába vagy egyéb helyekre és az ezekhez kapcsolódó étkezések és szállások kiadásai nem lesznek többé adómentesek.

Ha egy cég felszámolásra kerül, a keletkező pénz tőkeként is kifizetésre kerülhet majd. Ezzel azonban ki lehet cselezni a jövedelemadó befizetését, így várhatóan módosítani fogják a szabály változtatásának terveit.   Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára