Fontos tudnivalók és friss adatok mindenkinek, aki albérletben él, vagy fog élni Nagy-Britanniában – a jelenlegi helyzet és ami 2024-ben várható 1

Az átlagos albérlet havi díja közel 10%-kal emelkedett az elmúlt év során Nagy-Britanniában, de jövőre az áremelkedések állítólag már lassulni fognak. Sajnos a bérlők számára ez nem azt jelenti, hogy a bérleti díjak csökkenni kezdenek majd 2024-ben, csak azt, hogy csökkenni fog a bérleti díjak növekedési üteme.

Fontos tudnivalók és friss adatok mindenkinek, aki albérletben él, vagy fog élni Nagy-Britanniában – a jelenlegi helyzet és ami 2024-ben várható 3

A Zoopla decemberi jelentése szerint az Egyesült Királyságban az átlagos bérleti díj jelenleg havi 1201 font, ami 9,7%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti átlag. Az albérletek iránti kereslet 11%-kal csökkent a tavalyi évhez képest, miután az elmúlt három évben a kereslet és a kínálat között „hatalmas eltérés” volt tapasztalható – de a kereslet még így is bő 30%-kal magasabb az ötéves átlagnál.

A Zoopla úgy véli, hogy a bérleti díjak növekedésének üteme már elérte a csúcsot, és 2024-ben „jelentős lassulás” következik – a londoni bérleti díjak az előrejelzések szerint jövőre csak 2%-kal fognak emelkedni, ami 2021 óta a legalacsonyabb adat, mivel a bérlők egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen sebességgel kelljen egyre többet és többet fizetniük a lakhatásért.

A hír egy elég lehangoló figyelmeztetés után látott napvilágot a millenniumi korosztály számára, akik közül a legtöbben még mindig nem vettek saját otthont – és a Hamptons ingatlanügynökség úgy gondolja, hogy ők nyugdíjas korukig albérletben fognak már maradni.

Fontos tudnivalók és friss adatok mindenkinek, aki albérletben él, vagy fog élni Nagy-Britanniában – a jelenlegi helyzet és ami 2024-ben várható 4

Richard Donnell, a Zoopla ügyvezető igazgatója ezt mondta: „Az Egyesült Királyság túl van a bérleti díjak növekedésének csúcsán, ami örvendetes hír lesz azoknak a bérlőknek, akik számára a bérleti díjak csaknem harmadával (31%-kal) emelkedtek az elmúlt három évben átlagosan. London vezeti majd a lassulást, ami visszafogja az Egyesült Királyság bérleti díjainak növekedési ütemét. A bérleti piac a statikus kínálat és az erős kereslet időszakában ragadt, ami emelte a bérleti díjakat.”

„A keresletet a munkaerőpiac erőssége, a gazdaság újranyitása a járvány miatti lezárások után, a rekordméretű bevándorlás és a magasabb jelzáloghitel kamatok vezérelték, ami megnehezíti az első lakásukat vásárlók számára a lakásvásárlást. A bevételek gyorsabb növekedése szintén elősegítette a bérleti díjak gyorsabb növekedését. A bérlakások terén a kereslet-kínálat egyensúlytalansága 2024-ben sem tűnik majd el, azonban a piac kiegyensúlyozottabbá válik, mint az elmúlt három évben.”

„A bérleti díjak növekedésének lassulása 2024-ben a gyengébb munkaerőpiacnak, a lassabb bevételnövekedésnek és a növekvő megfizethetőségi nyomásnak lesz köszönhető, amelyek korlátozzák a bérleti díjak emelkedésének ütemét, különösen Dél-Angliában.”

Skóciában az országos átlaghoz képest felgyorsult a bérleti díjak növekedésének üteme, és 12,9%-kal magasabbak most az árak mint egy éve. A bérleti díjak Edinburgh-ben 15,2%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, Glasgow-ban pedig 13,2%-kal lettek magasabbak, írta a Zoopla. Az észak-angliai területeken, mint például Manchesterben, Boltonban, Derbyben és Newcastle-ben szintén erős a kereslet, és nagyobb mozgástér van a bérleti díjak tekintetében.

A kereslet mértékének egyik fő mutatója pedig az, hogy mennyivel csökkentik a kikiáltási árat az ügyfelek bevonzására. Ez pedig most ugyanazon a szinten van, mint 2020 második felében, amikor a koronavírus-járvány elkezdte kifejteni a hatását a piacra. 2023 novemberében a londoni albérletek 10%-ának a kikiáltási ára csökkent legalább 5%-kal.

„A 2020 óta tapasztalható erőteljes bérleti díj növekedés most egyre nagyobb ellenállásba ütközik”, és „egyre több esetben a bérlők egyre inkább nem engedhetik meg maguknak, hogy magasabb bérleti díjat fizessenek”.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után