Valószínűleg, mindannyian felkészültünk már pénzügyileg 2016-ra, de vajon számoltunk-e azzal, hogy nem várt változások jöhetnek és fognak jönni a munkajog terén? Most röviden összefoglaljuk nektek, hogy miről is van szó, és hogy mit tegyünk, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

uk munkjaog

Ami biztos az a következő négy változás:

Automatikus regisztráció az új nyugdíjcsomagba

Ha még nem hallottál az új munkahelyi nyugdíj lehetőségéről, és a kormány eléggé emlékezetes reklámkampányát is elmulasztottad, akkor tudnod kell, hogy minden alkalmazott (akkor is, ha ő az egyedüli alkalmazott egy vállalkozásnál, vagy máshol), automatikusan bekerül az új nyugdíjcsomagba (ha nevezhetjük így). Idén a 30 főnél kevesebb alkalmazottal rendelkező vállalatoknak kell számolniuk ezzel. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak fizetésének valamennyi százaléka automatikusan el lesz különítve a nyugdíjcsomagjába, amelyhez a munkáltató is hozzájárul az alkalmazott fizetése bizonyos százalékának megfelelő összeggel. Ahhoz, hogy megtudd, mikor kell számolnod ezzel a megváltozott törvénnyel, és megtudd, hogyan járj el:

 • Lépj fel a Pensions Regulator honlapjára (thepensionsregulator.gov.uk/employers/staging-date.aspx);
 • Állítsd össze a jogosult alkalmazottaid listáját (akik kora 22 és a nyugdíj korhatár között van, a UK-ban dolgoznak, évi 10 000 font fölött keresnek);
 • Határozd meg azt az összeget, amellyel hozzájárulsz az alkalmazottad nyugdíjcsomagjához, amely az éves bruttó fizetésének min 1%-a is lehet, de 2018-ra el kell, hogy érje a 3%-ot. Ezen kívül, fontos tudnod, hogy a beosztottadnak is hozzzá kell járulnia a fizetésének bizonyos %-ával, ahogyan azt már fentebb említettük.
 • Írásban tájékoztatnod kell erről az alkalmazottaidat, amiben a Pensions Regulator segítséget nyújt a számodra;

(http://www.thepensionsregulator.gov.uk/autoenrolment-employee-communications)

 • A változást kalkuláld bele a bérszámfejtésedbe;
 • Fontos, hogy tudd: az alkalmazottak úgy is dönthetnek, hogy nem szeretnének csatlakozni az új nyugdíjcsomaghoz. Ez jogukban áll. Azonban, 3 év múlva újra automatikusan regisztrálni kell őket, amiből szintén, újra kiléphetnek, ha szeretnének.

Nemzeti létminimum

Ahogyan ezt már többször is írtuk, a 25. életévüket betöltött alkalmazottak minimális órabére áprilistól megemelkedett. Ezzel létrejön az ún. National Living Wage, vagyis a nemzeti létminimum. A minimális órabér így 7,20 fontra emelkedett, amely a tervek szerint 2020-ra el fogja érni a 9 font/órát. Ha te, mint munkáltató nem fizeted ki ezt az összeget az alkalmazottadnak, akkor hatalmas bírságot kaphatsz és feketelistára kerülsz. Tehát, ezt vedd számításba!

Változások a „nulla órás munkaszerződési jogokban”

Mit is jelent ez a kifejezés? Azok a vállalkozók, akik ilyen feltételekkel alkalmaznak személyeket, nyilván tudják. De akik számára homályos lenne ez a fogalom, azoknak elmagyarázzuk a jelentését. A nulla órás munkaszerződési feltételekkel foglalkoztatott alkalmazottakat akkor kell behívni dolgozni, amikor szükséged van rájuk; nem vagy köteles nekik munkát adni, azonban, ők sem kötelesek elvállalni az általad ajánlott feladatokat; joguk van a kötelező éves szabadsághoz, a nemzeti létminimumhoz, ugyanúgy, mint a hagyományos alkalmazottaknak. Továbbá, nem akadályozhatod meg őket abban, hogy máshol is keressenek, vagy fogadjanak el munkát. Tehát, ha nem szeretnéd, hogy a konkurenciának dolgozzanak, akkor több órát kell adnod nekik, ami miatt valamilyen szinten, már részmunkaidős szerződés szerint kell őket alkalmaznod. Az új változás az alkalmazottak érdekeit védi, amely lehetővé teszi nekik azt, hogy bejelentsék, ha tisztességtelenül bocsátották el őket. Ez a jog január 11-én már törvényerőre is lépett.

Keményebb bevándorlási törvények

A Kelet-Európai Gazdasági Övezeten kívülről érkező bevándorlóknak, akik le szeretnének telepedni az országban, 35 000 fontot kell keresniük az itt tartózkodásuk első öt éve alatt, 2016. április 6-tól kezdve. Ha olyan alkalmazottat foglalkoztat egy cég, aki nem dolgozhat törvényesen az országban, akár 20 000 font bírságot is kiszabhatnak érte.

10 dolog, amin rajta tartjuk a szemünket, hogy a legfrissebb információt oszthassuk meg veletek:

 1. Munkaidő-szabályozás és a fizetett szabadság

Tárgyalások folynak a tekintetben, hogy a munkahelyre való utazás ideje, és a munkával kapcsolatos találkozókon való részvételek, ill. munkautazások munkaidőnek számítsanak-e. Továbbá, szintén folyamatban van annak a megvitatása, miszerint a fizetésekhez hozzá kellene adni egy átlagösszeget az elvégzett túlórák után, ill. bizonyos jutalékot.

 1. Megosztott szülői szabadság a nagyszülők számára és a törvényes járandóság

Ez a kérdés jelenleg eléggé komplikált, ugyanis, a kormány megpróbál lehetőséget találni arra, hogy a nagyszülők megoszthassák a gyerekeikkel a szülői szabadságot.

A nagyon alacsony infláció miatt, a kormánynak jelenleg nem áll tervében emelni a szülői szabadságért járó járandóságot (amit ugye, minden áprilisban megemeltek eddig).

 1. A kizsákmányolásra vonatkozó törvények változása

A munkajogi törvények megsértése nemcsak magas bírságot von ezentúl maga után, de akár bűncselekménynek is minősülhet. A kormány vizsgálatot tervez indítani minden ilyen ügyben. Ez azt jelenti, hogy az eddiginél is komolyabban veszik majd a munkajogi törvények betartását.

 1. A szaktanácsadók bevonása a bérszámfejtésbe

Bár még nincs erre vonatkozó konkrét indítvány, de ha hinni lehet a pletykáknak, akkor nemsokára, a vállalkozóknak bele kell foglalniuk a bérszámfejtésükbe azokat a vállalkozókat, akik több, mint egy hónapja nekik dolgoznak. Ez valószínűleg, egy rémálom lesz majd azoknak a munkáltatóknak, akiknek szükségük van a vállalkozóikra bizonyos projektek miatt.

 1. A végkielégítések utáni adójog

Sok kérdést kell megvitatniuk a szakértőknek ezzel kapcsolatban. Többek között, mentesítsék-e a végkielégítést a jövedelmi adó és a társadalombiztosítási adó alól, vagy nem; vagy, hogy melyik lehetőséget tartsák meg azok közül, amelyek felmentenek a jövedelemadó fizetése alól, esetleg, vezessenek-e be új mentesítő tényezőket?

 1. Vak munkaerő toborzás

Ez azt jelenti, hogy az önéletrajzokból minden azonosító információt ki kellene hagyni, mielőtt bármilyen döntés születne a jelentkezővel kapcsolatban. Ez nagyban megváltoztatná a munkaközvetítő irodák működését.

 1. A vasárnapi kereskedéssel kapcsolatos törvények

Még mindig folynak a tárgyalások a kereskedések hétvégi nyitvatartási idejéről. Bármilyen döntés is születik majd, az biztos, hogy nagyban fogja befolyásolni a kiskereskedéseket.

 1. 30 óra ingyenes gyermekgondozás

Ha megvalósulnak a tervek, akkor ez azok számára lesz elérhető, akik heti 16, vagy több órát dolgoznak.

 1. Több szakmai gyakorlati képzés támogatása a kis vállalkozások számára

Ha az információk helyesek, akkor a kormány új illetéket fog bevezetni, amely csak a nagyvállalkozásokat illeti majd, amelyeknek a bérszámfejtésük 0.5%-át kell majd adóként befizetniük. Az így születő 30 milliárd font 3 millió új gyakornok támogatását tenné lehetővé, amely jó hír a kisvállalkozók számára.

 1. Az EU népszavazás

Bármi is lesz a népszavazás eredménye, annyi biztos, hogy nagy hatással lesz a munkajogi törvények alakulására. Éppen ezért, figyelni fogjuk az ezzel kapcsolatos híreket. Forrás: http://citrushr.com

Akár alkalmazott, akár munkáltató vagy, fontos, hogy ismert az ezzel kapcsolatos jogaidat. Ezért, mi azon vagyunk, hogy segítsünk titeket azzal, hogy nyomon követjük és ismertetjük veletek az éppen aktuális helyzetet és a várható változásokat.

[fblike]