Fontos, mindenkit érintő változások Nagy-Britanniában: a brit pénzügyminiszter tegnapi nagy bejelentése 1

Jeremy Hunt közzétette a tavaszi költségvetésének részleteit, amely a nyugdíjak emelésére, az ingyenes gyermekfelügyelet kiterjesztésére, valamint az üzemanyag és a csapolt sör adójának csökkentésére vonatkozólag is tartalmazott a kormány által tervezett lépéseket.

Fontos, mindenkit érintő változások Nagy-Britanniában: a brit pénzügyminiszter tegnapi nagy bejelentése 3

A pénzügyminiszter azt is elárulta, hogy a következő öt évben 11 milliárd fonttal akarja növeli a brit védelmi költségvetést, és további három hónappal meghosszabbítja az energiaszámlák támogatását. Íme az angliai magyarok számára legfontosabb pontok a tegnapi bejelentésből:

Mr. Hunt elmondta, a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) előrejelzése szerint az Egyesült Királyság idén nem fog recesszióba kerülni, és a kormány „eleget tesz a miniszterelnök inflációra, az adósság csökkentésére és a gazdaság növekedésére vonatkozó ígéretének”. Hunt szerint a „folyamatos globális instabilitás” ellenére az OBR arra számít, hogy az Egyesült Királyságban az infláció a tavalyi utolsó negyedévi 10,7 százalékról 2,9 százalékra csökken 2023 végére.

Energiaszámlák

A pénzügyminiszter azt is megerősítette, hogy az energiaár-garancia további három hónappal meghosszabbodik, és segítséget kapnak a feltöltős fogyasztásmérőkkel rendelkező háztartások, oly módon, hogy a díjaik összhangba kerülnek a csoportos beszedési megbízással fizetőkével. Bejelentette azt is, hogy a magas költségekre válaszul 63 millió font további támogatást biztosít, illetve 100 millió fontot pedig több ezer jótékonysági és közösségi szervezet támogatására.

Támogatások

„Az utóbbi évtized legnagyobb változása lesz jóléti rendszerünkben” – mondta Hunt, a reformok célja, hogy minél több fogyatékkal élőt támogassanak a munkába állásban. A kormány egy új, „univerzális támogatás” nevű programot is beindít Angliában és Walesben, amely évente akár 50 000 embert is megsegíthet.

Elmondta továbbá, hogy 400 millió fontot különít el a mentális egészségügyi problémákkal küzdők támogatására, valamint egy 3 millió GBP-os kísérleti program is lesz, amely segíti a speciális szükségletekkel küzdőket a munkahelyükre való eljutásban.

A pénzügyminiszter szankciós reformokról is beszámolt, hogy az Universal Credit támogatásban részesülők is munkába álljanak, és az alacsony munkaóra számban dolgozók esetében a kormány 15 óráról 18 órára emeli az alsó küszöbértéket a támogatás igényléséhez. Mr. Hunt azt is elmondta, hogy további 10 millió fontot szán az öngyilkosság megelőzésére.

Nyugdíjak

Hunt úr bejelentette, hogy eltörli a nyugdíjak élethosszig tartó járulékának (az a teljes összeg, amelyet a munkavállalók felhalmozhatnak nyugdíj-megtakarításaikban, mielőtt többletadót fizetnének) korlátját, és 40 ezer fontról 60 ezer fontra emeli a nyugdíjak éves adómentes határát.

Gyermekgondozási ellátások

Hunt elmondta azt is, hogy idén szeptembertől 204 millió fonttal növeli az ingyenes gyermekfelügyeletet biztosító óvodáknak fizetett támogatást, jövőre pedig 288 millió fontra emeli. A minimális létszám/gyermek arány 1:4-ről 1:5-re módosul a kétévesek esetében Angliában, bár ez nem egyelőre nem lesz kötelező.  A heti 16 órát dolgozó szülők, akiknek 9 hónapos és öt éves kor közötti gyermekük van, 15 óra ingyenes gyermekfelügyeletet kapnak, hogy minél több gondozót ösztönözzenek a munkába állásra.

Üzemanyag

Jeremy Hunt bejelentette, hogy az 5 pennys üzemanyagadó-csökkentést 12 hónappal meghosszabbítják. Rishi Sunak ideiglenesen csökkentette az üzemanyagadót literenkénti 57,95 pennyről 52,95 pennyre, amikor még pénzügyminiszter volt, hogy csökkentse az egyre jobban elszálló árakat még tavaly.  Forrás