Hasznos tudnivalók, ha Angliában dolgozol - mi az a payslip, P45 és P60 1

Azoknak, akik már egy ideje a szigetországban dolgoznak, biztos, nem ismeretlen a payslip, P45 és P60 fogalma, amelyek fontos dokumentumok lehetnek, ha munkavállalásról, bérezésről, adófizetésről van szó, vagy pedig akkor, ha segélyhez vagy hitelhez kell folyamodnunk. Akik nem rég érkeztek az országba, fontos, hogy tudják, mit is takarnak ezek a dokumentumok, és milyen jogok illetnek meg minket velük kapcsolatban.

payslip

Payslip

Ha alkalmazottak vagyunk egy munkahelyen, a munkáltatónk kell, hogy adjon nekünk payslipet, vagyis, fizetési kimutatást. A payslipen fel van tüntetve a fizetésünk, ill. az, hogy mennyi adót fizettünk be az adott összegből, és mennyi a nyugdíj hozzájárulásunk. A munkáltatónk választásától függ, hogy a payslipünket postán vagy elektronikus úton kapjuk-e meg, amelyet a fizetés napján, vagy azt megelőzően kell eljuttatnia hozzánk.

Mit kell, hogy tartalmazzon a payslip?

  • A fizetésünk összegét a levonások előtt és után;
  • A levonások összegét, amely változhat minden egyes alkalommal, amikor fizetést kapunk (pl. adó és társadalombiztosítás).

A munkáltatónak bármilyen más levonást is fel kell tüntetnie, amelyet vagy a payslipen, vagy pedig egy külön nyilatkozatban kell feltüntetnie.

P45

Ha megszűnik a munkahelyünkön a munkaviszonyunk, a munkáltatónknak át kell adnia nekünk a P45 nevű formanyomtatványunkat. Ez a dokumentum azt mutatja, hogy mennyi adót fizettünk eddig az adott adóévben (április 6. – április 5.).

Hasznos tudnivalók, ha Angliában dolgozol - mi az a payslip, P45 és P60 3

A P45 négy részből áll (Part 1, Part 1A, Part 2 és Part 3). A munkáltatónk az első részt elküldi az adóhivatalnak (HMRC), a többit pedig mi kapjuk meg. A payslipünk 2. és 3. részét az új munkáltatónknak kell átadnunk (vagy a Job Centre Plusnak, ha nem dolgozunk). Az 1A részt (Part 1A) meg kell tartanunk.

A munkáltatónkat törvény kötelezi arra, hogy átadja nekünk a P45-ünket. Amennyiben, ezt nem teszi meg, kérjük tőle. Ha úgy gondoljuk, hogy túl sok adót fizettünk, akkor a HMRC adó ellenőrző kalkulátorával ezt magunk is meg tudjuk vizsgálni.

Ha az első munkahelyünkön vagy másodállásban dolgozunk, akkor természetesen, nincs P45-ünk. A munkáltatónknak kell kiderítenie, hogy mennyi adót kell fizetnünk a fizetésünk alapján.

A munkáltatónk ebben az esetben, a Starter Checklistet használja általában, a megfelelő információk összegyűjtésére. A Starter Checklisten kérdeznek az előző munkahelyekről, segélyekről vagy diákhitelekről. Ez az oldal abban segít a munkaadónknak, hogy kiderítse a helyes adókódunkat (tax code) az első fizetésünk előtt.

P60

A P60 azt mutatja, mennyi adót fizettünk a fizetésünk alapján az aktuális adóévben (április 6. – április 5.). Ha április 5-én a munkáltatónknak dolgozunk, akkor adnia kell nekünk egy P60 nevű űrlapot, amelyet május 31-ig papíron vagy elektronikusan el kell juttatnia hozzánk.

A P60-ra azért van szükségünk, hogy bebizonyítsuk, mennyi adót fizettünk a fizetésünk alapján. A következő helyzetekben lehet szükségünk arra, hogy mindezt alátámasszuk a P60 felmutatásával:

  • Ha túl sok adót fizettünk és vissza szeretnénk igényelni a különbözetet;
  • Ha adókedvezményt szeretnénk kérni;
  • Jövedelemigazolás hitel- vagy jelzálogkérelem esetén.

Elveszített űrlapok

Ha megkaptuk a P45-ünket vagy a P60-unkat, ajánlatos biztonságos helyre tenni őket. Ugyanis, ha elhagyjuk a P45-öt, nem kapunk helyette újat. Más a helyzet a P60-al, amiből kérhetünk egy másik példányt, ha az előző elkeveredett. Azonban, mivel ezek személyes dokumentumok, ajánlatos biztonságos helyen tárolni őket.      Forrás: www.gov.uk

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után