Fontos bejelentést tett a „Brexit miniszter” a tárgyalások végeredményét illetően 1

David Davis, a Brexit tárgyalásokat a brit oldalról vezénylő személy végre valami fontos információt is közölt, ami a tárgyalások végkimenetelét illeti.

Fontos bejelentést tett a „Brexit miniszter” a tárgyalások végeredményét illetően 3

Hétfőn ugyanis Mr. Davis megerősítette, hogy az EU-val folytatott Brexit tárgyalások végeredményéről a parlament szavazhat majd. Amennyiben a szavazás eredménye az lesz, hogy a többség elutasítja a feltételeket, úgy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az uniót. Ez tehát annyit jelent, hogy a parlament eldöntheti, tetszik-e a végeredmény, vagy nem.

A rossz hír, hogy előreláthatólag olyan opció nem lesz felkínálva, hogy maga a kilépés sem tetszik. Theresa May, brit miniszterelnök igen nagy nyomás alatt van az utóbbi hetekben több ok miatt és több irányból is, amelyek egyike pont az volt, hogy rengetegen követelték, hogy adjon lehetőséget a parlamentnek arra, hogy dönthessen arról, hogyan lép ki a szigetország.

Egy pár rebellis kormánypárti képviselő azzal is fenyegetőzött, hogy kulcsfontosságú jogszabályok megszavazásánál a párttal szembe fognak menni, ha a brexit megállapodás végeredményéről nem szavazhatnak. Hogy lenyugtassa a háborgó párttagokat, Davis azt mondta, hogy most már nem kell aggódni, ugyanis megerősíti, hogy megvitathatják majd hogy a végső megállapodás elfogadható-e.

Davisnek azonban ezt a bejelentését is számos kritika érte pillanatok alatt. Többen ugyanis azzal vádolták, hogy ez így nem valami jó, ugyanis ez egy ilyen „mindent vagy semmit” szavazás lesz, és nincsenek köztes verziók, és nem mondhatják azt, hogy ez a része jó vagy amaz nem felel meg.

„Ez teljesen használhatatlan a parlament számára. Ezzel csak úgy tesznek, mintha adnának valamit a képviselőknek, de valójában addigra már mindegy lesz, hiszen a tárgyalások eredményén már változtatni nem lehet majd. Mr. Davistől ennél azért többet várunk. A parlamentnek meg kell, hogy adják a lehetőséget, hogy még azelőtt mondjanak valamit, hogy beleugrunk a szakadékba.” – nyilatkozta egy volt miniszter a témával kapcsolatban.

Jelen állás szerint Nagy-Britannia 2019 márciusában kilép az EU-ból attól függetlenül, hogy a parlament támogatja, vagy elutasítja a feltételeket, amikben Theresa May kormánya megegyezik az Unióval.         Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás