Fontos áttörés a Brexit utáni tárgyalások kapcsán az EU és Nagy-Britannia közt 1

Az EU és az Egyesült Királyság között a Brexit utáni adatmegosztás terén elért előrehaladást „pozitív lépésként” üdvözölték a folyamatban lévő tárgyalásokon, amelyek célja, hogy megoldást találjanak az északír protokoll körül kialakult vitára.

Fontos áttörés a Brexit utáni tárgyalások kapcsán az EU és Nagy-Britannia közt 3

James Cleverly külügyminiszter és Chris Heaton-Harris észak-ír államtitkár hétfőn Londonban találkozott Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság alelnökével, miközben London és Brüsszel próbál megoldást találni a régióban a Brexit után kialakult helyzetre.

Mindkét fél üdvözölte az adatmegosztás és a brit IT-rendszerekhez való uniós hozzáférés terén létrejött megállapodást, amely kulcsfontosságú lépés a protokollal kapcsolatos vita megoldásában, és amely miatt Észak-Írország tavaly év eleje óta nem rendelkezik átruházott hatáskör-megosztási vezetővel. A találkozó után kiadott közös nyilatkozat ezt a fontos előrelépést „létfontosságúnak és építő jellegűnek” minősítette.

„Megerősítették az EU és az Egyesült Királyság közös elkötelezettségét a nagypénteki (belfasti) megállapodás minden részének védelme mellett, miközben ezzel egyben megvédik az EU egységes piacának és az Egyesült Királyság belső piacának integritását is” – áll a közleményben. A felek egyetértettek abban, hogy bár számos kritikus kérdést meg kell oldani a továbblépéshez, ma megállapodás született az EU brit IT-rendszerekhez való hozzáférésének konkrét kérdésében.

Megállapították továbbá, hogy ez a megegyezés kritikus előfeltétele a bizalom kiépítésének és biztosíték nyújtásának, és új alapot teremt az EU és az Egyesült Királyság közötti megbeszélések folytatásához.” A nyilatkozat szerint a londoni és brüsszeli tisztviselők „mostantól újult erővel dolgoznak azon, hogy e megújult egyetértés alapján feltárják a megoldási lehetőségeket a különböző területeken”.

Cleverly úr a találkozó utáni Twitter-üzenetében ezt mondta: „Ugyanaz a célunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást Észak-Írország számára. Az adatmegosztással kapcsolatos mai előrehaladás pozitív lépést jelent az NI protokollról folytatott vitákban.”

A Downing Street szerint is „fontos előrelépést jelent” és „alap a további bizalomépítéshez” a mostani sikeres megállapodás. A miniszterelnök hivatalos szóvivője azonban kijelentette: “Még mindig vannak olyan jelentős problémák a protokoll középpontjában, amelyeket kezelni kell.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után