Rövid időn belül Kétszer csípte fülön a rendőrség ma azt a szabályokat nem tisztelő utast Londonban, aki fittyet hányt az előírt maszkviseletre vonatkozó rendelkezésre. Jutalma a másodiknál egy 400 fontos bírság volt- írja az Evening Standard.

Első alkalommal „mindössze” 200 fontot szab ki a rend szigorú őre a szabályszegőkre, az ismétlőknek – mint bukott diáknak az iskolában – viszont már dupla annyit, 400 fontot kell perkálniuk.

A mai napon többek közt a londoni King’s Cross állomáson is razzia volt, utasokat ellenőriztek, hogy vajon ki nem tartja be az előírásokat. Naponta körülbelül 700 rendőrtiszt járőrözik a metrókon és az állomásokon, a 40 legforgalmasabb állomásra összpontosítva.

A rendőrség által ellenőrzött utas bűne ma az volt, hogy az első ellenőrzés után a második alkalommal is szabály szegett: nem viselt maszkot, így őt 400 fontra büntették. Egy másik férfi, aki szintén maszk nélkül utazott egy 200 fontos pénzbírsággal lett gazdagabb, valamint egy eldobható maszkkal (amit 3 fontért is megvehetett volna magától). Ahogy az egyik rendőrtiszt fogalmazott, valószínűleg ez volt az egyik legdrágább maszk, amit az utas valaha vásárolni fog.

A rendőrség saját bevallása szerint a kelet-londoni állomások – különösen Canning Town – a legveszélyesebb terep a renitens, szabályokat nem követő utasoknak. Az elmúlt időszakban a British Transport Police emberei mintegy 56 ezer esetben jártak el, 4000 alkalommal távolították el a „lázadó” utasokat és 92 büntetést szabtak ki. Emellett a Transport for London (TfL) alkalmazottai több, mint 105 ezer alkalommal kellett, hogy közbeavatkozzanak, 7600 utasnak tiltották meg a tömegközlekedési eszközre való felszállást, 1800-at távolítottak el valamilyen járműről és több, mint 400 büntetést osztottak ki.

Lisa Garrett rendőrség felügyelő elismerte, hogy néhány utas dühösen reagál az akcióra, de bírságot csak azokra rónak ki, akik nem hajlandóak együttműködni a hatósággal. „Az embereknek választaniuk kell, 3 fontot költenek maszkra vagy 200 fontos pénzbírságot kockáztatnak. Ez jelentős visszatartó erő. Ha a közegészségügyi okok nem tartanak vissza, akkor a pénzügyi okok vissza fognak.”

Ms Garrett azt is hozzátette, hogy nem szeretnék, ha az utasok egymást vonnák kérdőre a hiányzó maszkok miatt, ez a rendőrség feladata.  A múlt héten Stratfordban, Notting Hill Gate-nél, King’s Cross; Bexleyheath és Stamford Hill-en volt ellenőrzés.

Június 15. óta kötelező maszkot viselni a tömegközlekedésben résztvevőknek, nem csak a járműveken, hanem az állomásokon és a peronokon is. Kivétel csak azokra vonatkozik, akik a maszkot valamilyen egészségügyi okból nem tudják viselni.    Forrás  bszemese