Figyelem, a rendőrök már nem csak szólongatnak, elkezdték keményebben büntetni a maszkot nem viselőket Londonban 1

Rövid időn belül Kétszer csípte fülön a rendőrség ma azt a szabályokat nem tisztelő utast Londonban, aki fittyet hányt az előírt maszkviseletre vonatkozó rendelkezésre. Jutalma a másodiknál egy 400 fontos bírság volt- írja az Evening Standard.

Figyelem, a rendőrök már nem csak szólongatnak, elkezdték keményebben büntetni a maszkot nem viselőket Londonban 2

Első alkalommal „mindössze” 200 fontot szab ki a rend szigorú őre a szabályszegőkre, az ismétlőknek – mint bukott diáknak az iskolában – viszont már dupla annyit, 400 fontot kell perkálniuk.

A mai napon többek közt a londoni King’s Cross állomáson is razzia volt, utasokat ellenőriztek, hogy vajon ki nem tartja be az előírásokat. Naponta körülbelül 700 rendőrtiszt járőrözik a metrókon és az állomásokon, a 40 legforgalmasabb állomásra összpontosítva.

A rendőrség által ellenőrzött utas bűne ma az volt, hogy az első ellenőrzés után a második alkalommal is szabály szegett: nem viselt maszkot, így őt 400 fontra büntették. Egy másik férfi, aki szintén maszk nélkül utazott egy 200 fontos pénzbírsággal lett gazdagabb, valamint egy eldobható maszkkal (amit 3 fontért is megvehetett volna magától). Ahogy az egyik rendőrtiszt fogalmazott, valószínűleg ez volt az egyik legdrágább maszk, amit az utas valaha vásárolni fog.

A rendőrség saját bevallása szerint a kelet-londoni állomások – különösen Canning Town – a legveszélyesebb terep a renitens, szabályokat nem követő utasoknak. Az elmúlt időszakban a British Transport Police emberei mintegy 56 ezer esetben jártak el, 4000 alkalommal távolították el a „lázadó” utasokat és 92 büntetést szabtak ki. Emellett a Transport for London (TfL) alkalmazottai több, mint 105 ezer alkalommal kellett, hogy közbeavatkozzanak, 7600 utasnak tiltották meg a tömegközlekedési eszközre való felszállást, 1800-at távolítottak el valamilyen járműről és több, mint 400 büntetést osztottak ki.

Figyelem, a rendőrök már nem csak szólongatnak, elkezdték keményebben büntetni a maszkot nem viselőket Londonban 3

Lisa Garrett rendőrség felügyelő elismerte, hogy néhány utas dühösen reagál az akcióra, de bírságot csak azokra rónak ki, akik nem hajlandóak együttműködni a hatósággal. „Az embereknek választaniuk kell, 3 fontot költenek maszkra vagy 200 fontos pénzbírságot kockáztatnak. Ez jelentős visszatartó erő. Ha a közegészségügyi okok nem tartanak vissza, akkor a pénzügyi okok vissza fognak.”

Ms Garrett azt is hozzátette, hogy nem szeretnék, ha az utasok egymást vonnák kérdőre a hiányzó maszkok miatt, ez a rendőrség feladata.  A múlt héten Stratfordban, Notting Hill Gate-nél, King’s Cross; Bexleyheath és Stamford Hill-en volt ellenőrzés.

Június 15. óta kötelező maszkot viselni a tömegközlekedésben résztvevőknek, nem csak a járműveken, hanem az állomásokon és a peronokon is. Kivétel csak azokra vonatkozik, akik a maszkot valamilyen egészségügyi okból nem tudják viselni.    Forrás  bszemese

Megosztás