Fiatal diákok milliói lehetnek jogosultak több száz vagy akár ezer font visszatérítésre Nagy-Britanniában 1

Az Egyesült Királyságban egyetemi hallgatók milliói fizettek be túl sokat diákhitelükbe – és emiatt akár több száz fontot is visszaigényelhetnek.

Fiatal diákok milliói lehetnek jogosultak több száz vagy akár ezer font visszatérítésre Nagy-Britanniában 3

Martin Lewis, a pénzmegtakarítási szakértő a tegnapi na folyamán az ITV egyik műsorában nyilatkozott, ahol lépésről lépésre ismertette, hogyan kérhetik vissza a szóban forgó pénzt az érintett diákok. Tanácsa mindenkinek szól, aki az elmúlt 10 vagy 15 évben végzett vagy otthagyta az egyetemet.

A Diákhitel Társaság, az Egyesült Királyság diákhiteleinek és ösztöndíjainak kezelésével foglalkozó kormányzati tulajdonú szervezet felfedte Martinnak, hogy a 2022–2023-as adóévben több mint egymillió ember fizetett túl. Ehhez még hozzájönnek a korábbi években túlfizető emberek milliói, és mivel nincs korlátozva, hogy mennyi időre visszamenőleg lehet visszaigénylést kérni, nagyon sok embernek az irányába lehet a szervezetnek tartozása.

Martin azonban mérlegelte az előnyöket és hátrányokat is, hogy vissza kell-e ilyen esetben kérni ezt a pénzt vagy sem. Kedd este a Martin Lewis Money Show Live-ban így nyilatkozott: „Nincs határa annak, hogy mennyi időre visszamenőleg igényelhetjük vissza a diákhitel túlfizetést, így valószínűleg több millió ember irányába van tartozás.”

„Ezt könnyű visszaigényelni. Sok embernek szüksége van a készpénzre, és sokan vannak, akiknél a túlfizetés visszavétele nem befolyásolja a jövőben fizetendő összeget, ezért jobb ha a pénz nálunk van.”

A diákhitelt minden más típusú hitelhez hasonlította, ahol a túlfizetés jó dolog, mert gyorsabban fizetjük ki a teljes összeget, és kevesebb kamatot halmozunk fel. A diákhitel azonban másképp működik, mivel meghatározott idő – általában 30 év – elteltével törlődik, és a 2012 és 2022 között egyetemet megkezdő embereknek csak 20%-a fizeti ki teljes egészében a hitelét a lejárat előtt.

Ez azt jelenti, hogy a véletlenül bekövetkezett túlfizetések nem csökkentik a jövőben fizetendő összeget, így az embernek semmilyen előnye nem származna a túlfizetésből – tehát több értelme van visszakérni ezt a pénzt.

„Általában, amikor a kölcsönökről beszélek, azt javaslom, hogy fizessen vissza annyit, amennyit csak tud, így a lehető legrövidebb ideig lesz tartozása, és kevesebb kamatot kell fizetni. A diákhitel azonban nem úgy működik, mint a normál hitel, inkább úgy, mint egy diplomás adó. Valószínűleg a legtöbben csak 9%-ot fizetnek pluszban a küszöb felett 30 évig, aztán az egész törlődik. Ebben az esetben, ha valaki túlfizetett és visszaveszi, az nincs hatással a későbbi befizetésére, tehát az csak plusz készpénz a zsebedben, érdemes tehát inkább visszakérni.” – mondta.

Az igény érvényesítéséhez Martin azt tanácsolja, hogy mindenki gyűjtse össze régi kifizetésekről szóló dokumentumokat és PAYE hivatkozási számokat, mielőtt az új online űrlapon keresztül kapcsolatba lépne a Diákhitel Társasággal, és közölné velük, hogy úgy gondolja, hogy túlfizetésben van. Martin szerint azonban érdemes lehet felvenni velük a kapcsolatot akkor is, ha nincsenek meg a régi dokumentumaink – bár ezek hiánya lelassíthatja a visszaigénylési folyamatot.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után