Felgyújtották a városházát Bordeauxban: kezd eldurvulni a tüntetés „a szomszédban” és pont mikor Károly király oda készül 1

Felgyújtották a bordeaux-i városházát a tüntetők a franciaországi tüntetések közepette, amikor elszabadultak az indulatok az országos nyugdíjkorhatár emelésére irányuló tervek miatt.

Felgyújtották a városházát Bordeauxban: kezd eldurvulni a tüntetés „a szomszédban” és pont mikor Károly király oda készül 3

A belügyminisztérium adatai szerint több mint egymillióan vonultak az utcákra csütörtökön Franciaország-szerte, és csak Párizsban pedig legalább 119 ezren. A rendőrség könnygázt vetett be a fővárosi tüntetők ellen, és országszerte összesen 80 embert tartóztattak le.

A tüntetések sorozatát a nyugdíjkorhatárt két évvel 64 évre emelő jogszabály váltotta ki. A szakszervezetek további demonstrációkat jelentettek be jövő keddre, amely egybeesik III. Károly királynak az országba tett állami látogatásával.

Felgyújtották a városházát Bordeauxban: kezd eldurvulni a tüntetés „a szomszédban” és pont mikor Károly király oda készül 4

A tervek szerint aznap a délnyugati Bordeaux városában lesz, ahol csütörtök este még tűz borította be a városháza bejáratát az egész nap tartó tüntetések és összecsapások közepette. Az még nem derült ki pontosan, hogy ki a felelős a gyújtogatásért, de szerencsére a lángokat a tűzoltók a hírek szerint gyorsan eloltották.

Gérald Darmanin belügyminiszter igyekezett eloszlatni az aggodalmakat Károly király útja előtt, és csütörtök este azt mondta, hogy a biztonság “nem jelent problémát”, és az uralkodót “szeretettel várják”.

A Reuters hírügynökség szerint Párizsban az általában amúgy békés demonstrációk során több alkalommal is összecsaptak a rendőrök és az álarcos zavargók, akik kirakatokat törtek be, utcai bútorokat zúztak szét és megrohamoztak egy McDonald’s éttermet is.

Felgyújtották a városházát Bordeauxban: kezd eldurvulni a tüntetés „a szomszédban” és pont mikor Károly király oda készül 5

Az egyik eszméletét vesztett rendőrt még időben biztonságos helyre húzták el a társai. Az AP hírügynökség jelentése szerint a rendőrök könnygázt használtak, őket pedig a tüntetők különböző tárgyakkal és tűzijátékkal dobálták meg. A fővárosban a nap folyamán 33 embert tartóztattak le.

Élisabeth Borne, Franciaország miniszterelnöke a Twitteren ezt írta: “Jogos a nézeteltérések kapcsán a demonstrálás és a vélemény kinyilvánítása. A ma tapasztalt erőszak és lealacsonyodás azonban elfogadhatatlan. Minden hálám rendőrség és mentők embereinek, akik gyorsan mozgósították az egységeiket.”

“Ellenzem ezt a reformot, és nagyon ellenzem azt a tényt, hogy a demokrácia többé semmit sem jelent. Nem vagyunk képviselve, és ebből elegünk van.” – mondta egy demonstráló a Reutersnek.

Csütörtökön bezártak olyan népszerű turisztikai látványosságok is, mint az Eiffel-torony és a Versailles-i palota, ahol a jövő héten Károly király és a francia elnök elvileg együtt vacsorázik majd.

Felgyújtották a városházát Bordeauxban: kezd eldurvulni a tüntetés „a szomszédban” és pont mikor Károly király oda készül 6

Az északi Rouen városában többen láttak egy fiatal nőt a földön fekve, miután súlyos sérülést szenvedett a kezén. Szemtanúk azt mondták, hogy elvesztette a hüvelykujját, miután eltalálta egy úgynevezett “flashball” gránát, amelyet a rendőrség lőtt ki, hogy feloszlassa a tüntetőket.

Más összecsapások is voltak a nyugati városokban, Nantes-ban, Rennes-ben és Lorient-ban. A kormány abban reménykedik, hogy a tüntetések veszítenek lendületükből, és az utcán zajló erőszak eltántorítja az embereket.

Felgyújtották a városházát Bordeauxban: kezd eldurvulni a tüntetés „a szomszédban” és pont mikor Károly király oda készül 7

Az ellenzék szerint a tiltakozások nem fognak alábbhagyni, de a szakszervezeteknek új stratégiát kell kidolgozniuk a továbbiakban. Január óta kilenc napon voltak tiltakozások, a francia szakszervezetek pedig már a tizedik napot szervezik jövő keddre.

A zavargások a kormány azon döntése után kezdődtek, hogy a parlament alsóházán keresztül – ahol nincs abszolút többség – szavazás nélkül kényszerítették ki a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt. Emmanuel Macron francia elnök megvédte a lépést, mondván, hogy a reform szükséges. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után