Több ezer ember gyűlt ma össze a Downing Street-nél Londonban, David Cameron, brit rezidenciája előtt, a miniszterelnök lemondását követelve, transzparensekkel és vérben forgó szemekkel felfegyverkezve.

IMG_1334

Olyan ismert hírességek, mint Lily Allen vagy Jarvis Cocker is megtalálhatók voltak a demonstráló tömegben, ami a fővároson keresztülmasírozva harsogta, hogy a miniszterelnök mondjon le. A héten, néhány napja David Cameron ugyanis bevallotta, hogy egy panamai offshore cégből tett szert bevételre, amit a néhai édesapja hozott létre. Mr. Cameronnak részesedése volt az adóparadicsomban lévő alapítványban, amit £31,500-ért értékesített, még 2010-ben, az előtt, hogy miniszterelnükké választották volna.

A tüntetésen rengetegen trópusi éghajlatra való ruhadarabokat viselve jelentek meg, így hangsúlyozva ki a kérdéses cég székhelyét. Abi Wilkinson, a tüntetés szervezője azt nyilatkozta, hogy ha most nem mutatjuk meg, mennyire tele van a hócipőnk, akkor soha semmi sem fog megváltozni és Nagy-Britannia a világ adócsaló központja marad mindörökké.

3200

„Ha ezt is megússzák, akkor azt fogják gondolni, hogy bármit megtehetnek. Azért szerveztem össze a tüntetést, mert mi mást tehetnénk, mint hogy mindent megtegyünk, hogy meghallják a hangunkat.” – mondta a főszervező.

A tüntetők seregét több tucat rendőr vette körbe a vonulás ideje alatt, hogy nehogy elszabaduljanak az indulatok. A kormányellenesek mindent megtettek, hogy a közösségi médiában is mindenkihez elérjen az üzenetük, mely szerint a „tömegnél betelt a pohár” és „most már tényleg itt az ideje, hogy elmenj, és a többieket is viheted magaddal”.

Whitehall, London, UK. 9th April, 2016. Hundreds of protesters gather outside Downing Street in London to demonstrate against British Prime Minister David Cameron's involvement in oversees tax havens brought to the public's attention by the release of the recent Panama Papers scandal. Pictured: // Lee Thomas, Flat 47a Park East Building, Bow Quarter, London, E3 2UT. Tel. 07784142973. Email: leepthomas@gmail.com. www.leept.co.uk (0000635435)

A miniszterelnök elismerte, hogy jobban oda kellett volna figyelnie, és megígérte, hogy az adóbevallását nyilvánosságra fogja hozni, hogy mindenki szemügyre vehesse, mi az igazság.

Na de, mi is történt pontosan, csinált-e valami illegálisat a miniszterelnök?

Nem. Elmondása szerint a cég nem volt eltitkolva, és az utána származó bevételek után minden adó be lett fizetve. Mr. Cameron elmondása szerint így könnyebb volt dollárban denominált részvényekbe fektetni. Szerinte sokan azonban egyből arra gondolnak, hogy adót akartak így elcsalni.

„Nincs semmi rejtegetni valóm. Büszke vagyok az apámra, arra amit csinált és az üzletre amit felépített. Nem vagyok hajlandó végignézni, hogy a nevét így meghurcolják.” – nyilatkozta a miniszterelnök az ITV-nek.     Forrás: http://www.standard.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára