Ezen áll vagy bukik a Brexit sorsa: mi is az a „backstop”, ami miatt a kilépést nem szavazzák meg 1

Már a miniszterelnök is “áldozatává” vált a Brexit körüli káosznak, de még mindig nem tudjuk, hogy mi lesz Nagy-Britannia sorsa. A kulcsfontosságú probléma, amin nem tudnak megegyezni a felek a Brexit kapcsán az az ún. Backstop, vagy hátsó bejárat.

Mi is ez és miért olyan fontos?

Ezen áll vagy bukik a Brexit sorsa: mi is az a „backstop”, ami miatt a kilépést nem szavazzák meg 3

Ha nagyon egyszerűen és röviden akarnánk megfogalmazni a dolgot, akkor tulajdonképpen a Backstop kérdése nem más mint egy biztosíték. Az a lényege, hogy azt részletezi, mi történjen abban az esetben, ha Nagy-Britannia és az EU nem tudnak olyan kereskedelmi megállapodást kötni, ami lehetővé teszi, hogy a nyitott határ Észak-Írország és Írország közt továbbra is megmaradhasson.

Mind a két oldal azt mondja, hogy nem akarják, hogy a „backstop” valósággá váljon, mivel abban reménykednek, hogy lehetséges egy olyan megállapodást összehozni, amihez nincs szükség fizikai határ kiépítésére. A baj csak az, hogy az EU azt akarja, hogy legyen egy biztosíték arra vonatkozólag, hogy amennyiben nem születik megállapodás és úgy lép ki a szigetország, a határ akkor is nyitva maradjon a két ország közt. Az Ír kormány különösen aggódik a határ kérdése miatt, ugyanis ez egy kulcsfontosságú pontja az 1998-as Good Friday Agreement-nek, ami végre békét hozott az ír szigetre és segített lenyugtatni a kedélyeket.

Mit tartalmazna ez a hátsó bejárat terv?

A backstop, ha megvalósulna, akkor Nagy-Britannia egy ideiglenes vámuniót létesítene az EU-val. Ez biztosítaná, hogy ne legyen szükség a határon ellenőrzésekre, ha árut szállítanak Írország és Észak-Írország közt, vagyis tulajdonképpen az EU és az Egyesült Királyság közt. Észak Írország emellett az EU-s közös piac szabályai szerint működne az áruk tekintetében. Ennek köszönhetően szabadon vándorolhatna minden áru a határon keresztül. Ez azonban azt jelentené, hogy Észak-Írország és a szigetország többi része közt lévő árumozgatást kellene ellenőrizni. Ez volt az a rész, amire Theresa May azt mondta, hogy nem jó, és nem megy bele, mivel így az országon belül különböző szabályok vonatkoznának egyes régiókra.

Miért van körülötte annyi vita?

A „backstop” a legmacerásabb része az egész Brexit megállapodásnak, és ezen megy a huzavona már hónapok óta. Az egész megállapodásnak ez az a része, ami miatt olyan sok parlamenti képviselő a saját kormánya ellen szavazgat és Theresa May egyszerűen képtelen elfogadtatni a terveket a parlamenttel. A kritikusok szerint az elképzelésnek 3 fő problémája van.

Először is, Nagy-Britannia nem vethetne véget a Backstop-nak, csak közös beleegyezéssel, vagyis az EU jóváhagyása is kellene hozzá. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az EU kedvére húzhatná az időt, és Nagy-Britannia semmit sem tehetne ellene, hiába akarná megszüntetni a hátsó bejáratot. A második probléma, hogy nincs rajta időkorlát, vagyis határozatlan ideig fenntartható az állapot. Ez pedig azért lenne rossz sok kormánypárti képviselő szerint is, mert így Nagy-Britannia, amíg az EU-val van közös vámunióba kényszerítve, nem írhatna alá új kereskedelmi megállapodásokat más országokkal.

A harmadik probléma az ami a legjobban zavarja a DUP pártot, akik a konzervatívokkal alkotják a koalíciós kormányt, vagyis a boldogságuk igen fontos Theresa Maynek. A DUP attól fél, hogy ha Írországgal illetve az EU-val azonos szabályok vonatkoznának Észak-Írországra, miközben Nagy-Britanniától pedig eltérő kereskedelmi szabályok lennének, az az országrész leválasztásának első lépése lenne.

A helyzet az, hogy a kormány azt mondja, hogy „backstop” nélkül nincs megállapodás, ugyanis az EU ezt követeli. A kormány, illetve a parlamenti képviselők viszont ilyen feltételek mellett nem hajlandók elfogadni a megállapodást.

Theresa May miniszterelnöknek beletört a bicskája a kilépés végrehajtásába, azonban a pozíciójára rástartoló utódjelöltek közül egyelőre senki nem állt elő olyan javaslattal, ami meghozhatná az áttörést. A legfrissebb hírek szerint a legesélyesebb a konzervatív párt vezetői pozíciójának megszerzésére, az nem más mint Boris Johnson, a volt londoni polgármester. Ő azzal kampányol, hogy ha rajta múlik megállapodás nélkül is végigcsinálja a Brexitet, sőt még az is elhangzott, hogy a kilépésért az EU-nak fizetendő hatalmas összeget is képes ideiglenesen visszatartani, hogy így kényszerítse az Uniót arra, hogy engedményeket tegyenek a Brexit megállapodás kapcsán.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után