Ezen áll vagy bukik a Brexit sorsa: mi is az a „backstop”, amin nem tudnak megegyezni a parlamentben

0

Hónapok óta folyik már a vita mind a parlamenten belül, mind az EU-val és alig lét héttel a kilépés hivatalos dátuma előtt még mindig nem tudjuk, hogy mi lesz Nagy-Britannia sorsa. A kulcsfontosságú probléma, amin nem tudnak megegyezni a felek a Brexit kapcsán az az ún. Backstop, vagy hátsó bejárat.

Mi is ez és miért olyan fontos?

Ha nagyon egyszerűen és röviden akarnánk megfogalmazni a dolgot, akkor tulajdonképpen a Backstop kérdése nem más mint egy biztosíték. Az a lényege, hogy azt részletezi, mi történjen abban az esetben, ha Nagy-Britannia és az EU nem tudnak olyan kereskedelmi megállapodást kötni, ami lehetővé teszi, hogy a nyitott határ Észak-Írország és Írország közt továbbra is megmaradhasson.

Mind a két oldal azt mondja, hogy nem akarják, hogy a „backstop” valósággá váljon, mivel abban reménykednek, hogy lehetséges egy olyan megállapodást összehozni, amihez nincs szükség fizikai határ kiépítésére. A baj csak az, hogy az EU azt akarja, hogy legyen egy biztosíték arra vonatkozólag, hogy amennyiben nem születik megállapodás és úgy lép ki a szigetország, a határ akkor is nyitva maradjon a két ország közt. Az Ír kormány különösen aggódik a határ kérdése miatt, ugyanis ez egy kulcsfontosságú pontja az 1998-as Good Friday Agreement-nek, ami végre békét hozott az ír szigetre és segített lenyugtatni a kedélyeket.

Mit tartalmazna ez a hátsó bejárat terv?

A backstop, ha megvalósulna, akkor Nagy-Britannia egy ideiglenes vámuniót létesítene az EU-val. Ez biztosítaná, hogy ne legyen szükség a határon ellenőrzésekre, ha árut szállítanak Írország és Észak-Írország közt, vagyis tulajdonképpen az EU és az Egyesült Királyság közt. Észak Írország emellett az EU-s közös piac szabályai szerint működne az áruk tekintetében. Ennek köszönhetően szabadon vándorolhatna minden áru a határon keresztül. Ez azonban azt jelentené, hogy Észak-Írország és a szigetország többi része közt lévő árumozgatást kellene ellenőrizni. Ez volt az a rész, amire Theresa May azt mondta, hogy nem jó, és nem megy bele, mivel így az országon belül különböző szabályok vonatkoznának egyes régiókra.Miért van körülötte annyi vita?

A „backstop” a legmacerásabb része az egész Brexit megállapodásnak, és ezen megy a huzavona már hónapok óta. Az egész megállapodásnak ez az a része, ami miatt olyan sok parlamenti képviselő a saját kormánya ellen szavazgat és Theresa May egyszerűen képtelen elfogadtatni a terveket a parlamenttel. A kritikusok szerint az elképzelésnek 3 fő problémája van.

Először is, Nagy-Britannia nem vethetne véget a Backstop-nak, csak közös beleegyezéssel, vagyis az EU jóváhagyása is kellene hozzá. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az EU kedvére húzhatná az időt, és Nagy-Britannia semmit sem tehetne ellene, hiába akarná megszüntetni a hátsó bejáratot. A második probléma, hogy nincs rajta időkorlát, vagyis határozatlan ideig fenntartható az állapot. Ez pedig azért lenne rossz sok kormánypárti képviselő szerint is, mert így Nagy-Britannia, amíg az EU-val van közös vámunióba kényszerítve, nem írhatna alá új kereskedelmi megállapodásokat más országokkal.

A harmadik probléma az ami a legjobban zavarja a DUP pártot, akik a konzervatívokkal alkotják a koalíciós kormányt, vagyis a boldogságuk igen fontos Theresa Maynek. A DUP attól fél, hogy ha Írországgal illetve az EU-val azonos szabályok vonatkoznának Észak-Írországra, miközben Nagy-Britanniától pedig eltérő kereskedelmi szabályok lennének, az az országrész leválasztásának első lépése lenne.

A helyzet az, hogy a kormány azt mondja, hogy „backstop” nélkül nincs megállapodás, ugyanis az EU ezt követeli. A kormány, illetve a parlamenti képviselők viszont ilyen feltételek mellett nem hajlandók elfogadni a megállapodást.

A mai nap folyamán a parlament ismét szavazni fog arról, hogy a miniszterelnök Brexit tervezetét elfogadják-e vagy sem. Theresa May az elmúlt 24 óra során Strasbourgban tárgyalt, és azt nyilatkozta, hogy sikerült olyan módosításokat kiharcolnia, amik segítségével a képviselőknek már nem kell attól félniük, hogy az EU láncon rángathatja a szigetországot a „backstop”-nál fogva. A parlamentben a főállamügyész azonban ezt követően továbbra is a megállapodás ellen beszélt, illetve a DUP párt is azt nyilatkozta, hogy nem történt elégséges módosítás ahhoz, hogy ők ezt támogassák….

Természetesen még nem lehet tudni mit hoz az esti szavazás, de eléggé úgy néz ki, hogy újabb vereséget szenved el Theresa May és Brexit tervezete. Ez pedig tovább sodorja az országot a megállapodás nélküli Brexit, vagy a ki sem fogunk lépni nevű opció felé.     Forrás

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: