Esnek az albérlet árak Londonban: hol és mennyivel olcsóbb lakni, érdemes-e költözni 1

Az albérletpiac a lakáspiac első olyan része, amely tükrözi a világban az utóbbi hónapok során zajló eseményeket. Mivel a bérleti díjak jelenleg London egyes részein már 15% -ot is estek, sokaknak, akik mostanság a költözésen gondolkoztak, lehet, hogy itt a tökéletes pillanat, hogy végre megtegyék azt.

Esnek az albérlet árak Londonban: hol és mennyivel olcsóbb lakni, érdemes-e költözni 3

Mely zónákban figyelhető meg az árak csökkenése

Egyáltalán nem meglepő, hogy a brit fővárosban a bérleti díjak a koronavírus és a kilenc hét kijárási korlátozás következtében esni kezdtek. Az ingatlan piac hét teljes hétre „be lett fagyasztva”, ami azt jelenti, hogy a költözéseket és az ingatlanok megtekintését rengeteg embernek el kellett halasztania. Ezt a fajta korlátozást a kormány május 13-án oldotta fel.

A Hamptons International által nemrég közzétett adatok azt mutatják, hogy a bérleti díjak London teljes területére vetítve átlagosan 1,3% -kal csökkentek az előző évhez képest. A legnagyobb esés az 1-3. zónák területén történt.

Az ingatlanügynökség úgy találta, hogy a bérleti díjak a 3. zónában estek le leginkább, méghozzá nagyjából 7,9% -kal az előző év azonos időszakához képest, átlagosan havi 1870 £ -ra. Ezzel párhuzamosan a 2. zónában 6,9% -kal, havonta 2520 £ -ra csökkentek, míg az 1. zóna bérleti díjai öt százalékkal 2910 £ -ra estek. Ez részben annak köszönhető, hogy London belvárosának területén népszerűbbek az Airbnbs és az egyéb főként turistáknak bérbe adott ingatlanok. Ez pedig azt idézi elő, hogy az eddig rövid távra bérbe adott ingatlanok sokasága kezdi elárasztani a hosszú távra bérbe adni kívánt ingatlanok piacát, ami egyre jobban nyomja lefelé az árakat.

Miért csökkennek az árak?

Elsősorban azért, mert továbbra is egyensúlyhiány van a kereslet és a kínálat között, mert amíg a korlátozások nem enyhültek, a bérlők nem költözhettek, míg a főbérlők továbbra is árulták üres ingatlanjaikat abban a reményben, hogy hátha sikerül kiadni valahogy. A megfizethetőség szintén nagy szerepet játszik. Mivel a bérlők milliói most a fizetésüknek csak a 80%-át kapják, sok ember jövedelme 20% -ot csökkent, míg sokan mások pedig azt sem tudják, hogy a munkahelyük egyáltalán megmarad-e.

Érdemes-e költözni a jelen körülmények közt?

A Rightmove ingatlanportál legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az albérletek átlagos irányára egész Londonban (amit ne keverjünk össze azzal az összeggel, amiért az ingatlan végül kiadásra kerül) jelenleg 0,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Azonban ez a szám ugyanakkor alacsonyabb, mint a kijárási korlátozás bevezetése előtt (durván 50 fonttal, ami kb. 2.5%). Egyre több főbérlő van azonban, akik csökkentik a kért bérleti díjat, és egyre több olyan is van, akik bár ugyanannyiért próbálják kiadni, mint a korlátozások előtt, végül jóval alacsonyabb áron adják ki a lakásaikat.

A legnagyobb bérleti díj csökkenés a SpareRoom adatai szerint is London központjában fedezhető fel; az SW1-es zónában havi átlag 12% -os esés tapasztalható, ahol az átlagos szobabérleti díj most havi 952 font. Ez azt jelenti, hogy aki szerencsés, simán kifoghat olyan ajánlatokat, amik akár 15-18%-kal is kedvezőbbek a korlátozás bevezetése előttiekhez képest. Soho, Mayfair és Marylebone azok a városrészek, ahol második legnagyobb bérleti díj csökkenés tapasztalható. Itt átlagosan 11% -ot csökkentek az árak, a környék a bérelhető szobák átlagos ára jelenleg 1022 font. St John’s Wood, Primrose Hill, Regent’s Park és Camden Town területein is átlagosan 10%-kal csökkentek a bérleti díjak. Arrafelé a szobák átlagos havi bérleti díja jelenleg  £820 és £848 közt mozog.

A várakozások szerint az ingatlanok bérleti díjai 2025-re durván 12.5%-kal fognak emelkedni, ezért az árak mostani ideiglenes megtorpanása és esése, sokak számára megfelelő pillanat lehet arra, hogy költözzenek, akár jobb környékre, vagy jobb ingatlanba.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után