„Enyhíteni fogjuk a bevándorlási szabályokat Nagy-Britanniában” – Keir Starmer nyilatkozata 1

A Munkáspárt lazítani fogja a bevándorlási szabályokat, hogy fellendítse a növekedést az üzleti támogatás megújítása érdekében ha megnyerik a választásokat, mondta Sir Keir Starmer, miután Rishi Sunak visszautasította a Brit Iparszövetség (CBI) azon felhívását, hogy nagyobb hozzáférést biztosítsanak a tengerentúli munkavállalókhoz.

„Enyhíteni fogjuk a bevándorlási szabályokat Nagy-Britanniában” – Keir Starmer nyilatkozata 3

A Munkáspárt vezetője keddi beszédében az üzleti élet vezetői előtt szembehelyezi pártját a kormánnyal abban a kulcsfontosságú kérdésben, hogy az ő kormánya „pragmatikusan” viszonyulna a külföldi bevándorló munkavállalókhoz a gazdaság erőteljesebb növekedésének elérése érdekében.

De elmondása szerint ugyanakkor a korlátozások minden enyhítését a munkaadóknak a hazai alkalmazottak jobb képzésére, fizetésére és feltételeire vonatkozó kötelezettségvállalásokkal kell párosítani – hogy véget vethessenek az „olcsó munkaerő” modellnek a növekedés érdekében, és leszoktassák Nagy-Britanniát „bevándorlási függőségéről”. A legnagyobb brit repülőtér csoport vezetője hétfőn azt mondta, nincs kétség afelől, hogy a Brexit károsította a gazdaságot, és „nagy mértékben súlyosbította” a munkaerőhiányt.

Charlie Cornish, a MAG vezérigazgatója szerint megsérült a légiközlekedési szektor azon képessége, hogy nagy mennyiségű munkaerő toborzására legyen képes rövid időn belül. “A Brexit előtt ez a probléma soha nem volt jelen.” – tette hozzá. Ez azután hangzott el, hogy Sunak elutasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a kormány svájci típusú megállapodást fontolgat az EU-val a kereskedelem akadályainak felszámolására, ami a munkavállalók nagyobb mozgásszabadságának visszatérését is jelentené egyben.

Az üzleti vezetők azonban azt mondták, Sunak úrnak „nyitnia kellene”, és fel kell ismernie, hogy a Költségvetési Felelősségi Hivatal által a múlt héten előre jelzett mély gazdasági visszaesés létfontosságúvá teszi Nagy-Britannia számára az EU-val való szorosabb kapcsolatokat.

A Northern Powerhouse Partnership alelnöke – a Siemens volt brit vezérigazgatója, Juergen Maier – a The Independentnek ezt mondta: „Az üzletemberek számára nehéz megérteni, amikor az ideológia akadályozza a gazdasági pragmatizmust. Képesnek kell lennünk beszélgetni az összehangolásról. A jobb modell az egységes piachoz való teljesebb hozzáférés, akár az EGT-tagság (Európai Gazdasági Térség) révén, akár egyedi megállapodás alapján történik. Ideje kinyitni az elménket, és igazán figyelni a vállalkozásokra.”

A Brit Húsfeldolgozók Szövetségének (BMPA) vezérigazgatója, Nick Allen szerint a svájci típusú megállapodás „ésszerű” módja lenne a határoknál végzett ellenőrzések megszüntetésének. „Előbb-utóbb szembe kell néznünk ezekkel az elképzelésekkel, és meg kell fontolnunk őket” – mondta. “Nem látunk semmilyen hasznot a Brexitből, és új válaszokra van szükségünk.”

Hétfőn Tony Danker, a CBI vezetője több határozott idejű vízum kibocsátását kérte, hogy segítsen „feltölteni” a mintegy 1 millió üres pozíciót az Egyesült Királyság gazdaságában. Figyelmeztetett arra is, hogy az Egyesült Királyságban történő befektetést fontolgató vállalkozásoknak „a lehető leghamarabb” további részletekre van szükségük arról, hogy a miniszterelnök miként kívánja fellendíteni a növekedést.

A CBI-nak nyilatkozva a miniszterelnök azt mondta, hogy „a világ egyik legvonzóbb vízumrendszerét akarja létrehozni a vállalkozók és a magasan képzett emberek számára”. De ugyanakkor nem adott teret az alacsonyabban képzett munkavállalók bevándorlásának támogatását illetően.

„Bármilyen mozgás a pontalapú migrációs rendszerünkön keresztül, akár a szakképzett foglalkozási útvonalon, akár a munkaerőhiány-listán keresztül, új üzleti feltételekkel jár. Elvárjuk, hogy a cégek terjesszenek elő egy világos tervet magasabb szintű és több képzésre, jobb fizetésekre és feltételekre, valamint az új technológiába való befektetésre vonatkozóan.” – magyarázta a munkáspárt vezetője.

Lord Heseltine volt konzervatív miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Sunak úr megjegyzései azt mutatják, hogy készen áll a Johnson-féle Brexit-megállapodás elemeinek újragondolására.

„A gazdaságunk újjáépítésével foglalkozó minden felelős miniszterelnöknek be kell látnia, hogy ez mindenképp szorosabb és jobb kapcsolatot igényel a küszöbünkön lévő legnagyobb piaccal.”

Egy prominens borimportőr, aki a Brexit bürokráciája miatti többletköltségek miatt települt át Walesből Franciaországba, azt mondta, Sunak úr „tagadja” a kis cégekre gyakorolt hatást. „Olyan kormányunk van, akit egyszerűen nem érdekel az üzlet” – mondta Daniel Lambert. “Ez megöli a kisvállalkozásokat szerte az országban, és a kormány még mindig úgy akar tenni, mintha semmi baj nem lenne.”

Tina McKenzie, a Kisvállalkozások Szövetségétől azt mondta, hogy a Brexit óta „kisvállalkozások ezrei szüntették meg az EU-val folytatott kereskedelmet, akár ideiglenesen, akár véglegesen”.

Hilary Benn munkáspárti képviselő, az Egyesült Királyság Kereskedelmi és Üzleti Bizottságának tagja azt mondta: „A vállalkozások örömmel fogadnák a kormány minden lépését a bürokrácia és a kereskedelmi akadályok felszámolására, amelyek a Brexit hatálybalépése óta sértik őket és gátolja a növekedést. Az EU-val kötött új megállapodás, amely magában foglalja az állat-egészségügyi megállapodást és a szabványokhoz való igazodást – ahogyan a jelenlegi svájci megállapodás is teszi –, szintén sokat segítene az északír protokollal kapcsolatban fennálló problémák megszüntetésében.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után