settled status, letelepedett angliai magyarok

A június végi határidőig összesen 154 100 magyar állampolgár kért állandó tartózkodási engedélyt (settled státusz) az Egyesült Királyságban – derült ki a nemrégiben közzétett friss adatokból.

settled status, letelepedett angliai magyarok

A brit kormány nemrégiben közölte, hogy indokolt esetben a határidőn túl még egyelőre határozatlan ideig elfogja fogadni a késve benyújtott kérelmeket. Az Egyesült Királyság hatóságai azt is közölték, hogy a kérelem benyújtása garantálja az Egyesült Királyságban élő uniós polgároknak (így az angliai magyaroknak is) a Brexit előtt megszerzett jogaikat, még akkor is, ha a letelepedett státusz iránti kérelmüket későn nyújtják be.

De hányan élnek akkor magyarok a szigetország területén?

Egészen idáig nagy találgatás és elég eltérő adatok röpködtek az elmúlt évek során erre vonatkozóan, 50 ezer főtől egészen 1 millió főig, mindenki mondott mindent. Tekintve azonban, hogy a letelepedett státusz szinte mindenkinek kelleni fog, aki maradni akar, ez a 154 100-as adat nem szabad, hogy messze álljon a valóságtól. Vannak valahány ezren, akiknek megvan az állampolgárságuk, vannak néhányan, akik nem szereztek vagy nem akarnak tudomást venni a rendszerről, lesznek akik hazamennek, és vannak egy kevesen akik késve adták le a kérvényüket, és még nincsenek beleszámolva a fenti statisztikába. Végeredményben tehát viszonylag nagy biztonsággal állítható, hogy 154 ezernél többen, de az eltérés valószínűsíthetően néhány 10 ezres nagyságrendű maximum.

Mindeközben az utóbbi hetekben az is kiderült, hogy az előző évben több magyar költözött vissza hazájába, mint ahányan elhagyták Magyarországot – mondta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási és demográfiai statisztikai osztályának vezetője. Tavaly ugyanis 23 200 ember költözött vissza Magyarországra, miközben 19 000-en – 2000 fővel kevesebben, mint egy évvel korábban- hagyták el az országot. Ez az utóbbi évek során 2019-ben volt először megfigyelhető, és Kovács Marcell szerint leginkább a koronavírus miatt bevezetett korlátozások fordították meg a korábbi trendet.

A KSH adatai szerint azoknak az embereknek, akik úgy döntöttek, hogy elköltöznek Magyarországról, a 70% -a 40 év alatti, 50%-uk pedig 30 év alatti. Ezek az egyének jellemzően egyedülállóak, nem házasok, és külföldön szeretnének tanulni vagy dolgozni. Tavaly a Magyarországról elköltözők első számú célállomása Ausztria volt, ezt követte Anglia és Németország.

A brit belügyminisztérium adataiból az is kiderült, hogy összesen 6,02 millió EU állampolgár jelentkezett június végéig a letelepedett státuszért, és közülük 400 000-en nyújtották be kérelmüket az utolsó hónapban. A belügyminisztérium emellett azt is közölte, hogy a folyamatban lévő kérelmekkel rendelkező 570 000 ember jogait megvédik mindaddig, amíg el nem döntik a jelentkezéseik sorsát.

A settled, és pre-settled státusszal rendelkezők jogai:

  • Munkavállalás az Egyesült Királyság területén
  • Az NHS ingyenes használata
  • Oktatási intézményekbe való beiratkozás joga
  • A különböző támogatásokhoz és a nyugdíjhoz való hozzáférés joga
  • Szabad ki és beutazás a szigetország területére / ről

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után