Emelkedni fognak a repülőjegy árak Nagy-Britanniában, az utasok és a légitársaságok is fel vannak háborodva 1

A légitársaságok az utasok „arcon rúgásaként” jellemezték az iparági szabályozó hatóság döntését, amely szerint emelik a légiforgalmi irányítói díjakat, ami miatt emelkedni fognak a repülőjegyek árai is.

Emelkedni fognak a repülőjegy árak Nagy-Britanniában, az utasok és a légitársaságok is fel vannak háborodva 3

A légitársaságok az Egyesült Királyság légterét üzemeltető Nemzeti Légiforgalmi Szolgálat (NATS) számára szabályozott utasonkénti díjat fizetnek a repülésért. A díj 2027-ig járatonként 47 fontról 64 fontra emelkedik, ami utasonként körülbelül 43 penny növekedést jelent, de az, hogy a végén a repjegyek ára mennyivel lesz így több, azt csak találgatni lehet és nyilván légitársaságonként eltérő lehet a változás. A légitársaságok szerint a növekedés “nem indokolható”, tekintettel a közelmúltbeli fennakadásra.

A döntés felháborodást váltott ki a brit légitársaságoknál, akik feldühödtek a hír hallatán, miután az országos légiforgalmi irányítás augusztusi összeomlása miatt több ezer járatot kellett törölni.

Tim Alderslade, az Airlines UK kereskedelmi szervezet vezérigazgatója, amely olyan cégeket képvisel, mint a Ryanair, a British Airways és az Easyjet, így nyilatkozott: „ez egy újabb pofán rúgás azon utasok számára, akiket ezen a nyáron olyan problémák gyötörtek, mint az augusztusi NATS IT-hiba.”

Aldersdale azzal érvelt, hogy az utasok lesznek, akik majd a végén állják a több millió fontos számlát, amely egyszerűen nem indokolható, miközben az továbbra sem világos, milyen lépéseket tesznek annak biztosítására, hogy a légitársaságok és az utasok számára biztosítva legyen, hogy ez a zavar ne tudjon megismétlődni”.

A légitársaságok főnökei a NATS-ot „alkalmatlannak” minősítették, és a történtek nyomán Martin Rolfe vezérigazgatót lemondásra szólították fel. A Ryanair főnöke, Michael O’Leary „hazugságnak” minősítette a katasztrófáról készült beszámolót, és cáfolta a NAT kijelentését, miszerint a hiba „egy a 15 millióhoz” eséllyel tud előfordulni a rendszerben.

Aldersdale hozzátette: „Egyértelmű, hogy a NATS szabályozásának szélesebb körű, független felülvizsgálatára van szükség az utasok védelme és annak biztosítása érdekében, hogy ne a légitársaságok legyenek mindig az utolsó védőbástya, akikre több millió fontos kárt és költséget rá lehet hajigálni olyan hibák miatt, amihez gyakorlatilag semmi közük.”

Andrew Walker, az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatóságának vezető közgazdásza szerint a döntés lehetővé teszi a NATS számára szükséges beruházásokat ahhoz, hogy „rugalmas, magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az utasoknak és korszerűsítsék szolgáltatásaikat, miközben megtérülnek a járványból eredő költségek”.

Walker azzal érvelt, hogy az árszabályozásnak „biztosítania kell”, hogy az üzemeltető „hatékony szolgáltatást és ár-érték arányt” biztosítson. „Ismerjük az augusztusi technikai probléma okozta fennakadást, és a Független Felülvizsgálat eredményét követően megfelelőnek tartjuk a további szabályozási lépéseket.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után