Élő adásban kérdezhetett a közönség a Brexitről és a választásokról: May és Corbyn kereszttűzben 1

Theresa May és Jeremy Corbyn tegnap este kérdések kereszttüzébe került többek között a Brexit, a külpolitika és a választási programjuk kapcsán egy választási tv műsorban, ahol a jelenlévő közönség kérdezhetett tőlük.

Élő adásban kérdezhetett a közönség a Brexitről és a választásokról: May és Corbyn kereszttűzben 3

Corbynnak véleményt kellett mondania a dróntámadásokról a Közel-Keleten, a tervezett adóemeléseiről, valamint a közelmúltbeli kampányolásáról Észak-Írországban. May-nek a szociális ellátórendszerhez kapcsolódó terveit kellett megvédenie, valamit megkérdezték, hogy változott-e bármit a hozzáállása a Brexithez. Szokás, hogy a választások előtt a két jelölt egymással vitázik a televízióban, ezt azonban idén Theresa May élesen elutasította, ezért került sor végül erre a Sky News és a Channel 4 által közvetített kérdezz-felelekre a közönséggel, valamint Jeremy Paxmannel, aki mindkettőjükhöz intézett kérdéseket.

https://www.youtube.com/watch?v=Wgd-5bROZlU

Először Corbynon volt a sor, hogy megválaszolja a hozzá intézett kérdéseket 45 percen keresztül. A miniszterelnök-jelölt kifejezetten összeszedetten állta a sarat, minden kérdésre volt válasza, és a kínosabb témákat is ügyesen kezelte – látszik, hogy az elmúlt két évben folyamatosan azon volt, hogy megvédje pozícióját. A közönségből egy kisvállalkozó megtámadta a „könyörtelen, és szűklátókörű” politikáját, utalva főleg a tervezett társasági adó növelésre, valamint a privát iskolákat sújtó extra ÁFÁ-ra. Erre Corbyn azt válaszolta, hogy „az ország megosztott, óriási a szakadék a szegények és a gazdagok között”, és megkérdezte a férfit, szerinte rendben van-e, ha a gyereke éhesen megy iskolába, ott pedig túlzsúfolt, nagy létszámú osztályokban kell sínylődnie.

A közel-keleti helyzetről beszélve utalt rá – bár nem mondta ki nyíltan – hogy kész lenne dróntámadást intézni azok ellen a csoportok ellen, akik Britanniát fenyegetik a sorozatos bombarobbantásokkal. Emellett azt a spekulációt is visszautasította, miszerint kormányra kerülése esetén eltörölné a monarchia intézményét az országban. „Ez nincs senkinek a tervében, az enyémben meg főleg nem – sőt nemrégiben volt egy nagyon kellemes beszélgetésen a Királynővel.” Mikor Paxman tovább erősködött arról, hogy Corbyn nem szereti, amit a királynő képvisel, azt válaszolta: „Teljesen jól kijövünk… szerintem a királynő személyét nem kellene politikai viták részévé tenni.”

Élő adásban kérdezhetett a közönség a Brexitről és a választásokról: May és Corbyn kereszttűzben 4

A közönségtől jövő kérdéseket is nagyon jól kezelte, sőt kifejezetten kereste a beszélgetési lehetőséget azokkal, akik nem értenek egyet vele, és megpróbálta meggyőzni őket. A közönségnek pedig ez tetszett, és így nem is voltak olyan szembetűnőek a bizonytalan pontok Corbyn programjában. A bevándorlás kérdésében azt mondta, a munkáspárt kormányzása alatt „valószínűleg csökkenne valamennyit”, azonban „nem ragaszkodik kifejezetten ehhez a kérdéshez” – ami Theresa May erőszakos hozzáállását tekintve az ügyben elég nagyvonalú.

Ezután a miniszterelnökön volt a sor, hogy 45 percen keresztül válaszoljon Paxman és a közönség kérdéseire. Amikor valaki megkérdezte tőle, hogy most mit csinálnak azzal a heti 350 millió fonttal, amit már nem akarnak elutalni az Uniónak – hiszen ez volt a kilépés mellett kampányolás egyik legfőbb érve -, azt válaszolta, hogy „nem fogunk már óriási összegeket küldeni az EU-nak, és nagyon fontos, hogy a lehető legjobb megállapodásra jussunk velük”, ami valljuk be, nem kifejezetten válasz a kérdésre. Paxman ezen felül megvádolta azzal, hogy időközben megváltoztatta a hozzáállását a Brexithez a megígérthez képest.

Abba is belekötött, hogy most leginkább a gazdagoknak akar kedvezni azzal, hogy egyre több vagyont tudnak az utódaikra hagyni adókedvezményesen, valamint a nyugdíjasokat akarja teljesen megkopasztani azzal, hogy saját maguknak kell fizetni a szociális ellátásukat, akár a házuk eladása árán.

A közönség kérdezgetése alatt aztán egy devoni hölgy megkérdezte, hogyan milyen indokokat tudna felhozni az egészségügy elképesztő alulfinanszírozására. May erre azt válaszolta, hogy az NHS 2020-ig „fél trillió font” támogatásra számíthat. „Befektetünk az egészségügybe, most, és a jövőben is, eziránt elköteleződtünk a programunkban is. Több pénz kerül majd a rendszerbe, és több támogatás, mint amennyi jelenleg.” Azonban a közönség jó része láthatóan nem volt elégedett a válasszal, és a közösségi oldalak gyorsan felfigyeltek egy férfira, aki May kijelentéseire csak hitetlenül rázza a fejét, és jól leolvasható a szájáról, amint azt mondja, „baromság”  (Bollocks. That’s bollocks.).

A nyílt vita végén aztán jött a kérdés, miszerint az emberek kiben bíznának meg jobban a Brexit-tárgyalások során. Bár összességében Corbyntól egy sokkal összeszedettebb, és meggyőzőbb 45 perc volt látható, a közönség végül úgy döntött, még mindig Theresa May-t küldenék inkább Brüsszelbe tárgyalni.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után