Elkezdték tesztelni az általános alapjövedelmet Londonban is: több tucat ember kap "ingyen pénzt" havonta 1

Egy londoni anyuka, aki több tucat másik londoni személlyel együtt „ingyen pénzt” kap az egyetemes alapjövedelem (Universal Basic Income) rendszer tesztelésének keretein belül, azt nyilatkozta, hogy a rendszert az egész fővárosra ki kéne terjeszteni.

Elkezdték tesztelni az általános alapjövedelmet Londonban is: több tucat ember kap "ingyen pénzt" havonta 3

A 31 éves Lucy Idris rendkívül hálás és szerencsésnek mondta magát, hogy részt vehet az általános alapjövedelem tesztelésében, és hozzátette, hogy nem tudja, hogyan élné túl nélküle jelen körülmények közt. A kísérlet – amely a szervezők állítása szerint az első ilyen jellegű az Egyesült Királyság területén – ebben a hónapban kezdődött, és egyelőre körülbelül 70 ember kapott egy egyszeri, kisebb összeget, amit havonta kapni fog a továbbiakban is, hogy arra költhessék, amire csak akarják.

Körülbelül 18 hónappal azután vette kezdetét a program, hogy egyes helyi kampányolók „kölcsönös segélyezési” programokat hoztak létre a lokális, pandémia okozta szegénység enyhítésére. A kutatók most azon dolgoznak, hogy tanulmányozzák, hogyan működhetne az UBI szélesebb körben való működtetése.

Az általános alapjövedelem mögött az a gondolat húzódik, hogy mindenki feltétel nélkül kapja a havi bevételeinek legalább egy részét, hogy arra költse, amire akarja és elsősorban persze amire szüksége van – de a fővárosban jelenleg a legalapvetőbb szükségletek is jóval többe kerülnek, mint a közösségi finanszírozású kutatás által kiosztott havi 50 font. Mégis, annak ellenére, hogy a teszt során kiosztásra kerülő havi összeg viszonylag csekély, a szervezők azt remélik, hogy a próba valamilyen módon demonstrálja majd az UBI értékét és hatásosságát.

Lucy, aki szakácsként dolgozik egy szállodában, és Hackneyben él, azt mondta, hogy a pénzt bevásárlásra, számlákra és iskolai egyenruhára fordította két kislánya számára. A Metro.co.uk-nak nyilatkozva ezt mondta: „Ez egy nagyon jó program, nem ítélkeznek. A pénzt vásárlásra, szerencsejátékra, bármire elköltheted. Akik elfogadják, azoknak általában valóban szükségük van rá. A támogatásokat nem kaphatja meg senki ennyire könnyen.”

Amikor először hallott a szóban forgó programról Lucy azt mondta, „megdöbbent és kicsit szkeptikus volt”, hogy a pénzt feltétel nélkül átadják. „Azt gondoltam, ez túl szép, hogy igaz legyen” – emlékezett vissza. Most már azonban nagyon hálás, és véleménye szerint ki kellene terjeszteni a rendszert London teljes területére.

Az általános alapjövedelem támogatói általában úgy gondolják, hogy nem csak az alapvető szükségleteket kellene fedeznie, és létező korábbi tanulmányokra hivatkoznak, amelyek szerint a rendszer bevezetése csökkenti a szegénységet, miközben növeli a munkával való elégedettséget és az életszínvonalat. Ezzel szemben a kritikusok attól tartanak, hogy túl drága lenne egy ilyen program működtetése, és csökkentené az emberek munkamorálját.

A folyamatban lévő programokra csak bizonyos londoni városrészekben lakók jelentkezhetnek, és igazolniuk kell lakcímüket és bankszámlaszámukat, hogy jogosultak legyenek.

Egy másik 43 éves egyéni vállalkozó, akinek a munkáját a Covid teljesen ellehetetlenítette, azt mondta, hogy ő 2020 júliusától kezdett havi 50 fontot kapni egy hasonló támogatási program keretein belül, és „elképesztő jónak” nevezte a kezdeményezést. „Remélhetőleg az emberek tanulhatnak belőle (a tanulmányból), és előállhatnak majd néhány fejlesztéssel és más hasonló tervekkel a közeljövőben.” – mondta.

A rászoruló londoniak egyébként már a Covid-19 válság kitörése óta kapnak segítséget a Londoni Szolidaritási Alap Szövetségének csoportjaitól, amely ebben a hónapban egyesítette erőit a Basic Income Conversation-nel. Utóbbi társalapítója, Cleo Goodman kifejtette:

„Azt az Üzenetet szeretnénk továbbítani, hogy az alapjövedelem biztonsága nélkül sok ember nem tud dolgozni vagy eltartani a családját. Reméljük, hogy ez a kísérlet rávilágít, hogy az alapjövedelem milyen hatással lehet az emberek életére – és cselekvésre ösztönöz másokat is, hogy közösen minden polgár számára pénzügyi biztonságot garantálhassunk.”

“A feltétel nélküli pénzügyi támogatásnak sokkal nagyobb léptékűnek kellene lennie, mint jelenleg. Emellett elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy az emberek méltósággal élhessenek, és általánosan elérhetőnek kellene lennie mindenki számára.”

Cleo azt mondta a Metro.co.uk-nak, hogy még túl korai lenne felmérni a rendszer teljes hatását, és hogy hogyan működne az UBI ha szélesebb körben bevezetésre kerülne. De az elmondások alapján úgy tűnik, hogy ez a kis plusz pénz is „nagy változást hozott” sok ember életében.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után