kék homár

Egy skót halász valószínűleg nem hitt a szemének, amikor meglátta, hogy „mi akadt a hálójába”, ugyanis sikerült kifognia egy kék homárt, amely fajtájának egyik legritkábban előforduló példánya.

kék homár

A 47 éves Ricky Greenhowe tizenéves kora óta horgászik Aberdeen mellett. De 30 év alatt munkája során soha egyetlen egyszer sem találkozott kék homárral. Becslések szerint csak minden kétmilliomodik homár kék színű. Ezt az elváltozást egy genetikai mutáció okozza: egy fehérjéből túl sok termelődik az állatban, amely egy piros karotinoid-molekulával, az asztaxantinnal egyesülve alkotja a crustacyanint, amely a kék elszíneződésért felelős.

Greenhowe úr csütörtökön délelőtt találta meg ezt a kivételesen ritka állatot, és elmondása szerint esze ágában sincs elfogyasztani.

„Azonnal kiszúrtam, és beraktam egy külön dobozba. Soha nem láttam még ilyet, pedig már 14 éves korom óta horgászom.” – mondta a BBC Scotlandnak.

Greenhowe szerint egy ekkora – körülbelül 1,5 kg -os – normál homár körülbelül 25 fontot érne. Bár egy kék homár sokkal többet érne ennél, a férfi terve az, hogy vagy egy akváriumnak akarja adni, vagy visszahelyezi a tengerbe.

Elképesztően ritka állatot fogott ki egy halász a brit partoknál 1

“Itt Nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy azt akarom, hogy folytathassa az életét. Felhívom a Macduff Aquariumot, hátha akarják, ha nem, akkor visszaengedem a vízbe. Olyan ritka, kár lenne egy tányéron végeznie.” – mondta.

Mindig bekerül a hírekbe, amikor valaki egy ilyen ritka példányt talál, azonban az a helyzet, hogy a kék színű homár, még nem is a legritkább fajta. Durván minden 30 milliomodik homár sárga páncélt visel, szintén egy ritka genetikai elváltozás következtében. A legeslegritkább mind közül pedig az albínó, vagyis a pigmenthiányos fehér homár, melyből az eddigi ismeretek szerint egyetlenegy jut százmillió fajtársára.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után