A brit meteorológiai intézet nemrégiben adott ki figyelmeztetést, hogy az Ophelia névre keresztelt hurrikán pár napon belül a szigetország partjaihoz fog érni. Ritka erős széllökésekre és heves esőzésekre lehet majd számítani az ország számos területén.

Az említett trópusi vihart hurrikánnak nyilvánították az erőssége miatt az elmúlt 24 óra során és egyes részei, vagy ami marad belőle, a következő hét elejére a brit partokat is érinteni fogja. A MET office azonban azt is elmondta, hogy addigra ismét gyengülni fog, és már nem esik majd a hurrikán kategóriába az erejét tekintve. Ettől függetlenül viharos erejű széllökésekre sokfelé lehet majd számítani.

A szélerősség egyes területeken, leginkább várhatóan a nyugati partok mentén eléri majd a 100km/h sebességet is. Érdekesség, hogy ez a vihar pont az 1987-es Nagy Vihar névre keresztelt emlékezetes vihar 30. évfordulóján éri el Nagy-Britanniát. Hétfőn, vagyis október 16-án éri majd el Ophelia a brit partokat.

A hurrikán, ami addigra már nem is lesz hurrikán, várhatóan nem okoz majd komoly károkat, de azért az időjárási viszonyok miatt a közlekedés egyes területeken ütközhet majd fennakadásokba. Komoly aggódásra azonban semmi ok. A hírhedt 1987-es vihar előtt is ezt mondta egyébként egy Michael Fish nevű meteorológus, és a vihar később 18 életet követelt és 1 milliárd font kárt okozott a szigetországnak.

„Ophelia csak most emelkedett hurrikán kategóriába, és az előrejelzések szerint kelet felé folytatja útját a hétvége során. A hétvége végére, úgy tűnik, hogy gyengülni fog, és már nem esik majd hurrikán kategóriába. Ez után fog csak Nagy-Britannia felé elmozdulni, és minden jel szerint a következő hét elején éri majd el a partjainkat. Rajta tartjuk a szemünket, de az erős szeleken és a heves esőzésen kívül nincs miért tartani tőle.” – nyilatkozta Alex Burkhill a Met Office egyik időjósa.            Forrás Hirdetőknek: [email protected]