Elfogadják Theresa May Brexitjét a képviselők, ha lemond, viszont az EU lehet nem engedi a kilépés eltolását 1

Egyre többen vannak azok a képviselők a brit parlament falai közt, akik szeretnék már ha a miniszterelnök végre lemondana a posztjáról és átadná másnak a lehetőséget. Számos kormánypárti képviselő jelezte is, hogy amennyiben megígérné a kormányfő, hogy távozik, úgy hajlandóak lennének megszavazni a tervezetét.

Jó néhány képviselő nyíltan is ki merte jelenteni, hogy eljött az ideje, hogy May elköszönjön végre, mivel a pártján belül hatalmas a megosztottság szinte minden témakörben, sőt a szavazásokon is eléggé leszerepelt az elmúlt hetek folyamán. Több nem hivatalos hírforrás szerint is a miniszterelnök közvetlen közelében levő több vezető politikus is  kérdezgette már a képviselőket arról, hogy amennyiben Theresa May lemondana, úgy hajlandóak lennének-e támogatni a Brexit tervezetét. A Downing Street erre a hírre nem volt hajlandó reagálni.

verhofstadt may brexit kilépés

Az Independent tudomására jutott infók szerint ha a kormányfő felajánlaná, hogy lemond az még a legnagyobb Brexit ellenes képviselők közül is meggyőzne párat, hogy szavazza meg a tervezetet. Egy magát megnevezni nem kívánó forrás szerint: „Ez beindítaná a gépezetet. Azt, hogy ez elég lökést adna-e, hogy a parlament megszavazza a tervezetet, nem tudom, de az biztos, hogy sokat változtatna a felálláson.”

„Nyíltan ki merem mondani, hogy amennyiben belemegyünk a feltételekbe, úgy a tárgyalásokat folytató csapatot le kell cserélni. Tehát én úgy látom, hogy vezetőcserére van szükség, egy új arcra és egy új csapatra, akik segítenek az előre haladásban, és az EU-val való jövőbeli viszony kialakításában. Fontos, hogy ezt sikerüljön jól kialakítani és ez azt is jelenti egyben, hogy a megfelelő csapatra van szükség hozzá.” – nyilatkozta a doveri képviselő, Charlie Elphicke teljesen nyíltan és őszintén.

Eközben kiderült, hogy az sem biztos, hogy az EU egyáltalán abba belemegy, hogy a britek hosszabbítsanak, már ami a kilépést illeti. Guy Verhofstadt nem olyan rég ugyanis azt nyilatkozta a Standardnek, hogy a briteknek megállapodásra kell jutniuk a parlamenten belül, és az országot a pártok közti ellentétek elé helyezni, mielőtt az 50. cikkely módosítását szeretnék kérvényezni.

„Miért kellene az EU27-eknek egyáltalán fontolóra vennie a Brexit eltolását ezen a héten, ha a brit parlamenten belül a szavazást lefújják? Különben pedig hol vannak a pártok közti közös megbeszélések, amiről szó volt? Már elmondtam párszor de elmondom megint. Itt az ideje az országot a pártok elé helyezni. Egy jobb oldali populistákból álló kisebbségnek nem szabadna hagyni, hogy az európai polgárokat és vállalkozásokat lelökjék a szakadékba.” – mondta Mr. Verhofstadt.

Mr Verhofstadt többek közt Brexit koordinátorként tevékenykedik az Európai Parlamentben, aminek jogában áll egyébként akármilyen Brexit megállapodást megvétózni. Az EU-n belül egyébként szintén megoszlanak a vélemények arról, hogy mi legyen, ha Theresa May megkéri az Uniót, hogy a kilépés dátumát tegyék át máskorra.

Az Európai Tanács elnöke Donald Tusk azt mondta nyitott a hosszabbításra, de azt is közölte, hogy ő azt reméli, lesz egy második népszavazás és visszacsinálják az egész Brexitet. A francia kormányfő ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy maximum egy hónap haladékot kellene adni a briteknek, Angela Merkel pedig 1 évet javasolt mint maximális késleltetés.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a halasztás sorsa hogy alakul, viszont a legfrissebb hírek szerint Theresa May nem próbálhatja meg a tervezetét harmadjára is megszavaztatni, ha nem változtat rajta. Ezt mondta neki John Bercow, a brit képviselőház elnöke.     Forrás

Megosztás