Theresa May lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, miután Andrea Leadsom kilépett a konzervatív párt vezetéséért folyó versenyből.

parliament-uk

David Cameron hivatalosan is bejelentette, hogy szerdától, azaz két nap múlva új miniszterelnöke lesz az országnak Theresa May személyében. Az EU-ban maradásért kampányoló Theresa May (59) 2010 óta szolgálja belügyminiszterként az országot.

Az EU-ból való kilépés mellett kardoskodó Andrea Leadsom azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak „erős és stabil kormányra van szüksége” és May „ideális”a Brexit megvalósításához.

theresamay1107c

Hétfőn korábban, egy beszédében, May — aki elutasította azt az érvelést, miszerint a következő pártvezérnek és miniszterelnöknek az EU referendum győztes táborából kell származnia — a következőket mondta: „A Brexit az Brexit és mi azon vagyunk, hogy sikeresen végrehajtsuk a nép akaratát.”

A Westminsterben tett rövid nyilatkozatában, Leadsom azt mondta, hogy egy kilenc hetes kampány olyan időben, amely kritikus az ország számára, nagyon nem lenne kívánatos. Az ő visszalépésével gyakorlatilag megszűnik a verseny helyzet és azonnal ki lehet hirdetni a végeredményt, amivel legalább csökken az ország bizonytalanságban töltött ideje.

Leadsom elnézést kért Maytől hétfőn, amiért egy hétvégi újságban azt nyilatkozta vele kapcsolatban, hogy az anyasága miatt jobb jelöltnek minősül a tisztségre. Aztán pedig hozzátette: „Erős vezetésre van szükség sürgősen, hogy elkezdődhessenek az Európai Unióból való kilépés munkálatai.”

A képviselőnő hozzátette, hogy May több mint 60%-os támogatást kapott a konzervatív párttól és ő a legmegfelelőbb arra, hogy a britek számára a lehető legjobb módon biztosítsa a Brexit megvalósulását, és ígéretet is tett arra, hogy ezt meg fogja tenni.

Végezetül, Leadsom megköszönte a 84 kollégájának a támogatást. Hozzátette: „Mindamellett, hogy ez a párt 25%-át jelenti, körültekintően átgondolva, úgy gondolom, hogy ez nem elegendő ahhoz, hogy megnyerjem a választást egy erős és stabil kormány vezetéséhez.”

A képviselőnő hozzátette: „Nincs nagyobb kiváltság a konzervatív párt vezetésénél a kormányban és óriási megtiszteltetésnek éreztem volna, ha ezt megtehettem volna. Azonban rájöttem, hogy az országunk érdekeit az szolgálja a legjobban, ha azonnal kinevezünk egy erős és jól támogatott miniszterelnököt. Ezért, visszalépek a választástól és a lehető legnagyobb sikert kívánom Maynek.”

A versenyt a konzervatív párt 1922-es képviselői bizottsága ellenőrzi, amelynek az elnöke Graham Brady azt nyilatkozta, hogy Mayt akkor fogják megerősíteni pártvezetőként, amint a konzervatív párt ezt jóváhagyta. Hozzátette, hogy nem lesz szükség újabb választásra.

A verseny végét szeptember 9-re tervezték eredetileg, így azonban szerdán már hivatalosan is új ember áll majd a nemzet élén Theresa May személyében. David Cameron utolsó kabinet ülése kedden lesz. Az ő feladata, mint miniszterelnök itt véget is ér.

Leadsom bejelentésére May kampányfőnöke, Chris Grayling így reagált: „Ez megmutatta, hogy milyen erkölcsös és jó politikus ő.” A Parlament előtt tett interjúban elmondta, hogy May — aki éppen úton van vissza Londonba Birminghamből, ahol kampánybeszédet mondott — nagyon megtisztelve érzi magát, és később nyilatkozatot is fog tenni erről.

A párthoz szóló üzenetében azt mondta: „Most van itt az ideje annak, hogy egyesüljünk… és elkezdjük a munkát, hogy egy erős, virágzó jövőt teremtsünk az országunk számára.”

Ez alatt, Borsi Johnson, aki Leadsom támogatója volt, azt nyilatkozta, hogy nincs kétsége afelől, hogy May „kitűnő” vezető és miniszterelnök lesz. Elmondása szerint, bátorítóan hatottak rá May szavai, miszerint a „Brexit az Brexit” és hozzátette: „Nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk a nép akaratát és új lehetőségeket aknázzunk ki ennek az országnak.”   Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára