Egy 2 méteresre is megnövő kígyófaj szaporodik Nagy-Britanniában közel 10 ezer év után 1

A kutatók szerint újra szaporodik a brit vadonban egy olyan kígyófajta, amely többek közt patkányokat eszik, és akár hat láb hosszúra vagyis közel két méteresre is megnőhet.

Egy 2 méteresre is megnövő kígyófaj szaporodik Nagy-Britanniában közel 10 ezer év után 3

Az Aesculapian Patkánykígyóról jelenleg úgy gondolják, hogy már stabil populációja van az észak-walesi Colwyn-öböl területén. Egykor a jégkorszak előtt őshonos faj volt Nagy-Britanniában, és úgy tűnik, hogy 10 000 év elteltével ismét megtelepszik az országban. A dél-mediterrán és a balkáni országokban gyakran előforduló kígyókat Olaszországból hozták a walesi Mountain Zoo állatkertbe az 1960-as évek közepén.

A 70-es évek elején kisebb ivadékokat találtak a földön, de akkor még siklóként azonosították be őket sárga foltjaik miatt. Mire megerősítették, hogy patkánykígyók, már elterjedtek az állatkerten kívül is.

Tom Major kígyószakértő már öt éve tanulmányozza a kígyókat, és azt mondja, nem lehet könnyű számukra az élet Észak-Walesben. Félnek átkelni az utakon, ez korlátozzák territóriumukat, és nehezebben találnak zsákmányt is – jellemzően patkányméretű rágcsálókat. „Tegnap megtaláltunk egy kígyót, amely 2018 szeptembere körül született, és 2019-ben még csak nyolc grammot nyomott” – mondta Tom a North Wales Live-nak.

„Három évvel később 15 gramm volt a súlya – nagyjából annyit, mint egy egyszerű ceruza. Még ha évente hat hónapos téli álmot is alszik és a hűvösebb éghajlatot is figyelembe vesszük, ez akkor is rendkívül lassú növekedés. Azt sugallja, hogy az elmúlt három évben csak egyszer vagy kétszer evett.

Egy 2 méteresre is megnövő kígyófaj szaporodik Nagy-Britanniában közel 10 ezer év után 4

Úgy tűnik azonban, hogy továbbra is fenntartják egyedszámukat, és egyes természetvédők „visszatérő” fajként üdvözlik őket. Ijesztően hangozhat ugyan, hogy valaki egy ilyen kígyót is találhat a kertjében a szigetországban, de Tom szerint nincs ok az aggodalomra.

A Patkánykígyók nincs mérgük, és a kontinens összes többi fajával együtt tudnak élni, mondja. „A természetesen kiegyensúlyozott ökoszisztéma számára a sokféleség általában jó dolog. Hozzászokott ahhoz, hogy emberek mellett éljen, és egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy bármiféle kárt okozna” – tette hozzá a doktorandusz.

Bár akár hat láb hosszúra is megnőhetnek, Tom úgy számol, hogy az Egyesült Királyságban a hidegebb éghajlat miatt nem valószínű hogy másfél méteresnél nagyobbra nőnének. A kígyók egy kisebb populációja patkányokat fogyasztva sikeresen megtelepedett egy időre a londoni állatkert melletti Regent’s Canal mentén 2010-ben, de csak néhány tucat állat volt ott. Tom úgy véli, hogy körülbelül 70 felnőtt és 120 fiatal lehet a Colwyn-öbölben és környékén.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után