A metróvezetők egy újabb egész napos munkabeszüntetést szavaztak meg, aminek köszönhetően várhatóan az egész városban ismét megbénul a forgalom. Sok millió ember használja a metróvonalakat Londonban, így nem csoda, hogy rengetegen kiakadtak a metrósztrájk hírének hallatán.

london metrósztrájk

Emberek millióinak kell majd késésekkel és alternatív útvonalakkal kalkulálnia, miután az Aslef szakszervezete bejelentette, hogy a dolgozók egész napos sztrájkra mennek 2017 október 5-én. A munkabeszüntetés miatt jó esély van rá hogy London metróvonalainak nagy része vagy akár az egész le fog állni, tekintve, hogy az Aslef szervezetéhez tartozik a metróhálózat alkalmazottainak nagyrésze.

Ha ez a tény önmagában nem is olyan kiborító, az indoklás után lehet, hogy meg kell kapaszkodjunk valamiben, ugyanis az alkalmazottak arra hivatkozva mennek sztrájkolni egész nap, hogy nem szeretnének öt napot dolgozni egy héten, csupán négyet.

Az Aslef szóvivője azt nyilatkozta, hogy a TfL és a London Underground vezetése azt ígérte a munkásoknak, hogy lehetővé válik a négy napos munkahét számukra és csökkentik a hétvégi munkaóráik számát. Az ígérgetés ellenére azonban ez nem történt meg, így a metró alkalmazottai az elmúlt másfél évben már vagy hatodjára fognak az utcákra vonulni mindenki „legnagyobb örömére”.

A LU erre azt válaszolta, hogy ők mindent megtesznek azért, hogy alkalmazottjaik fenn tudják tartani az egyensúlyt a munka és a magánélet közt.

A lényeg:

Jelen állás szerint a sztrájk október 5-én, csütörtökön lesz, méghozzá hajnal 12:01-től egész álló nap. Az előrejelzések szerint esélyes, hogy egyes vonalakon előző nap korábban megy majd az utolsó metró és 6-án pedig később indul az első. A sztrájkban, továbbá annyira sok alkalmazott vesz részt, hogy valószínűleg az egész metróhálózat teljesen üzemképtelen lesz és egész nap egy metró sem megy majd. A DLR, az Overground és a vonatok üzemelni fognak, de a szokásosnál sokkal több utasra lehet majd számítani.

Finn Brennan, az Aslef egyik szervezője elmondta, hogy „az éjszakai metró bevezetése kapcsán folytatott viták során a London Underground beleegyezett, hogy csökkenti a dolgozói munkaóráit és csökkenti a hétvégi műszakok számát. Ezzel szemben többszöri kérésre sem adtak tájékoztatást, hogy miként is fog ez megvalósulni. Másfél éven át a vezetőség folyamatosan csak halogatta és lassította a folyamatot. Figyelmen kívül hagyták a határidőket és a kéréseinket.”

„Az alkalmazottak türelme most fogyott el, így a vezetőség ezennel sztrájkot hirdet. Mint mindig, most is nyitottak vagyunk tárgyalóasztal mellé ülni és megbeszélni a dolgokat.”

Az esély mindig megvan rá, hogy a metrósztrájk elmarad, persze csak ha a felek addig meg tudnak egyezni, ám az utóbbi pár alkalommal ez sajnos nem jött össze.       Forrás   Hirdetőknek: [email protected]